V 9. etapě se taktizovalo, Van Beveren končí

Devátou etapu letošního Dakaru, která byla silně svázaná taktizováním, vyhrál tovární jezdec Sherca, Francouz Michael Metge. Nejlepší trio celkového pořadí dojelo do cíle v jedné sekundě, a tak do zítřejší poslední etapy vyjede jako vedoucí muž Australan Toby Price (KTM). Jediným dramatickým momentem etapy bylo odstoupení továrního jezdce Yamahy Adriena Van Beverena 16 km před cílem.

Kapitoly článku

Středeční 9. a předposlední etapa zavedla zbylé závodníky na smyčku kolem města Pisco, spojovačky bylo 96 kilometrů, měřeného úseku 313 km. Zítra už se budou všichni přesouvat do Limy, kde bude závěrečné pódium a vyhlášení vítězů. Včerejší etapa vyřadila dost jezdců, mezi kterými kromě Slováků Štefana Svitka a Ivana Jakeše, a dosavadního lídra Rickyho Brabce, byli i silný Španěl Armand Monleón, favorit kategorie Original by Motul (jezdců bez asistence) Emanuel Gyenes, a dále Maciej Giemza, Antonio Maio, Stuart Gregory, Romain Leloup a Dmitrij Agoškov. V mimořádné obtížné soutěži závodníků bez doprovodných týmů vyhrál dvě etapy po sobě Francouz Arnold Brucy, ale stále vede Nizozemec Mark Tielemans, který přitom jede svůj premiérový Dakar. V soutěží dále hrdinně pokračuje i Ruska Anastázie Nifontovová (Husqvarna, na malém obrázku vpravo), která se tak blíží splnění svého snu – stát se vůbec první ženou v historii, která kdy dokončila Original by Motul až do cíle. Ve Washingtonu (!!) narozená matka dvou dětí zanedlouho oslaví čtyřicátiny a lepší dárek k narozeninám si ani dát nemůže. Svůj první Dakar jela v roce 2017 v běžné kategorii a také ho tehdy dokončila. Španělka Sara Garcia, její jediná ženská konkurentka v soutěži jezdců bez asistence, skončila své snažení už v šesté etapě.

Jezdci do deváté etapy opět startovali hromadně. V první desítce byli Matthias Walkner, Toby Price, Adrien Van Beveren, Pablo Quintanilla, José Ignacio Cornejo, Sam Sunderland, Xavier de Soultrait, Andrew Short, Kevin Benavides a Luciano Benavides. Novým lídrem Dakaru byl po včerejšku Toby Price, který jede se zraněným zápěstím a velkými bolestmi. Možná se mu trochu ulevilo poté, co se dověděl, že dva jeho velcí soupeři dostali dodatečné penalizace. Brit Sam Sunderland (KTM) hodinu a klesl na deváté místo, Argentinec Kevin Benavides (Honda) tři hodiny a spadnul v průběžném hodnocení až na čtrnáctou příčku.

Právě hromadný start byl tentokrát překážkou kvalitního závodu, aspoň v první polovině etapy. Nikdo nechtěl jít do čela a udávat navigaci, a tak všichni favorité jeli pohromadě a hodně pomalu. Toho využili jezdci druhého sledu. Do vedení se dostali Francouz Michael Metge (Sherco) a Daniel Nosiglia (KTM) a na 95. kilometru vedli o skoro tři minuty před (cyklisticky řečeno) hlavním polem. Bolívijec Daniel Nosiglia byl před etapou jedenáctý a vedl také na 150. kilometru. To už ale ti nejlepší trochu zrychlili. Vedl je Francouz Adrien Van Beveren (Yamaha) se ztrátou 1:23 min.

Na posledních dvou way pointech se jezdecké pole konečně trochu promíchalo, ale nikdo už neměl čas ani sílu pořádně zamíchat pořadím. Ve vedení se po chvilkách vystřídali Sunderland a Kevin Benavides, ale nakonec mezi posledním way pointem a cílem pro sebe rozhodl etapu Francouz Michael Metge (Sherco) o dvě minuty před Danielem Nosigliou (Honda). Oba tak zúročili tvrdou práci z první poloviny etapy. A tak jediným dramatickým momentem byl ztichlý motor tovární Yamahy Adriena Van Beverena 16 km před cílem.Čtvrtý muž celkového pořadí před devátou etapou tak nedokončí ani tento ročník Dakaru. Rozdíly v cíli byly minimální: První tři jezdci dosavadního celkového pořadí Toby Price, Pablo Quintanilla (Husqvarna) a Matthias Walkner (KTM) dojeli v jediné sekundě. Australan má nyní v čele náskok 1:02 min.na Quintanillu a 6:35 min. na Walnera a velkou šanci zopakovat svoje dakarské vítězství z roku 2016.

 Milan Engel (KTM) dnes obsadil 19. místo s odstupem 40:44 min., ale neposunul se dopředu ze svého 16. celkově, ani po vypadnutí Adriena Van Beverena. Před něj se totiž zase dostal Polák Adam Tomiczek (KTM) dnešním sedmnáctým místem. Jezdci českého týmu Moto Racing Group do Top 15 chybí jediná minuta! Jan Brabec (Big Shock Racing – Husqvarna) je celkově 36., o dvě místa za Američanem z týmu Ondřeje Klymčiwa Garrettem Poucherem. Ten byl dnes 27, Brabec 34. I tak si ale český jezdec oproti včerejšku v průběžné klasifikaci o pár pozic polepšil.           

Všechny výsledky najdete tady

https://www.dakar.com/en/rankings

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 4 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
zabl přispěl 2 Kč
Rosička přispěla 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist