Janu Veselému vytekly tlumiče, čeká ho peklo

Všichni čeští motorkáři dokončili včerejší první část maratonu, který je po 629 kilometrech zavedl do bivaku bez asistence v argentinském San Salvador de Jujuy. Největší problémy zažívá Jan Veselý z týmu Moto Racing Group, kterému během čtvrté etapy při kolizi vytekly přední tlumiče a vzhledem k tomu, že v bivaku neměl k dispozici doprovodné vozidlo a mechanika, zažije na dnešním přejezdu do Bolívie na hrbolatých horských cestičkách pravé dakarské peklo.

Včera byl nejlepších z Čechů opět Ondřej Klymčiw, který si připsal 33. místo, Milan Engel byl tentokrát rychlejší než David Pabiška. První z nich obsadil 42., druhý 47. místo. Jana Veselého registrovali na 74. místě a Rudolfa Lhotského po oficiálních úpravách výsledků na 99. pozici. Kromě Engela si všichni naši jezdci celkově lehce v průběžném pořadí 38. ročníku Rallye Dakar pohoršili, stejně jako oba Slováci Štefan Svitko a Ivan Jakeš. Klymčiw (Husqvarna) o jediné místo, nyní je čtyřiadvacátý. Ve čtvrté etapě snad skončila záplava penalizací za překročení omezené rychlosti během spojovacích úseků. Paradoxně jedinou penalizaci obdržel tovární jezdec Hondy Španěl Joan Barreda, kterého zmíněných pět minut stálo nejen vítězství v etapě, ale i celkové vedení. To nyní drží s náskokem 2:17 min. na argentinského nováčka Kevina Benavidese Barredův týmový kolega Portugalec Paulo Goncalves. Jinak z předních jezdců, ani Čechů, nikdo další penalizaci nevyfasoval.

Z bivaku v San Salvador de Jujuy se v noci ozval Honza Veselý (Moto Racing Group) s nepříliš dobrou zprávou. „Jsme s Milanem Engelem oba v pořádku v maratónském bivaku. Dnes jsem naboural přední kolo a vytekly mi vidlice. Vzhledem k tomu, že nemáme přístup k týmovým zázemím a tím pádem možnost taková poškození opravit, musím to ve čtvrtek přetrpět a opravit až po dojezdu páté etapy. Motorka jinak jede skvěle. H." Vedení dalšího českého týmu Barth Racing pouze potvrdilo: „David Pabiška i Ruda Lhotský jsou v cíli dnešní etapy. David skončil v etapě na 47. místě a celkově je 44., Ruda dojel na 99. pozici a celkově je 94.“

Dnes čeká všechny závodníky pátá etapa, dokončení maratonu a překročení hranic do Bolivie. Vše se jede v extrémních nadmořských výškách. Únava bude hlavním mottem druhého dne maratónské etapy. Částečně způsobená suplováním práce mechaníků, částečně opotřebením pneumatik. Všichni závodníci si budou muset dávat velký pozor na reakce svého těla. Vstup do Bolívie je také spojen s obrovským nárůstem nadmořské výšky až do 4600 metrů nad mořem, což bude nejvyšší nadmořská výška v rychlostní zkoušce v průběhu celé historie Rallye Dakar! Je to také etapa, ve které se závod posouvá o úroveň výš a závodníci se budou muset spolehnout na své orientační schopnosti, které jim můžou překazit bolesti hlavy způsobené vysokou nadmořskou výškou. Etapa bude dlouhá celkem 642 kilometrů, měřený úsek má 327 km. Cílem je bolivijské město Uyuni.

Náš tip

Tipovačka Rally Dakar: Tipujte s námi pořadí jezdců Rally Dakar a vyhrajte jednu ze zajímavých cen.

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist