Z Dubaje odváží Michek a Orion – Moto Racing Group cenné body za druhé místo

Jako ve správném závodě se bojovalo až na cílovou pásku. Nakonec rozhodovaly minuty, penalizace, jezdecké chyby i technika. Takhle zamotaný byl první závod Světového poháru Baja v Dubaji, který nakonec ovládl Angličan Smith jen minutu a půl přes závodníkem Orion – Moto Racing Group Martinem Michkem. Přitom ještě v pátek nebylo jasné, zda Michek do závodu vůbec nastoupí.

První podnik Světového poháru v Baja přivítala slunečná Dubaj, kde na závodníky čekaly dva dny ostrého závodění a 400 kilometrů v místní poušti, pouhou hodinu jízdy od jedné z nejmodernějších metropolí světa. Startovní listina čítá hned několik ostřílených závodníků z Dakar rallye, včetně českého motorkáře Martina Michka z Orion – Moto Racing Group, který na slavném Dakaru dokázal letos obsadit skvělé 10.místo.

Úvod závodu v Dubaji nebyl pro Martina Michka zrovna ideální, jelikož to měl s pádem a musel na CT do nemocnice, kde se rozhodovalo o jeho dalším osudu v závodu. „Bohužel jsem spadl, dal si ránu do hlavy a od té doby mi bylo zle. Do tankovačky jsem pak přijel z trochu jiného směru a překročil rychlost,“ uvedl český závodník, který dostal penalizaci v podobě šesti minut a naštěstí pro něho byly zprávy z nemocnice pozitivní. „Teď už máme po vyšetření. Vše dopadlo dobře, Martin byl na CT a to bylo naprosto v pořádku. Hlava ho sice ještě trochu bolí, ale snad se z toho vyspí a zítra bude moct startovat. Bohužel nám nepomohla ani penalizace a v tuhle chvíli ztrácíme na první místo patnáct minut, což nebude jednoduché dohnat,“ řekl manažer týmu Ervín Krajčovič.

Martin Michek dostal pro další pokračovaní v soutěži zelenou a do druhé poloviny závodu odstartoval ráno ze sedmého místa. Už od začátku se potýkal s problémy vedoucí závodník Maré, který tak tak stihl odjet z parc fermé. Nakonec byl v polovině druhé etapy pro problémy s převodovkou odstoupit. Odstoupit ze závodu musel také včera čtvrtý Sultan Al Balooshi, který se na domácí půdě ošklivě zranil a byl transportován do nemocnice vrtulníkem. Tím se pomalu ale jistě otvíraly dveře k pódiu pro Michka, který po skvělé stíhací jízdě dojel do cíle jako první. „Ráno mi pořád nebylo dobře, musel sem si vzít prášek na bolest hlavy. V etapě jsem se ale kousnul a byl jsem dnes nejrychlejší, což mě dostalo na celkové druhé místo,“ dodal čerstvý držitel Zlatých řídítek Martin Michek.

„Popravdě to byl daleko těžší závod, než jsme čekali,“ prozradil Ervín Krajčovič. „Nikdy jsme jako tým na Baje tady v Dubaji nestartovali. Nevěděli jsme, do čeho jdeme a tak to pro nás bylo o něco těžší, než pro konkurenci. Dva závodníci z Top3 tu žijí a místní duny znají, takže to pro ně určitě byla výhoda. Nicméně jsme to zvládli a nakonec odvážíme druhé místo a cenné body do celkového hodnocení.“

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist