Hvězda Šestidenní Sanders míří na Dakar

Letmý pohled do startovní listiny motorkářů Dakaru 2021 nám ukáže,  že do Saudské Arábie se chystá obhájce letošního triumfu Američan Ricky Brabec (Honda) a také poslední dvojka konečného pořadí Chilan Pablo Quintanilla (Husqvarna). Oba naposledy dokázali nemožné – zrušit monopol na vítězství jezdců továrny KTM. Jezdcem, na kterého ale budou fanoušci a odborníci, možná nejvíc zvědaví, je Australan Daniel Sanders.

Na Rallye Dakar 2020 skončila osmnáctiletá vítězná série KTM. Jejich tovární jezdec, Australan Toby Price, skončil až třetí, nejen za vítězem Ricky Brabcem (Honda), ale také za Pablem Quintanillou z dceřinné společnosti Husqvarna. K rychlému Chilanovi letos po Dakaru přišel do týmu nový a skvělý jezdecký kolega. Argentinec Luciano Benavides, který byl ještě v lednu nosičem vody v týmu Red Bull KTM, nastoupil v březnu u Husqvarny poté, co se prosadil jako jeden z nejúspěšnějších mladých jezdců dálkových rallye vůbec. V roce 2019 si zajistil titul mistra světa juniorů cross country a ve stejném roce skončil na Dakaru osmý. Na letošní nejtěžší rallye světa zaujal konečným šestým místem.

Benavidesovo místo v Red Bull KTM tak mohl převzít dakarský nováček Daniel Sanders. Šestadvacetiletý Australan již mimo jiné dokončil v přípravě Rally Andalusie, kde dokonce vyhrál etapu. „Když se mi naskytla příležitost jezdit v továrním týmu KTM rallye, chopil jsem se jí oběma rukama,“ řekl Sanders. "Motorka KTM 450 RALLY je skvělá a je velmi stabilní i při vysoké rychlosti. Vím ale, že se ještě musím hodně učit.“ Šestadvacetiletý protinožec je mnoha odborníky považován za jednoho z nejlepších enduráků posledních dekád. Má na svém kontě už světový titul z třídy E3, vyhrál soutěž jednotlivců bez rozdílu tříd na Šestidenní, získal titul AORC (Australian Off Road Championship). Umí i na písku, když v roce 2018 dokázal vyhrát namáhavou Hattah Desert Race. Momentálně má Sanders finální přípravu s krajanem Toby Pricem, Rakušanem Matthiasem Walknerem a Britem Samem Sunderlandem pod vedením týmového manažera KTM a bývalého skvělého jezdce Jordi Viladomse. Zaměřuje se hlavně na zvládnutí road booku a zlepšení navigačních schopností.

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist