Pabiška a Lhotský před druhou polovinou Dakaru

Jezdci českého týmu Barth Racing využili nedělního dne volna a zhodnotili první část Dakaru. David Pabiška uvedl, že začátek rally není zcela podle jeho představ, cítí se ale velmi dobře a těší se na druhou polovinu závodu. Nováček Rudolf Lhotský se na Dakaru stále učí, užívá si prostředí Jižní Ameriky. Nejtěžší pro něho byla šestá etapa a jeho hlavním cílem je dostat se v pořádku do cíle.

David Pabiška letos jede svůj desátý ročník a po sedmi etapách je na Rallye Dakar 2016 na průběžném 38. místě. Začátek letošního ročníku nebyl dle jeho představ, ale postupně se dostává do tempa a pomalu postupuje pořadím vzhůru. „Je na mě docela dost dobře vidět, že jsme už za půlkou, protože můj nosíček je spálenej jako každej rok“, uvedl s úsměvem Pabiška na začátku hodnocení první poloviny závodu. Úvod letošního ročníku označil jako prapodivný. „Je to trochu něco jiného než jsem tu doposud zažíval,“ pokračuje jezdec. Rušení etap, promočený terén a drobné technické problémy jsou důvodem, proč mu zatím letošní ročník nesedí. Navíc chybí vybavení pro sušení věcí, protože s takovým počasím nikdo nepočítal. Na rovinu přiznává, že se mu na začátku nejelo dobře a ví, že konkurence na tom byla lépe. O to více se těší na druhou polovinu závodu. V té se podle je slov pojede ten „jeho“ Dakar.

„Jsem na svém desátém Dakaru, ale vždycky je to jako bych tu byl poprvé,“ říká s oblibou český závodník. Po fyzické a psychické stránce se cítí velmi dobře a je rád za dobrou přípravu. V pořádku je i nedávno operované koleno. „Psychicky jsem na to tady už hodně zvyklej a jsem úplně v pohodě,“ dodává ke svému rozpoložení na letošním ročníku David Pabiška.

Rudolf Lhotský si v šesté etapě na svém prvním Dakaru sáhl na dno, ovšem toho ho nezastavilo a chystá se do druhé poloviny nejtěžší rallye na světě. „Na začátku bych chtěl poděkovat celé rodině, mechanikům, přátelům, kteří mi fandili a pomohli se na Dakar dostat,“   uvedl v úvodu Rudolf Lhotský. Má úžasný pocit z toho, že se na Dakar dostal. Hodně si užívá diváků, kterých je kolem trasy desetitisíce a úžasně fandí. „Je to něco neskutečného se postavit na začátku na rampu,“ dodává k atmosféře. Líbí se mu obě země, v kterých se letošní Dakar jede a užívá si každého přejezdu mezi etapami.

„Připravoval jsem se na tento závod prakticky celý život a vidím, že to pořád bylo málo. Je to strašně náročná soutěž a nikdy bych tomu nevěřil,“ uvedl nováček na rallye v úvodu hodnocení své přípravy. Obdivuje všechny účastníky, kteří jedou na doraz a ví, že každá chyba se na Rallye Dakar trestá. Na začátku měl trochu smůlu, když se mu nepovedlo probojovat více dopředu a teď mu jezdci před ním práší. Snažil se dostat mezi prvních 50 jezdců, ale to se nepovedlo. Na vině byl i pád v třetí etapě, kdy Rudovi praskla přilba a necítil se dobře. Obecně mu více sedí místní cesty než závod v písku, na který není tolik zvyklý a projevuje se to i po fyzické stránce. Za nejtěžší označuje šestou etapu, kdy si sáhl na dno a do bivaku se vrátil zcela vyčerpaný. Ovšem uvědomuje si, že podmínky jsou pro všechny stejné. Celkově se Rudolf Lhotský pohybuje na průběžném 85. místě. „Měl jsem vyšší cíle, mám to rád, i když vím, že je to nereálné. Cílem bylo 20. místo, ale v současné chvíli vím, že to na nedokáži,“ doplňuje ke svému umístění. Nejdůležitější je pro něho dostat se v pořádku a ve zdraví do cíle.

Barth Racing se ještě vrátil k sedmé etapě Dakaru. Zavedla závodníky zpět do Argentiny. Pro většinu jezdců, ale i doprovodné týmy, to byla velká úleva. Bolívie je krásná země a lidé přivítali účastníky Dakar skvělým způsobem. Podél tratí byly tisíce fanoušků, kteří nadšeně fandili. Ovšem díky vysoké nadmořské výšce to nebylo pro závodníky ani doprovod vůbec jednoduché. Závodní část byla rozdělena do dvou úseků, ovšem letošní nepřítel Rallye Dakar, tedy špatné počasí, závodníky do druhé části nepustil. V Argentině se po přívalovém dešti vylily řeky a znemožnily start.

David Pabiška obsadil v sedmé etapě 41. místo a celkově figuruje na 38. místě. Hodnotit etapu se moc nedá. Pořadatel pustil závodníky na start i přes špatné počasí, řečiště byla plná vody. V úvodu druhé části polskému závodníkovi voda v podstatě sebrala motorku a poté ji pořadatelé ukončili. Díky špatnému počasí nedojel do bivaku asistenční vůz motorkářů, který zůstal 254 km od cíle. Důvodem byly rozvodněné řeky, které zaplavily silnice. David tedy pojal tuto etapu jako další maratonskou a od pořadatele si vyzvedl své věci, určené právě pro tyto etapy. Noc strávil pohodlně v klimatizované budově v areálu bivaku.


Rudolf Lhotský byl po šesté etapě hodně vyčerpaný a tak mu zkrácení závodních kilometrů v sedmé etapě hodně pomohlo. Do Bolívie se těšil, ovšem vysoká nadmořská výška mu vůbec nesedla. V šesté etapě bojoval s pískem, na který není tolik zvyklý, opět přišel pád a dojel do bivaku až ve večerních hodinách. Do sedmé etapy startoval tedy hodně unavený. Když se zbytek etapy proměnil pouze v přejezd do Argentiny, hodně se mu ulevilo, i přesto ho však čekalo přes 700 km na motorce. Noc strávil jako David Pabiška v provizorním bivaku a díky vydatnému spánku nabral energii do dalších etap. V sedmé etapě dojel Ruda na 78. místě a průběžně je na 85. místě.

Náš tip

Tipovačka Rally Dakar: Tipujte s námi pořadí jezdců Rally Dakar a vyhrajte jednu ze zajímavých cen.

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist