Koncovka v Abu Dhabi patřila Goncalvesovi

Zatímco první část Rally Abu Dhabi Desert Challenge patřily továrnímu týmu KTM, poslední tři etapy přinesly triumfy Hondy. Úvodní podnik mistrovství světa dálkových soutěží nakonec vyhrál obhájce titulu Portugalec Paulo Goncalves, který porazil Španěla Marca Comu na KTM o pouhých 20 sekund.

Jezdce jsme opustili po 2. etapě, kdy v čele průběžné klasifikace byli dva jezdci týmu KTM Red Bull Rally Factory, Španěl Marc Coma a v Dubaji žijící Brit Sam Sunderland. Už ve třetí etapě ale přišel první z útoků Hondy. Pouštní speciál byl dlouhý 256 kilometrů a nejrychleji ho absolvoval Juan Barreda Bort za Španělska. Také druhé místo bral jezdec na Hondě, a to Portugalec Paulo Goncalves. Prvním jezdcem v cíli na stroji KTM byl třetí Sunderland. Nový nosič vody Marca Comy najel na svého šéfa minutu 55 sekund. Co to udělalo s průběžným pořadím? To se docela zdramatizovalo. Do čela šel znovu Sunderland, Coma na něj ztrácel půl minuty a třetí Paulo Goncalves 52 sekund. Barreda ze své dosavadní ztráty hodně ubral a byl čtvrtý s odstupem 7:45 min. na lídra Sunderlanda.
Barreda zůstal při chuti i další den a vyhrál čtvrtou etapou s náskokem 1:20 min. na Marca Comu, který měl v patách Goncalvese. Dosud vedoucí Sam Sunderland měl smůlu, když po vyjetí na nejvyšší dunu upadl, lehce se zranil a navíc mu zmknul motor jeho KTM. Bylo jasné, že o vítězství se v poslední páté etapě poperou Coma s Goncalvesem, mezi kterými byl rozdíl 1:31 min. Barreda mohl vyčkávat na chyby soupeřů jako třetí v pořadí se ztrátou 5:49 min na Comu. Až poslední kilometry páté etapy pak rozhodly o celkovém vítězi rally Abu Dhabi Desert Challenge, kterým se nakonec stal obhájce světového titulu Paulo Goncalves a jeho Honda CRF450 RALLY.  Portugalec takticky využil toho, že Coma startoval před ním a udával směr i tempo. Když se cítil dostatečně jistý v kramflecích, dokázal ještě přidat a Comu sjel. Tím pádem smazal svou ztrátu a získal dokonce nějaké sekundy navíc. O jeho triumfu v úvodním podniku MS tak rozhodlo pouhých dvacet sekund.
Paulo Goncalves: „Takže Abu Dhabi Rally je za námi. Za sebe mohu říct, že jsem velmi šťastný, dopadlo to parádně jak pro mne,  tak pro celý tým. Během těch pěti dní došlo k mnoha krásným soubojům a my jsme dokázali, že máme velmi silný tým, konkurenceschopnou motorku a dostatečně rychlé jezdce. Všichni u Hondy jsme spokojeni a máme plno sebevědomí do budoucna. Všechny naše stroje fungovaly v těchto těžkých podmínkách na jedničku. Všem v týmu patří poděkování a gratulace."

Marc Coma: "Bojovali jsme spolu s Paulem až do posledního kilometru, ale jak všichni víme, v tomto druhu závodů má na výsledek velký vliv startovní pořadí. Hodně mi také chyběl Sam Sunderland, měli jsme naplánovanou nějakou strategii, ale tím, že vypadl, jsme ji nemohli uskutečnit. Prohrál jsem o 20 sekund, což je škoda, protože jsem si před startem říkal, že by bylo fajn tady vyhrát poosmné v řadě. Celou dobu tady jsem se cítil na motocyklu velmi pohodlně a po vítězství na Dakaru mi nechyběla ani motivace. Pokusím se vyhrát hned v příštím závodě mistrovství světa, kterým bude Sealine Rally v Kataru (20.- 25. dubna).”


Konečné pořadí Abu Dhabi Desert Challenge

Motocykly

1. Paulo Goncalves (POR) HONDA 16:57:47
2. Marc Coma (SPA) KTM + 20 sekund
3. Joan Barreda (SPA) HONDA + 8:44 min
4. Jordi Viladoms (SPA) KTM + 40:49
5. Miran Stanovnik (SLO) KTM + 1:39:24
6. Mohammed Albalooshi (UAE) KTM + 2:00:06
7. Helder Rodrigues (POR) HONDA + 2:02:29
8. Oliver Lloyd (GBR) SPEEDBRAIN + 2:03:29
9. Jakub Piatek (POL) KTM + 2:03:01
10. Santosh SC (IND) KTM + 3:11:15

Quady

1. Rafal Sonik (POL) HONDA 20:12:00
2. Sergey Karyakin (RUS) ATV + 42:53
3. Mohammed Abu Issa (QAT) YAMAHA + 1:32:19

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist