Štefan Svitko míří na Dakar, motorku dostal letos dřív

Slovenský motorkář Štefan Svitko (37) se chystá už na jedenáctou Rally Dakar, ale čeká na něj úplně nové dobrodružství. 42. ročník nejtěžšího pouštního závodu světa premiérově zavítá do Saudské Arábie, kde se od 5. do 17. ledna uskuteční 12 etap. Několikanásobný endurový mistr Evropy se opět bude spoléhat na motocykl KTM 450 Rally Replica, dostal startovní číslo 19.

Nyní sedmatřicetiletý Svitko debutoval na Dakaru v roce 2010 třináctým místem. Životního výsledku dosáhl v roce 2016, když skončil na konečné druhé pozici a připsal si také jedno etapové vítězství. Letos v lednu musel odstoupit v osmé etapě kvůli technickým problémům své KTM. Nyní věří, že po přechodu z Jižní Ameriky do Saudské Arábie může atakovat svá nejlepší dosavadní umístění. „Určitě to bude výhoda pro nás privátní jezdce, jako jsem já. V Saudské Arábii žádné tovární týmy předtím nebyly, Jižní Ameriku už měly zmapovanou. Do Chile nebo do Peru odjížděly trénovat měsíc dopředu. Itineráře nyní dostaneme až 30 minut před startem etapy, takže se tovární týmy nestihnou dostat k informacím, které si jejich jezdci opisovali do poznámek. Teď by tam takové věci být neměly, je to pro všechny nové. Novinkou je, že během etap může i sněžit, v noci bude mínus pět a přes den i třicet stupňů Celsia. Čekají nás velké tepelné výkyvy,“ uvedl Svitko, který už díky desíti startům má právo na oficiální ttiul dakarská legenda.

„Čekají nás velmi dlouhé etapy, ostré kameny, dostaneme se i do hor s vrcholy ve výšce 1400 metrů nad mořem. Říká se, že šanci vyhrát bude mít jezdec, který dokáže pošetřit pneumatiky,“ dodal Svitko, který poslední dny trávil kondičním tréninkem v Tatrách: „Určitě chci ještě něco vymyslet na motorce, i když mrzne, na písku se stále dá jezdit. Když chci zabojovat, musím i potrénovat, zima mi nesmí překážet. 31. prosince letíme z Vídně přímo do Saudské Arábie, 1. ledna bude vykládka techniky z lodě, jeden den se povozím na motorce, 3. a 4. ledn budou přejímky, jeden den před startem bude volno," uvedl Svitko ještě před poslední fází přípravy.

"Motorka je nachystaná, máme výhodu, že tento rok byla dříve, získali jsme čas na její přípravu. Něco ještě budeme dodělávat i na místě. Nikdy neříkám, že je něco na sto procent, mysleli jsme si to minule, ale nebylo tomu tak. Do stroje, zejména do dnešní elektroniky, nevidíme, ale jedeme tam udělat co nejlepší výsledek," řekl tradiční Svitkův mechanik Zlatko Novosád. Spolu s ním a Svitkem má tým ještě další čtyři členy. Na programu 42. ročníku je 7500 kilometrů, včetně 5000 km rychlostních zkoušek, ze kterých bude pět delších než 450 km. 75 procent rally se pojede na různých druzích písku.

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 10 Kč od 5 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Rosička přispěla 2 Kč
Guzo přispěl 2 Kč
Ritchy přispěl 2 Kč
PParez přispěl 2 Kč
pp377 přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist