Závěrečný závod „ITP ESSOX CUP“

V sobotu 14. listopadu 2009 vyvrcholil osmidílný seriál závodů motocyklů a čtyřkolek v tzv. cross country, ITP ESSOX CUP 2009, jehož první ročník připravil ADT Horažďovice ve spolupráci se společnostmi ASP GROUP, s.r.o. a ESSOX.

Na poslední závod se sjelo 188 jezdců na čistě přírodní trať do Velkého Boru u Horažďovic. O konečném pořadí seriálu měla rozhodnout více jak tři kilometry dlouhá a velice rychlá trať. V žádném případě však nešlo o jednoduchý „loukakros“, jak by se snad na první pohled mohlo zdát. Závodníci se museli poprat s bahenními úseky, překonat náročné výjezdy, čekaly je i nelehké lesní úseky. Tyto technické pasáže byly doplněny dlouhými a širokými úseky, kde se dobře předjíždělo, a ten, kdo se nebál, mohl vyzkoušet plný výkon svého stroje.
Před posledním závodem bylo rozhodnuto o celkovém vítězi seriálu pouze v kategorii MOTO PROFI, v ostatních kategoriích mělo šanci na prémiový titul pořád několik jezdců, což dodalo závodům na dramatičnosti.
Tradičně nejvíc obsazenou kategorií byla MOTO HOBBY. V sobotu se na start postavilo 64 borců! Ani v této kategorii nebylo před posledním závodem o stupních vítězů v celkovém pořadí seriálu rozhodnuto. Dosud první Honza Hejda měl 126 bodů, druhý Honza Nevole 111 bodů a třetí Pavel Touš 103 bodů. Díky tomu závod sliboval tuhý boj a to se také splnilo. Bojovalo se opravdu do posledního kola.
Celkové vítězství v seriálu si nechtěl nechat ujít Honza Hejda z Hejdamoto teamu. Hned v úvodním kole vzal pořádně za plyn své Yamahy a od druhého kola až do cíle před sebe již nikoho jiného nepustil a zvítězil s náskokem 42 vteřin. Velký souboj se odehrával o druhé místo mezi Lukášem Joklem a Honzou Nevolem. Po celý závod se přetahovali o druhou příčku a v cíli,. po 60 minutách závodu, rozhodlo pouhých 20 vteřin ve prospěch Lukáše. Pavel Touš získal v tomto závodě 13 bodů za osmé místo, což mu stačilo na konečnou třetí příčku v seriálu.
V kategorii MOTO PROFI bylo o celkovém vítězi ITP ESSOX CUPu již rozhodnuto. Skvělými výkony si tuto pozici zajistil v předstihu Honza Unger, který i přes absenci v tomto posledním závodu získal úctyhodných 163 bodů. Ale o druhou a třetí příčku v konečném pořadí mohlo stále ještě bojovat šest jezdců(!) – P. Uher (97 bodů), J. Matějka (78 bodů), L. Kroupa (68 bodů), J. Kříž (68 bodů), T. Hošek (66 bodů), L. Janda (56 bodů). A díky tomu závod nabídl skutečně krásnou podívanou, jezdci se nešetřili a diváci tak měli o skvělou zábavu postaráno.
Závod se velmi slibně vyvíjel pro Tomáše Hoška z pořadatelského ADT Race Teamu Horažďovice, který se ještě v polovině závodu držel na prvním místě. Pak se ale začala projevovat únava a začínající chřipka a Tomáš s vypětím všech sil nakonec dojel na skvělém třetím místě. Kdo viděl jeho vyčerpání v cíli, muselo mu být jasné, že největší souboj v tomto závodu svedl Tomáš sám se sebou a třetí místo bylo vykoupeno pořádnou vůlí. Pět kol před cílem se na první místo dostal Honza Matějka z Enduro Racing Petrovice a udržel ho s náskokem 68 vteřin před druhým Petrem Trešlem. Třetí dojel již zmiňovaný Tomáš Hošek.
V konečném pořadí seriálu zůstaly pozice na prvních třech místech nezměněny, na konečné čtvrté a páté místo seriálu se posunuli jezdci ADT Race Teamu Hošek (4. místo) a Janda (5. místo).
Všechny závody letošního seriálu jsou tedy odjety, tečkou za letošním seriálem bude slavnostní vyhlášení výsledků 12. prosince v hotelu ***Atawa v Rabí. Pokud vše dobře dopadne, připraví pořadatelé na tento den také „doplňkový“ závod v oblíbené pískovně u Strakonic. V současné době probíhá jednání s majitelem lomu a orgány ochrany přírody, informace se dozvíte na stránkách pořadatele – www.atvAmoto.cz.
První ročník ITP ESSOX CUPu je tedy úspěšně za námi. Nápad, který se zrodil v hlavách nadšenců v ADT Horažďovice a ASP GROUP Žebrák, se vydařil. Vždyť v průběhu prvního roku své existence se uvedený seriál vypracoval mezi nejlépe obsazené podniky v republice. Právě vysoké účasti a věrnosti závodníků si pořadatelé velmi cení.V průměru se každého závodu účastnilo 80 čtyřkolek a 90 motorek, vedle hobby jezdců se představili i špičkoví domácí jezdci, jako např. Martin Liška, Erik Lesák, Václav Malkus, Karel Scheder, Víťa Kuklík, Michal Rudolf, Honza Unger, Lukáš Kroupa a mnoho dalších výborných závodníků.
Velké poděkování patří generálnímu partnerovi seriálu, společnosti ASP GROUP Žebrák, partnerovi seriálu, finanční společnosti ESSOX, mediálním partnerům a majitelům areálů, v kterých se závody jely. Největší dík ale patří Vám, jezdcům a divákům.
V současnosti již probíhá příprava na druhý ročník tohoto oblíbeného seriálu, pokud vše dobře dopadne, setkáme se jak v osvědčených areálech, tak i úplně nových lokalitách a v záloze je i několik dalších novinek. Máme se tedy na co těšit.
Kompletní fotogalerii najdete na stránkách www.atvAmoto.cz.

Prvních pět míst v I. ročníku ITP ESSOX CUP obsadili 

MOTO HOBBY
1. Jan Hejda Hejdamoto 151 bodů
2. Jan Nevole AMP Servis Havlíčkův Brod 131
3. Pavel Touš 116
4. Bohumír Kůt 79
5. Jan Dobner 68

MOTO PROFI
1. Jan Unger 163 bodů
2. Petr Uher 115
3. Jan Matějka Enduro Racing Petrovice 103
4. Tomáš Hošek ADT Race Team Horažďovice 86
5. Lukáš Janda ADT Race Team Horažďovice 70
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (5x):



TOPlist