Yamaha nasadí na Dakaru duo Rodrigues - Botturi

Továrna Yamaha tentokrát pojede Rally Dakar jen se dvěma jezdci. Ke třem ladičkám se po letech vrátil Portugalec Helder Rodrigues, kterého v lednu na jihoamerických cestách necestách doplní v týmu s oficiálním názvem Yamalube Yamaha Racing Rally Team Ital Alessandro Botturi.

Yamaha v posledních letech posílala na Dakar velmi silné výpravy. K vytouženému triumfu Japonců ale nepomohlo ani angažování pětinásobného dakarského vítěze Francouze Cyrila Desprese. Silné roky míval u Yamahy specialista na písek Olivier Pain, ale po deseti letech se Francouz rozhodl vrátit ke kořenům a nastávající Dakar pojede v malém soukromém týmu Nomade Racing na motocyklu KTM. A tak Yamaha vsadila na jistotu. Helder Rodrigues strávil poslední dvě sezony u Hondy, ale když na posledním Dakaru bral až 12. místo, zamířil zpět pod rodná křídla. Portugalec působil u Yamahy už v letech 2010, 2011 a 2012 a v roce 2011 dokonce vyhrál titul mistra světa dálkových soutěží v seriálu FIM Cross country World Rallies Championship.

Šestatřicetiletý Portugalec byl vždy uznáván jako velmi spolehlivý jezdec, který dojede i tu nejtěžší soutěž. A také jako týmový hráč s neskutečným citem pro vývoj nových motocyklů. Je jasné, že Yamaha ho chtěla zpět, aby pomohl urychlit vývoj stroje WR450F Rally. Helder, pocházející z Lisabonu, má za sebou devět Dakarů. Vybojoval sedm etapových vítězství, z toho tři právě na Yamaze. V konečném hodnocení nejtěžšího závodu světa stál dvakrát na stupních vítězů. Letos skončil ještě na Hondě až dvanáctý, i když vyhrál  dvě etapy.„Jsem velmi šťastný, že se vracím k Yamaze," uvedl Helder Rodrigues. „S tímto týmem jsem si užil parádní časy, na Dakaru i v závodech mistrovství světa. Máme za sebou roky skvělé práce." Rodriguese doplni v týmu zkušený Alessandro Botturi. Čtyřicetiletý Ital z Brescie patří k největším obrům mezi jezdci dálkových soutěží, váží rovný metrák. Odsud zřejmě pochází i jeho druhá velká láska po motocyklech - ragby. Na Dakaru debutoval v roce 2012 a hned se stal nováčkem roku. Pak už nikdy nedojel až do cíle, letos ale vyhrál obtížnou a dobře obsazenou Mergouza Rally. Jako každý rok Yamaha přislíbila omezenou tovární podporu také v Belgii narozenému nizozemskému veteránovi Fransi Verhoevenovi. V roce 2015 byl nejlepším jezdcem Yamahy Olivier Pain na desátém místě, jak dopadnou modrobílí v roce 2016?

Dakarská bilance Heldera Rodriguese:

2015: 12 (2 etapová vítězství)
2014: 5
2013: 7
2012: 3  (2 etapová vítězství)
2011: 3 (1 etapové vítězství)
2010: 4
2009: 5
2007: 5 (2 etapová vítězsví)
2006: 9

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist