Neuvěřitelné: Skyler Howes se ujal na Dakaru vedení!

Každý den jiný lídr! Do čela Rally Dakar 2021 se po dnešní třetí etapě, kterou vyhrál Australan Toby Price, dostal díky velice vyrovnaným výkonům Američan Skyler Howes. Češi Martin Michek a Jan Brabec opět zajeli skvěle a umístili se na konci první dvacítky.

Dnes podle informací z itineráře, který týmy dostávají vždy večer před etapou, čekala jezdce dost podobná speciálka, jako včera. První motorka vyrazila z bivaku ve 4:45. Jelo se v okolí Wadi Ad-Dawasir, se startem a cílem na jednom místě. Celkem závodníky čekalo 629 kilometrů, z toho měřených 403. A hned od začátku třetí etapy se hrála stále stejná písnička. Závodníci, kteří otvírali trať, tentokrát šlo o tovární jezdce Hondy Joana Barredu a Rickyho Brabce, se okamžitě propadli do ztráty. A do čela šli ti, kteří vyjeli později. Konkrétně šlo o dalšího jezdce týmu Monster Energy Honda Argentnce Kevina Benavidese a Australana Tobyho Price (Red Bull KTM), který měl po včerejší obří ztrátě co dohánět. K nim se později přidal i českým fanouškům dobře známý z účinkování u Ondry Klymčiwa Američan Skyler Howes (BAS Dakar Team KTM), dobře si vedl i Rakušan Matthias Walkner (Red Bull KTM).

Tato čtveřice měla nejlepší mezičasy na všech kontrolních bodech, nikdo jiný jim nestačil. Na 292. kilometru bylo pořadí Price, Benavides (+12 sekund), Walkner (+2:04 min.) a Howes (+5:15). Američan Ricky Brabec už měl ztrátu 18 minut, vítěz včerejší etapy Španěl Barreda dokonce 22 minut. Naopak skvěle si vedli Češi. Na konci první dvacítky byli seřazeni Jan Brabec (Strojrent Racing) a Martin Michek (ORION Moto Racing Group), mezi ně se v průběžném pořadí vklínil Slovák Štefan Svitko (Slovnaft KTM). Všichni měli v tom okamžiku ztrátu přes 10 minut. 

Skyler byl v cíli mezi prvními a jeho čas byl dlouho nejlepší. Musel ale čekat na příjezdy a časy dalších jezdců. To už ale věděl, že udělal přes dvě minuty na Francouze Xaviera De Soultraita (HT Rally Raid Husqvarna Racing) a továrního jezdce KTM, Brita Sama Sunderlanda. Nakonec se Howes ale musel spokojit se čtvrtým místem. Dostal se před něj vítěz etapy Toby Price, druhý Kevin Benavides a třetí Walkner. Argentinec a Rakušan dostali v cíli dvouminutové penalizace, ale to pořadí neovlivnilo. Skyler chytil také jednu minutu. Vzhledem ke svým vyrovnaným výkonům ve všech třech dosavadních etapách se ale sympatický Američan dostal do čela průběžné klasfikace soutěže! Na druhého de Soultraita má náskok pouhých 28 sekund. Dvojnásobný vítěz Dakaru Toby Price dnes získal na své konto 13. etapové vítězství, v neděli vyhrál i první letošní dějství. Ricky Brabec a Barreda už do konce 3. etapy moc nestáhli a skončili se ztrátami 19:41, respektivě 22:36 min.

 Martin Michek byl v cíli etapy po minutové penalizaci Portugalce Joaqima Rodriguese (Hero) na 18. místě, o příčku za ním je v provizorních výsledcích zaznamenán Jan Brabec, oba porazili například skvělého Chilana a továrního jezdce Husqvarny Pabla Quintanillu. Svitko zatím figuruje na 22. pozici. Michkův týmový kolega Milan Engel by měl být 35. "Měl jsem strach, aby mi nedošel také benzín, trošku jsem zpomalil. To mě stálo umístění a cenné minuty," uvedl v cíli Engel. Martin Michek by měl být v průběžném pořadí na 17. místě, Jan Brabec na 25. Čtyřkolkář Tomáš Kubiena dokončil speciál na sedmém místě. Stejná pozice mu patří i celkově.. 

Toby Price: Zatím to bylo nahoru a dolů, denní výsledky moc neznamenají. Je docela frustrující být jeden den vpředu a druhý den vzadu. Když otvíráte ráno trať, je navigace opravdu obtížná. Čeká mne to zase zítra, ale doufám, že to bude den, kdy bude navigace méně komplikovaná. Motorka funguje dobře, nespadl jsem a neměl jsem problémy s palivem jako včera.“

Martin Michek: „Trať byla zase šíleně rychlá, po rovinkách mě předjížděli kluci s továrními motorkami. Doufám, že další etapy budou pomalejší, techničtější. Továrním závodníkům to totiž po rovince jede v průměru o 15 km/h rychleji, na 100 kilometrech to může dát rozdíl třeba 15 minut. A dneska to bylo bohužel hodně rovinaté, duny byly tak z deseti procent. Ale s umístěním v Top 20 jsem velmi spokojený.“

Všechny výsledky zde

https://www.dakar.com/en/rankings

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 4.5 Kč od 3 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
DutchTT přispěl 3 Kč
Jacob_M800 přispěl 3 Kč
Venda přispěl -1.5 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist