Pabiška laboroval s benzínem, Svitko upadl

Pokračovat v nastolených výkonech a výsledcích, to byl cíl týmu SP MOTO ve druhé etapě dakarské rally, která přinesla první setkání s dunami. V nich jeli jezdci téměř 100 měřených kilometrů na konci etapy. Se všemi nástrahami se oba borci poprali a výsledkem je 18. místo Štefana Svitka a 37. místo Davida Pabišky.

"Dnešní den byl pro mě trošku smolný, na začátku motorka, zřejmě díky nekvalitnímu benzínu, vůbec nejela. Všichni mi ujížděli na maximální rychlost, ale naštěstí jsem hodně stáhnul v techničtějších pasážích v řečištích. Po 177. km měřeného testu jsme natankovali a na motoru to bylo hned znát. Motorka konečně jela 160 a ne 130 jako na začátku. Ve finále mi odešlo ovládání roadbooku, takže jsem si ho musel převíjet ručně a to není zrovna ideální. Nicméně jsme v cíli, jedeme dál a to je důležitý," informoval Pabiška, který absolvuje už svůj osmý Dakar. Po druhé etapě je 35. Slovák Štefan Svitko zatím navazuje na skvělé výsledky z minulých ročníků a drží průběžné 16. místo. "Jsem rád, že jsem v cíli. První část etapy byla dobrá, skoro endurová, což mi vyhovovalo. Potom začaly písečné duny a na jednu z nich jsem se vyškrábal až na čtvrtý pokus. Jednou jsem upadl, ale nic jsem neudělal technice, mě se nic nestalo, takže se jdu nachystat na zítřejší etapu a doufám, že se mi bude zítra dařit," zhodnotil pondělní etapu.
V úterý čeká na motorkáře první část maratonské etapy, přesun ze San Rafaelu do San Juanu, s měřeným testem přes 370 km. Po této etapě se budou muset motorkáři obejít bez servisního zázemí a doprovodných vozů. Bude tedy důležité dobře hospodařit s pneumatikami, protože hned ve středu je čeká dalších 353 měřených kilometrů.
3. etapa 7. 1. San Rafael - San Juan
Spojovací úseky: 292 km
Rychlostní zkouška: 373 km
Účastníci Dakaru poprvé zakusí vysokohorské prostředí při prvním průchodu Andami. 6962 metrů vysoký Vulcano Aconcague, což je nejvyšší hora Severní a Jižní Ameriky a zároveň nejvyšší hora světa mimo Asii bude sledovat stoupání motorkářů během rychlostní zkoušky až do výšky 4300 m.n.m., kde budou mít skvělý výhled na Jižní Ameriku. Romantických rozhledů si však neužijí dlouho. Sestup motorkáře vrátí zpět do reality, protože budou mít za sebou pouze první část maratonské etapy. Budou si muset sami zajistit servis pro své stroje ve speciálním bivaku, zřízeném pouze pro ně.  
4. etapa 8. 1. San Juan - Chilecito
Spojovací úseky: 210 km
Rychlostní zkouška: 353 km
Druhá část maratonské etapy přinese do hry mnoho strategie. Nejprve budou na začátku měřeného úseku testovány navigační schopnosti jezdců, později pak příjde na řadu konfrontace s opotřebovanými pneumatikami z předchozího dne. Čekají na ně jak přejezdy řek, sestupy kaňony, ale i široce otevřené terény, kde bude možné předjíždění, při kterém je potřeba nejvyšší opatrnosti a ostražitosti.

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (5x):



TOPlist