Tůma je na Africa Eco Race průběžně sedmnáctý

Náročný moment zaznamenal Zdeněk Tůma ve druhé etapě Africa Eco Race. V Maroku se musel vyhýbat jezdcům na motorce, kteří se účastnili jiné soutěže. „Zpočátku mě to zmátlo a myslel jsem si, že trasa vede opačným směrem. Pak jsem se na ně podíval víc a měli na sobě jiné označení závodu,“ dodal jezdec na čtyřkolce z týmu BARTH Racing, který ve středu dojel na osmnáctém místě a celkově se posunul na 17. příčku se ztrátou 2 hodin a 18 minut.

Po prašném a kamenitém úvodu už na konvoj účastníků Africa Eco Race čekaly také menší duny. „Podloží na severu Maroka už bylo písčité na zhruba 30 procentech trati. Překonávali jsme také kamenité pasáže nebo dva sjezdy přes hory. Tam se jelo hodně pomalu a opatrně,“ dodal Tůma, jezdec na Yamaze. Ve středu bylo měřených více než 440 kilometrů a do cíle dojel po 7,5 hodinách se ztrátou více než dvou hodin na vítěze.

Český jezdec na čtyřkolce opět spoléhal na precizní navigaci. Hlavně dlouho nebloudit, to je úspěšná strategie Tůmy. „Ve středu jsem se ale navigačním chybám nevyhnul, zajel jsem si 200 až 300 metrů mimo. Zhruba 40 kilometrů před cílem jsem zajel do úseku, kde jsem byl zcela sám a nebyly tam žádné stopy. Jenže pak za mnou jela bugyna, takže jsem nakonec jel správně. Nevím kudy jeli ostatní,“ popisoval jediný účastník na čtyřkolce v Africa Eco Race. „Třeba Slovák Stefan Svitko také bloudil.“

Nejvíce překvapivý moment se odehrál na přehledné planině, kde Tůma potkal konvoj jezdců na motorce. Jenže v protisměru. „To se mi ještě nestalo, že bych míjel na trati účastníky jiné soutěže. Ale cestou jsem viděl také výletníky na čtyřkolkách v písku. V Maroku to ještě žije, dál na jih už budeme více osamoceni v pustinách,“ dodal jezdec z Českého Krumlova. Ve čtvrtek Tůmu rovněž čeká velká porce kilometrů, celkem 526 a měřených bude 465. Pojede se po štěrku a v plánu by měly být také menší duny.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist