Sunderland vypadl na Dubai Baja už v 1. etapě

Vítěz Rally Dakar 2017 Sam Sunderland byl ozdobou startovní listiny vytrvalostního pouštního závodu Dubai International Baja, který odstartoval ve čtvrtek jako úvodní podnik série FIM Bajas World Cup. Už v první etapě ale Brit musel odstoupit kvůli poruše své tovární KTM.

Podnik začal administrativní a technickou kontrolou v aréně Bab Al Shams. Převzato bylo nakonec 38 motorkářů a quadistů. Plných 27 jich jede kategorii FIM (450 ccm), osm kategorii FIM Quad a tři jezdci se vydali do pouště mimo bodových ambicí pro Světový pohár na motocyklech přes 450 ccm. Sam Sunderland je sice Brit, ale v Dubaji dlouhodobě bydlí a trénuje. Pro Baja měl k dispozici plnohodnotný tovární motocykl KTM. „Abych byl upřímný, od Dakaru jsem toho moc neudělal a moc jsme toho nenetrénoval. Možná i proto se tak těším opět do závodního režimu. Pojedu tady ale spíš jen tak pro potěšení,” uvedl před startem Brit, který byl pasován do role největšího favorita závodu. Nejvíc mu asi jeho pozici měl ztížit jeho krajan David McBride (KTM), hvězda dálkových závodů na Středním východě. Anebo domácí hrdina Mohammed Al Balooshi (KTM), první jezdec z Emirátů, který se zúčastnil Dakaru.

Z dalších známých jezdců se účastní například Ital Manuel Lucchese (Yamaha) nebo Němec Tim Trenker (Husqvarna). Češi v kategorii motocyklů chybí, pouze v kategorii aut se bude snažit prosadit česko-slovenská posádka Hummeru Miroslav Zapletal - Marek Sýkora. Mezi čtyřkolkami startuje i jediná žena ve startovním poli, Italka Camelia Liparoti (Yamaha). Třídenní soutěž začala ve čtvrtek 8:30 ráno etapou dlouhou 91,66 km. A ta hned přinesla šok, když po pouhých 18 odjetých kilometrech zastavil Sunderland v poušti s poruchou a zanedlouho odstoupil ze soutěže. Spekuluje se o zlomené rozetě. Za těchto okolností se do vedení dostal Francouz Benjamin Melot (KTM) a nakonec i zvítězil o 22 sekund před Jihoafričanem Markem Ackermanem (KTM). Na třetím místě dojel domácí Mohammed Al Balooshi se ztrátou 2 minuty a 6 sekund. Druhá etapa měří 82,24 kilometru a třetí, závěrečná, 174,20 km.

Pořadí po 1. etapě

1. Benjamin Melot (FRA) KTM                               1:06:27

2. Mark Ackerman (RSA) KTM                                   1:06:49

3. Mohammed Al Balooshi (ARE) KTM                   1:08:55

4. Alessandro Ruoso (ITA) KTM                              1:09:19

5. David Mcbride (GBR) KTM                                1:10:56

6. Mohammed Jaffar (KUW) KTM                          1:11:34

7. Tim Trenker (DEU) Husqvarna                                1:13:11

8. Shannon O’Connor (RSA) KTM                          1:13:31

9. Manuel Lucchese (ITA) Yamaha                            1:14:03

10. Khalid Khamis Ozair (ARE) Husqvarna                  1:15:34

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist