Veselého motorka udělala trojité salto

Sobotní program na 38. ročníku Rallye Dakar zase poznamenalo nepříznivé počasí, které neumožnilo motocyklovým jezdcům absolvovat druhou část z původně 336 km dlouhé rychlostní zkoušky. Chvílemi šlo doslova o život. Své si užil i jezdec českého týmu Moto Racing Group Honza Veselý, který havaroval a jeho KTM udělala trojnásobné salto. Dakarský veterán byl i chvíli v bezvědomí.

Situaci na trati sedmé etapy před přerušením popsal jako první Ondřej Klymčiw (Husqvarna), nejvýše postavený český jezdec v průběžné kvalifikaci. „Start druhé rychlostní zkoušky probíhal v neskutečné bouřce. Po dvou kilometrech mě zastavil nizozemský jezdec Frans Verhoeven u rozbouřené řeky s tím, že před chvílí voda odnesla polského závodníka Jakuba Piatka i s motorkou. Kuba je v pořádku, motorka ne. Podmínky jsou dost šílené," uvedl. Po rozhodnutí pořadatelů se jezdci v koloně přesunuli do cílového místa, Klymčiw zajel ve zkrácené části 26. nejrychlejší čas. Až za ním se umístil dosavadní lídr Paulo Goncalves (Honda) z Portugalska, organizátoři mu ale po dojezdu odečetli z času skoro 11 minut, které strávil poskytováním první pomoci rakouskému jezdci Matthiasi Walknerovi (KTM). Dosavadní třetí muž pořadí si při pádu zlomil stehenní kost a jeho druhý Dakar v žívotě tak skončil.

Pak se ohlásil Honza Veselý, "Ahoj. Žiju. Hlásím návrat do Argentiny. Ve speciálu jsem měl pád. Asi jsem se dnes podruhé narodil. Jsem v pohodě, motorka je hodně poničená, ale pokračuji. Milan Engel je také v pořádku. H." Později na svou zprávičku navázal: „Bolívijské etapy byly velice nebezpečné. Dnes se to vymstilo i mně. Asi na 114. km speciálu jsem v plné rychlosti v prachu přehlídl zatáčku. Bylo to na rovině, ale byl tam příkop. Lidi tam říkali, ze motorka udělala trojité salto. Chvíli jsem byl v bezvědomí, ale když jsem se probudil, nic mi nebylo. Ale motorka k.o. Přistál vrtulník. Poslal jsem ho pryč. Sehnal jsem kurtu a přikurtoval ulomená řidítka. Speciál jsem dojel asi poslední. H." Veselý nakonec obsadil 111. místo se ztrátou 2:08:34 hod. V neděli čeká na všechny zbývající účastníky Dakaru tolik zasloužený a jediný den volna.

Náš tip

Tipovačka Rally Dakar: Tipujte s námi pořadí jezdců Rally Dakar a vyhrajte jednu ze zajímavých cen.

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist