Podmol se spojil s BARTH Racing a míří na Dakarskou rallye

Freestyle motokrosař Libor Podmol se v budoucnu plánuje zúčastnit Dakarské rallye. V následujícím ročníku nejtěžší motoristické soutěže pojede s týmem BARTH Racing v asistenčním voze, aby nasál atmosféru a poznal jihoamerické tratě. V roce 2018 se chce Podmol představit v motocyklové kategorii. „Vedl mě k tomu vnitřní pocit, touha pokořit v životě další cíl. Z Dakarské rallye mám obrovský respekt, zároveň mě fascinuje,“ prohlásil Podmol, který by se stal prvním freestyle motokrosařem v legendární pouštní soutěži.

Od třinácti let závodil v klasickém motokrosu, v devatenácti objevil freestyle motokros. Podmol se v něm stal mistrem světa a jako první neamerický jezdec vyhrál disciplínu Step Up na X-Games, olympiádě extrémních sportů. Kromě „freestylového“ mistrovství světa a dalších akcí se plánuje připravovat také na Dakarskou rallye. „Prohánět se motorkou po kamenité cestě není zrovna bezpečné, ale moc mě láká ten pocit volnosti, hlavně v poušti,“ přiznal Podmol, který by si dokázal představit s motorkou na dálkové soutěže provést salto. „Možné by to zřejmě bylo, i když tato motorka je větší a neohrabanější.“

Na nadcházející ročník Dakarské rallye, která odstartuje 2. ledna, odcestuje Podmol s týmem BARTH Racing. Ten vysílá čtyři závodníky (dva na motocyklu a dva na čtyřkolce) – zkušeného Davida Pabišku, Rudu Lhotského, nováčka Zdeňka Tůmu a pětinásobného vítěze Josefa Macháčka, který se vrací z buginy na čtyřkolku. Podmol pojede v asistenčním voze Volkswagen Tiguan společně s reportérem rádia Impuls Vlastou Korcem. „Kvůli účasti na Dakaru jsem oslovil také další české týmy. BARTH Racing u mě zvítězil svým přístupem k Dakaru a hlavně specializací na motorkáře. Moc se těším, že budu klukům fandit přímo na místě. Snad mě Dakar v roli diváka nevyděsí,“ dodal český freestyle motokrosař, který se v příštím roce chce plnohodnotně připravit. „Je možné, že se zúčastním také jiných dálkových soutěží. Nechci nic podcenit.“

Tým BARTH Racing čekají o víkendu technické přejímky ve francouzském přístavu Le Havre, kde se veškerá technika vydá na svou měsíční plavbu do argentinského přístavu v Buenos Aires. „Tým BARTH Racing je hrdý na to, že se Libor Podmol bude účastnit Rally Dakar s námi, a bude určitě přínosem s poznatky z jeho dosavadních sportovních výkonů,“ prohlásil Michal Burkoň, manažer týmu.

Podmola čeká velice náročný leden – kromě Dakarské rallye mu začíná sezona mistrovství světa ve freestyle motokrosu, konkrétně 28. ledna ve švýcarské Basileji. „Také proto z Dakaru odcestuji dříve, abych se na úvodní závod připravil. V letošním roce jsem musel vynechat několik závodů, v tom následujícím chci určitě bojovat o titul mistra světa,“ dodal Podmol, který na víkendové akci FMX Gladiator Games pokřtil svůj Deník v knižní podobě.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist