Sealine Rally: Honda, nebo KTM?

Soubojem továrních týmů Hondy a KTM zatím je a také ještě bude druhý podnik letošního mistrovství světa cross-country, kterým je Sealine Rally v Kataru. První etapu vyhrál Joan Barreda (HRC), po té následují už ale šel do vedení průběžné klasifikace zase jiný Španěl Marc Coma na stroji rakouské fabriky.

Stejně jako nedávno na Rally Abu Dhabi, Honda a KTM přihlásily své kompletní týmy, zatímco například Yamaha se opět neúčastní. Sealine Rally provází chabá startovní listina, když do katarských pouští vystartovalo jenom 18 motorek a quadů. Soutěž začala hned zostra, žádný krátký prolog se tentokrát nekonal. Naopak jezdce čekala mimořádně náročná první etapa se startem na známém silničářském okruhu Losail. Měřila 164 kilometrů a jejím jasným vítězem se stal Španěl Juan Barreda Bort, který dokázal porazit svého krajana Comu o minutu a dvě sekundy. Na etapové podium v cíli vystoupil ještě další tovární jezdec KTM Jordi Villadoms ze Španělska.
Naopak pohromou byla úvodní etapa pro úřadujícího mistra světa Portugalce Paula Goncalvese, vítěze z Abu Dhabi, který blouděním ztratil 11 a půl minuty a skončil až šestý. O něco lépe dopadl jeho kolega u Hondy Helder Rodrigues, který do poloviny etapy jel skvěle, ale pak si na své Hondě CRF450 Rally poškodil navigační systém a nabral ztrátu přes devět minut. „Jsem rád, že jsem tady vyhrál hned první etapu. Nejen proto, že jsem jel opravdu dobře a rychle, ale také kvůli tomu, že mi dobře šla navigace a nedělal jsem žádné chyby. Nebyla to sice dlouhá, ale zato opravdu obtížná etapa. Vítězství je pro mne a celou Hondu velká vzpruha do dalších dní,“ uvedl Barreda.
Hned další den bylo ale všechno jinak. Druhou etapu (396 kilometrů) sice vyhrál Brit Sam Sunderland na KTM s náskokem dvou minut na Goncalvese, ale vedení průběžného pořadí se ujal Coma, protože tentokrát Barreda hodně ztratil. Jezdci v cíli uvedli, že pouště bylo tentokrát málo, zato si dosyta užili kamenitých rozbitých cestiček, na kterých nesměli ani na sekundu ztratit koncentraci. Barreda vzhledem k vítězství v úvodní etapě otevíral trať, nedělal sice žádné chyby, ale 80 kilometrů před cílem ho sjela velká skupina jezdců, kteří startovali za ním. Tím vznikla Barredova ztráta 12 minut a ztráta vedení. Coma v bivaku po druhé etapě řekl, letošní Sealine Rally je nesmírně těžká. "A to ještě ty nejtěžší etapy teprve přijdou. Povrch je tady strašně kamenitý, hodně z toho bolí ruce. Stezky jsou taky velmi světlé, takže je špatně vidět na cestu. Sem tam jsou i mokrá místa. Je třeba tvrdě makat až do konce. Mám takový pocit, že o vítězi se rozhodne až poslední den," dodal čtyřnásobný vítěz Dakaru.

Sealine Rally po 2. etapě

1. Marc Coma (SPA) KTM 6:15:58
2. Joan Barreda Bort (SPA) HONDA +56 sekund
3. Jordi Viladoms (SPA) KTM +2:06 min.
4. Paulo Goncalves (POR) HONDA +2:29
5. Sam Sunderland (GBR) KTM  +5:58
6. Helder Rodrigues (POR) HONDA +8:22
 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist