Price si zlomil nohu a končí, havaroval i Macháček

Čtvrtá etapa letošního Dakaru přinesla zásadní okamžik, který ovlivní celý závod. Obhájce loňského vítězství a největší favorit letošního 39. ročníku Australan Toby Price na 371. kilometru měřeného úseku z prvního místa v etapě havaroval. Při pádu si zlomil stehenní kost levé nohy a byl letecky převezen do nemocnice. Obhajoba tak pro továrního jezdce KTM končí předčasně a v bolestech! 4. etapu nakonec vyhrál jeho týmový kolega, Rakušan Matthias Walkner, o dvě minuty před lídrem Španělem Juanem Barredou (Honda). Ze soutěže quadů odstoupil po havárii český veterán Josef Macháček. M

Přes noc se potvrdilo, že svou pouť na letošním Dakaru předčasně končí italský jezdec ve službách českého týmu Moto Racing Group Jacopo Cerutti (Husqvarna), vloni na Dakaru dvanáctý. "Z důvodu zranění, které sice není vážné, ale neumožňuje pokračovat v rallye dál, ukončuje Jacopo Cerutti v polovině třetí etapy z 26. místa letošní Dakar. Bohužel, velký bojovník a sympaťák už je mimo hru pro zranění levé ruky. Právě jsme ho vyzvedli v nemocnici. Má na pravé ruce tržnou ránu až na kost a poraněné šlachy. Vezeme ho společně s jeho tátou na letiště zde v San Salvador de Jujuy, odkud poletí do nemocnice v Buenos Aires," znělo prohlášení českého týmu Moto Racing Group, který tak dále pokračuje už jen z motorkářem Milanem Engelem (KTM) a quadistou Tomášem Kubienou (IBOS).

A právě Milanu Engelovi se ve třetí etapě velmi dařilo, byl nejrychlejším českým jezdcem na trati a nakonec skončil 25., jedno místo před Ondřejem Klymčiwem (Husqvarna).  "Pokoušel jsem se stahovat to, co jsem první den zkazil. Docela se mi to dařilo. Ta trať byla krásná, vyhovovalo mi to a prostě jsem to tam dával. Držel jsem si svůj rytmus a jelo se mi fakt dobře. Ještě jsem neviděl výsledky, ale myslím,že tu ztrátu jsem trochu zmenšil," uvedl Engel a manažer Ervín Krajčovič dodal: „Za sebe můžu říci jedině toto: Stalo se toho za ty tři dny tolik, jako za moje tři Dakary dohromady. To ještě nepamatuji. Nicméně spokojenost je veliká. Tomáš Kubiena napoprvé na Dakaru super výsledek, drží se tam, co jsme si zhruba řekli. Milan si vylizuje svoje rány po tom prvním dnu, co tam prošustroval. A bohužel velké zklamání z Jacopa, který měl pád a musel odstoupit, což je nám celýmu týmu líto."

Kromě Cerutiho a našeho Lukáše Kvapila už z Dakaru vypadlo dost jezdců. Jak můžete níže vidět ze seznamu odstoupivších po třetí etapě, moc se nevede čínským motocyklům Zongshen, které v Jižní Americe debutují.

HUMPHREY SENN VAN BASEL (NLD) KTM
ARAVIND PRABHAKAR (IND) SHERCO TVS
JACOPO CERUTTI (ITA) HUSQVARNA
HANS SMIT (NLD) HUSQVARNA
ANTONIO RAMOS (ESP) KTM
JASPER RIEZEBOS (NLD) KTM
LAJOS HORVATH (HUN) KTM
JEN HSIEN CHI (TWN) ZONGSHEN
MARKUS BERTHOLD (AUT) KTM
JAKUB PIATEK (POL) KTM
DOMENICO CIPOLLONE (ITA)
ZHAO HONGYI (CHN) ZONGSHEN
WILLY JOBARD (FRA) ZONGSHEN
MACIEJ BERDYSZ (POL) KTM
LUKÁŠ KVAPIL (CZE) YAMAHA
ZHANG MIN (CHN) ZONGSHEN

Dnešní čtvrtá etapa zavedla celou kolonu Dakaru do již třetí země - Bolívie. Cílem bivaku bude město Oruro. V této etapě závodníky opět čekala vysoká nadmořská výška, na rozdíl od etapy třetí to však bylo po celou dobu závodního dne. Celkem na závodníky čekalo 521 kilometrů, z toho 416 závodních. Další novinkou byla možnost vyhnutí se písečným dunám, které se nachází ve výšce 4 000 m.n.n, ovšem za cenu 12 hodinové penalizace. Na závodníky čekaly jak písečné duny, tak vyschlá řečiště. Otázkou dne bylo, jak odpoví loňský vítěz Australan Toby Price (KTM) na včerejší zběsilý útok Juana Barredy (Honda), který Španěla vynesl s desetiminutovým náskokem do čela soutěže. Price po mnoha chybách klesl po 3. etapě na pozici pátou.

Měřený úsek začal podle očekávání - nejrychlejší časy jezdili pravidelně Barreda, Price a Rakušan Matthias Walkner (KTM), bývalý motokrosový mistr světa třídy MX3. Hned na 70. kilometru skončily naděje talentovaného Španěla Armanda Monleona (KTM), 18. muže průběžné klasifikace, který vážně havaroval a musel být vrtulníkem převezen do nejbližší nemocnice. Podle lékařů byl celou dobu ošetřování a převozu při vědomí a nehrozí mu žádné velké nebezpečí. Devětadvacetiletý Monleon (malý snímek) vloni šokoval, když jako nováček na Dakaru dojel na desátém místě, a to zcela bez tovární podpory.Druhý Dakar už ale nedokončí.

Na prvním kontrolním bodu vedl Barreda o 3:34 minuty před Matthiasem Walknerem a 3:47 minuty před Toby Pricem. stejná situace byla při přejezdu argentinsko-bolivijských hranic, akorát Price se dostal před Walknera. Za touto trojicií śpolu bojovali oba jezdci na továrních Husqvarnách, Chilan Pablo Quintanilla a Pierre-Alexandre Renet. Na začátku druhé desítky se drželi Slováci Štefan Svitko a Ivan Jakeš (oba KTM), kterého včera zasáhl za jízdy na motorce blesk a měl štěstí, že v tu chvíli právě neměl nohy na zemi. Pneumatiky jeho stroje tak odizolovaly elektrický proud.  Třicátý a pětatřicátý jeli nejrychlejší Češi Klymčiw a Engel.

V dalším průběhu etapy se rozestupy mezi prvními třemi kohouty snížily a Svitko se probojoval do první desítky. Na way pointu číslo deset se dostal do čela Toby Price a každým kilometrem si získával větší a větší náskok. Když to vypadalo, že tovární jezdec KTM odčiní včerejší výpadek etapovým vítězstvím, přišel na 371. kilometru jeho pád. Okamžitě se octl v péči lékařů a podle oficiálního serveru dakar.com obhájce loňského vítězství a největší favorit letošního Dakaru v soutěži končí se zlomenou stehenní kostí levé nohy. Vítězem čtvrté etapy se stal nakonec stal Walkner s náskokem dvou minut na Barredu, který si tak udržel vedení v soutěži. Jde o druhé Walknerovo etapové vítězství na Dakaru.

Jestli to oficiální výsledky potvrdí, finišoval dnes Štefan Svitko jako pátý a celkově se dostal už na čtvrté místo. Další skvělou etapu má za sebou český jezdec Ondra Klymčiw, kterého dnešní 21. místo zaslouženě vynese do první dvacítky průběžné klasifikace. Výborně si vedl i Milan Engel, který navázal na třetí etapu a opět se umístil do třicítky. Naopak krušné chvíle zažil pětinásobný dakarský vítěz v soutěži quadů Josef Macháček. "Před koncem závodu měl vážnou nehodu.
Nejvíc to naštěstí odnesla "jen" čtyřkolka. Pepa má vykloubené rameno a zraněnou nohu. Byl ale při vědomí a ihned si zavolal vrtulník. Již se zotavuje v nemocnici. Ze závodu tímto tedy odstoupil,"
hlásil jeho tým BARTH Racing.

Mathias Walkner: „Buďme féroví, dnes jsem měl velkou výhodu. Startoval jsem až jako jedenáctý a měl jsem před sebou hodně vyjetých stop. Měl jsem dnes takový divný pocit na motorce, moc jsem nevěřil své navigaci. Z vítězství jsem pochopitelně šťastný, ale teď mě zajímá jediná věc. Jestli Toby bude OK. Já jsem u něj zastavil a on mi jen mlčky posunkem ukázal, že má po závodě. Že končí."

Juan Barreda (o Priceovi v té chvíli nevěděl):  „Dneska jsme projížděli úžasnou krajinou, hodně záleželo na navigaci. Prvních 70 kilometrů bylo hodně obtížných, konec byl zase velmi rychlý. Dvakrát jsem na way pointech nevěděl, jestli jedu dobře, ale spolehnul jsme se na svůj instinkt a vyšlo to. Hodně tady těžím z toho, co jsme s týmem Hondy celý rok trénovali.“  

Výsledky 4. etapy (neoficiálně)

1 WALKNER (AUT) KTM 04:57:22

2 BARREDA BORT (ESP) HONDA + 2:02

3 METGE (FRA) HONDA + 3:18

4 DE SOULTRAIT (FRA) YAMAHA + 5:58

5 SVITKO (SVK) KTM + 8:33   

6 QUINTANILLA (CHL) HUSQVARNA + 9:22

7 FARRES GUELL (ESP) KTM + 10:24

8 RENET (FRA) HUSQVARNA + 12:30

9 CAIMI (ARG) HONDA + 13:03

10  VAN BEVEREN (FRA) YAMAHA + 13:11

16 JAKEŠ (SVK) KTM + 26:14

21 KLYMČIW (CZE) HUSQVARNA + 33:52

28 ENGEL (CZE) KTM + 48:22

51 PABIŠKA (CZE) KTM + 1:18:36

80 VLČEK (CZE) HUSQVARNA + 2:09:07

107 LHOTSKÝ (CZE) KTM + 4:22:01

Celkově po 4. etapě (neoficiálně)

1  BARREDA BORT (ESP)  HONDA12:35:43  (penalizace 1:00 min.)

2 QUINTANILLA (CHL) HUSQVARNA + 18:19 min

3 WALKNER (AUT) KTM + 20:26 (5:00)

4 SVITKO (SVK) KTM + 24:11

5 SUNDERLAND (GBR) KTM + 24:31

6 FARRES GUELL (ESP) KTM + 30:21   

7  DE SOULTRAIT (FRA) YAMAHA + 30:57 (1:00)

8 BRABEC (USA) HONDA + 31:50

9 VAN BEVEREN (FRA) YAMAHA + 33:09

10 RENET (FRA) HUSQVARNA + 33:32

14 JAKEŠ (SVK) KTM + 1:04:01

16 KLYMČIW (CZE) HUSQVARNA + 1:23:03 

30 ENGEL (CZE) KTM + 2:12:00 

50 PABIŠKA (CZE) KTM + 3:21:35

80 VLČEK (CZE) HUSQVARNA + 5:06:

Quady ve 4. etapě:

1 NOSIGLIA (BOL) HONDA 06:06:22

2 KARYAKIN (RUS) YAMAHA + 11:28

3 DOMASZEWSKI (ARG) HONDA + 19:12

4 KOOLEN (NLD) BARREN RACER + 20:41

5 DUTRIE (FRA) YAMAHA + 22:46

13 KUBIENA (CZE) IBOS + 1:15:20

18 TUMA (CZE) YAMAHA + 1:33:48

Quady celkově

1 KARYAKIN (RUS) YAMAHA 16:18:42

2 CASALE (CHL) YAMAHA 28 sek.

3 VITSE (FRA) YAMAHA + 1:30

4 NOSIGLIA (BOL) HONDA + 3:30

5 DUTRIE (FRA) YAMAHA + 4:17

12 KUBIENA (CZE) IBOS + 1:13:25

18 TUMA (CZE) YAMAHA + 2:45:08

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (7x):



TOPlist