Továrna KTM oznámila jezdce pro Dakar 2012

Marc Coma, Juan Pedrero Garcia, Cyril Despres a Ruben Faria jsou jezdci, kteří pojedou Rally Dakar 2012 ve dvou továrních týmech KTM. Rakouská továrna rovněž potvrdila, že svůj debut si v nejtěžším závodě světa přiští rok v Jižní Americe odbude i dvojnásobný mistr světa v enduru, Francouz Johnny Aubert.

KTM oficiálně představila složení svých týmů v rámci výstavy EICMA v italském Miláně ústy rakouské legendy Heinze Kinigadnera. První tým pod názvem AMV Red Bull bude mít ve svých řadách favorita všech favoritů, Španěla Marca Comu. Obhájci loňského vítězství a celkově trojnásobnému triumfátorovi na pouštní rally bude sekundovat další Španěl, třiatřicetiletý Juan Pedrero Garcia, na Dakaru letos pátý a loni desátý. Pětatřicetiletého Comu, rodáka z Barcelony, není třeba speciálně představovat. Poprvé se do sedla tovární KTM usadil na startu Dakar Rally 2003. Jako nováček dojel třetí ve čtyřech etapách a hned ve svém prvním roce se v nejtěžším motocyklovém závodě světa ukázal jako silný soupeř, se kterým se bude muset v budoucnosti počítat. Na Dakaru pak vyhrál v roce 2006, když se ještě jelo v Africe, a poté i letech 2009 a 2011 už v Jižní Americe. Marc Coma je rovněž mistrem světa v dálkových rally za roky 2005, 2006, 2007 a 2010. Letos mu tento titul vyfoukl Helder Rodrigues. Coma nedávno podepsal s KTM novou smlouvu, kterou se rakouské fabrice upsal do konce své kariéry.
Barvy KTM Red Bull Teamu bude hájit v lednu 2012 Francouz Cyril Despres, letos na Dakaru druhý za Comou. Despresovi bude příští rok stejně jako letos dělat nosiče vody Portugalec Ruben Faria (letos osmý). Během EICMA KTM rovněž oznámila, že se jí podařilo dohodnout s Despresem na nové dvouleté smlouvě. A právě obrovská rivalita mezi Comou a Despresem (oba mají na svém kontě tři celková vítězství) bude opět velkým tahákem Dakaru. "Poprvé jsem vyhrál Dakar s KTM v roce 2005 a tento zážitek už asi navždy navždy zůstane v mém srdci," vzpomínal Despres. Podruhé triumfoval o dva roky později a potřetí v roce 2010. Kromě toho vyhrál mnoho dalších těžkých dálkových závodů. Zapsal se rovněž mezi vítěze Red Bull Hare Scramble na Erzberg Rodeu v letech 2002 a 2003. Všichni tovární jezdci pojedou Dakar 2012 na lehce inovovaných strojích KTM 450 Rally, tedy motocyklu, jež slavil velké úspěchy po úpravě pravidel o objemu motorů hned při své premiéře na posledním ročníku velkého pouštního dobrodružství. Cíl pro KTM je v lednu 2012 jasný – vybojovat jedenáctý dakarský titul za sebou.
KTM také potvrdila už dlouho se objevující zprávu, že do Dakaru 2012 vyšle jednoho velmi slavného jezdce, ale přitom nováčka. Bude jim dvojnásobný světový šampión v enduru Francouz Johnny Aubert, který se připravuje na start v jednom z privátních týmů. Johnny byl původně skvělý motokrosař, nyní ale špičkově jezdí endurové mistrovství světa ve třídě E2. Aubert už má na svém kontě dva tituly mistra světa a v letech 2012 a 2013 pojede na KTM 350 EXC-F opět MS ve třídě E2 pod vedením manažera Fabia Farioliho. Letos Auberta pronásledovala zranění, ale smůlu si chce vynahradit právě na Dakaru. Už má za sebou kompletní zdravotní prohlídky a fyzické testy v Red Bull Training Centru v Rakousku a výsledky byly skvělé. Nabídku od KTM jet Dakar přijal s nadšením, i když dostane k dispozici pouze standardní KTM 450 v rally úpravě se stejným servisním vybavením, jaké dostávají ostatní soukromníci. „V jeho případě nám nepůjde o výsledek, ale jsme zvědavi, jak rychle se Johnny v horách a pouštích adaptuje,” míní šéf KTM Motorsports Pit Beirer. Poprvé pojede Dakar a na KTM také Novozélanďan Chris Birch, vítěz tří ročníků náročného podniku Roof of Africa a vítěz závodu Red Bull Romaniacs. Specializuje se na Extreme Enduro a letos byl například druhý na Red Bull Sea to Sky v Turecku. Žije v Jižní Africe a má na svém kontě národní titul nejen z této země, ale i z rodného Nového Zélandu.

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (5x):



TOPlist