Jan Brabec se na Dakaru blýskl 17. místem

Australan Daniel Sanders se skvěle připravil na letošní Dakar. Po sobotním prologu dokázal se svým Gas Gasem vyhrát i první ostrou etapu 44. ročníku před Pablem Quintanillou (Honda) a Rakušanem Matthiasem Walknerem (KTM). Skvěle si vedl český motorkář Jan Brabec, jeho krajan Martin Michek bohužel ztratil víc než hodinu po navigační chybě.

Po sobotním krátkém prologu čekala dnes účastníky Dakaru 514 km dlouhá první etapa okolo Hailu, se 334 ostrými, měřenými kilometry. Velká část trasy měla vést pískem, ale ještě nemělo jít přímo o duny. Jezdce čekaly i kopce a sjezdy se ztíženou navigací. Jako první se na start postavili motorkáři a hned jako druhý vyjížděl na trať Martin Michek. Rozjíždění etap z prvních pozic má vždy svá úskalí a to potkalo i jezdce týmu ORION Moto Racing Group, který hned začal ztrácet spolu s Francouzem Xavierem De Soultraitem a Američanem Skylerem Howesem (oba Husqvarna). Chilanovi Nacho Cornejovi na tovární Hondě se podařilo minout hned první waypoint etapy. Od začátku si naopak vedl skvěle vítěz včerejšího prologu. Australan Daniel Sanders, bývalá hvězda Šestidenní, vedl na prvním kontrolním bodu a rovněž na 207. kilometru, kdy jezdci vjeli do neutralizační zóny, od které se chvíli neměřilo.

Druhý a třetí tam byli tovární jezdci Hondy Pablo Quintanilla a Joan Barreda. Chilan ztrácel 18 a Španěl 20 sekund. Na čtvrtém místě se držel Brit Sam Sunderland, který přešel od KTM do Gas Gasu, následován obhájcem loňského triumfu Kevinem Benavidesem. Argentinec z týmu Red Bull KTM Factory měl ztrátu 1:45 min. Michek už po sto kilometrech zaostával o 12 minut, při vjezdu do neutralizační zóny to bylo 24:32 min. a až 45. místo. Lépe si vedl jeho týmový kolega Milan Engel na 29. pozici a Jan Brabec (Strojrent Racing) na 33. příčce. Těsně za první desítkou se držel Slovák Štefan Svitko (KTM). V potížích se ocitl český čtyřkolkář Tomáš Kubiena, který podle zpráv z trati zůstal stát na 160. kilometru.

Sanders si i v další části etapy udržoval vedení, rozdíly se ale začaly zvětšovat. Na 240. km měl na Quintanillu náskok už 45 sekund, na 280. km dokonce 1:48 min. Pořadí v TOP 10 se trochu promíchalo, dobře jel tovární jezdec KTM Rakušan Matthias Walkner, ještě lépe Američan Mason Klein z nizozemského týmu BAS Dakar KTM. Dvacetiletý dakarský nováček z Kalifornie s úspěchy na Marocké rally a v Sonora Rally, dokonce v určitých momentech sahal po podiu. Na 280. kilometru si z Čechů nejlépe vedl Jan Brabec, který se probil na skvělé 15. místo se ztrátou 27:31 min. Michek už ztrácel přes hodinu.

Sanders už udržel vedení až do cíle a vyhrál s náskokem 2:07 min na Pabla Quintanillu, třetí Matthias Walkner už měl ztrátu 8:30 min. Nováček Klein se vyznamenal čtvrtou pozicí, Svitko je zaznamenán jako jedenáctý. Michek nakonec ztratil na vítěze etapy po navigační chybě a dlouhém bloudění přes hodinu a pět minut a propadl se průběžným pořadím až za první čtyřicítku. "Etapa mě bavila, měli jsme dobrou rychlost, jeli jsme po skupinkách s top pilotama, pak se ale stala navigační chyba. Jeli jsme ve skupinkách a všichni začali trochu zmatkovat, když jsme hledali cestu. A závodníci, co jeli za námi, nás začali dojíždět," uvedl v cíli Michek.

O to větší radost nám udělal devětatřicetiletý Jan Brabec, který obsadil 17. místo. Jezdec týmu Strojrent Racing ztratil na Sanderse 32 minut a 37 vteřin a patří mu v průběžném pořadí 18. příčka. Výrazně si polepšil hlavně v předposledním úseku, kde ztratil na čelo jen přes dvě minuty. Milan Engel dnes skončil jednadvacátý a v hodnocení jezdců bez asitence by měl být druhý. Další Čech v této obtížné kategorii David Pabiška (Jantar Team) je průběžně osmý.
"David je v cíli první etapy na průběžném 67. místě. Právě dorazila zpráva, že maratonský bivak je vyplaven včerejšími dešti a záplavami. Čekáme na další info, ale je téměř jisté, že další etapa se nepojede jako maratonská a bude mít cíl v Al Qaisumah," hlásí Pabiškův tým na Facebooku. 
Ve výsledcích ale hlavně v jednotlivých časech panuje zmatek, pořadatel hlásí technické problémy.

Daniel Sanders, přezdívaný Chucky: "Opravdu těžká navigace, minulou noc nám hodně pršelo, a proto bylo těžké najít ty správné stopy. Nakonec se spousta kluků ztratila, my ostatní jsme se naštěstí dostali na správnou stopu. Bylo to dobré a měl jsem silný finiš.  Na začátku jsem moc netlačil, jen jsem tomu dal takový pěkný rytmus a na konci jsem se snažil otevřít plyn co nejvíc to šlo. Myslím, že zítra snížím rychlost na 70-80 procent a dám roadbook na první místo. Nechci ztratit spoustu času jako dnes někteří soupeři. Při tankování jsem si mohl ověřit na tabuli časy a výsledek mi dodal nové síly, abych jel naplno dál. Jakmile jsem viděl, že přede mnou už nejsou žádné stopy od vozidel, bylo důležité pořád tlačit a udělat si co největší náskok, protože ten budu zítra bránit. Musím se opravdu plně soustředit na ten roadbook a dát do toho svůj život, takže jo. Zítra to pro mě bude opravdu důležitý den."

Všechny výsledky zde

https://www.dakar.com/en/rankings

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 3 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
SPIJKER přispěl 3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist