Pátou etapu vyhrál Toby Price, lídrem zůstává Ricky Brabec

Pátá etapa 42.očníku Dakar Rally začínala v Al-'Ule a po 564 kilometrech jezdce dovedla do Ha'ily. Čtvrteční speciálky měla celkem 353 kilometrů, takže to mělo poměrně rychlý průběh. Z vítězství v soutěži motocyklů se raduje jezdec tovární KTM Toby Price, jenž si na konto připisuje letos druhé etapové vítězství. Lídrem průběžného hodnocení zůstává Ricky Brabec (Honda), jenž byl s třemi minutami ztráty v cíli čtvrtý. Pátá etapa se stala osudnou pro Sama Sunderlanda (KTM), který měl pád a odnesla to záda a levé rameno.

Po čtvrté etapě Dakar Rally už v soutěži nepokračuje další trojice závodníků. Odstoupil Xavier de Soultrait, Daniel Albero Puig a slovenský závodník Ivan Jakeš. Bohužel ten měl problémy už v dojezdu třetí etapy a ve středu ráno mu vypověděla službu převodovka jeho KTM. „Včera (úterý) jsem měl problémy s motorkou. Nejdřív jsem si myslel, že je to spojkou, tak jsme ji vyměnili. Bohužel dnes (středa) se to zhoršilo a přestala fungovat převodovka,“ prozradil zklamaný Jakeš.

Jako první vyrazil do páté etapy Jose Ignacio Cornejo (Monster Energy Honda Team 2020), což byla pro jezdce z Chile nová zkušenost, jelikož ve středu vyhrál svoji vůbec první dakarskou etapu. Startovat první je samozřejmě náročné v tom, že je třeba se spolehnout sám na sebe, být dobrý a rychlý v navigování, aby soupeři startující později nezískávali výhodu. Po 100 kilometrech ztrácel Cornejo na lídra jen pět minut a k úvodní části prozradil: „Cítím se dobře. První část nebyla snadná, ale soustředil jsem se na navigaci. Odvedl jsem dobrou práci, třebaže pár soupeřů na mě nějaký čas najelo. Každopádně to napoprvé není špatné. Zůstává ale ještě 220 kilometrů, takže je třeba se na to soustředit.“ Jezdec z Chile byl nakonec s patnácti minutami ztráty třináctý.

Po 150 kilometrech vedl pole jezdců Toby Price (Red Bull Factory KTM Team). Ten nastavil rychlé tempo hned od začátku s cílem čtvrteční etapu vyhrát a polepšit si v průběžném hodnocení, kde mu prozatím patřila čtvrtá pozice. Jezdec s jedničkou na kapotě své snažení dostal až do vítězného konce a připisuje si druhé etapové vítězství. V průběžném hodnocení je nyní druhý s deseti minutami ztráty na vedení v soutěži.

Velmi dobře si dnes vedli jezdci Husqvarny, která do Dakaru přijela s cílem vyhrát. S jen minutou ztráty dokončil Pablo Quintanilla (Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing) čtvrteční etapu druhý v pořadí, jeho týmový kolega Andrew Short (Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing) byl třetí. Američan a tovární jezdec Hondy Ricky Brabec (Monster Energy Honda Team 2020) etapu dokončil s třemi minutami ztráty a udržel si pozici lídra průběžného hodnocení. Středeční propad pořadím odčinil pátý v cíli Matthias Walkner (KTM).

Na 187 kilometru dnes havaroval jeden z favoritů Sam Sunderland (KTM). Vítěz Dakar Rally 2017 si pádem poranil záda, levé rameno a soutěž pro něho předčasně končí. „Bolest po pádu není nic ve srovnání s tím jak bolí zklamání. Bohužel závod po dnešní nehodě pro mě končí,“ uvedl zklamaný Sunderland, který byl ve středu nejrychlejší, ale kvůli penalizaci nakonec etapu nevyhrál.

Opět velmi dobře zajel jedenáctý Stefan Svitko (Slovnaft Rally Team), jemuž v průběžném hodnocení patří desáté místo. Z českých závodníků byl v páté etapě dvaadvacátý Martin Michek (MRG), devětadvacátý Milan Engel (MRG), jednačtyřicátý Roman Krejčí (IVAR CS Team).

V kategorii čtyřkolek vyhrál pátou etapu Francouz Alexandre Giroud (Team Giroud). Minutu a půl ztratil druhý Chilan Ignacio Casale (Casale Racing), třetí byl s dvanácti minutami ztráty jeho krajan Giovanni Enrico (Enrico Racing Team). Český závodník Zdeněk Tůma (BARTH Racing Team)etapu dokončil desátý a stejná pozice mu také patří v průběžném hodnocení soutěže.

Dakar Rally 2020

5.etapa - výsledky

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist