Honza Veselý na tandemu s Vláďou: Na Dakaru se po půlce vždycky láme chleba

Dakar je v plném proudu a proto seriál rozhovorů na tandemu s Vláďou navštívil Honza Veselý, který díky bohatým zkušeností má o čem vyprávět. Závodil v Jižní Americe a vyzkoušel si i rally v Saudské Arábii. Honza patří mezi Dakaráky, kteří se můžou pyšnit oficiálním označením legenda, což je podmíněno deseti starty a více na nejtěžší rally světa.

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

O čem se mluvilo:

  • Jak začínal na motorce a se závoděním
  • O prvním ochutnávce Dakaru
  • Jaké to bylo v Jižní Americe a co znamenalo stěhování do Saudské Arábie
  • O závodní technice a rozdílech v motorkách
  • Co znamená kategorie malle moto
  • Jak dokáže Dakar bolet a co je potřeba vydržet
  • O navigaci a bloudění, které potká úplně každého
    Náš tip

    Stahujte celé povídání, má přes hodinu dvacet: vesely.mp3

Pojďte si poslechnout rozhovor, ve kterém Honza Veselý vypráví o začátcích na motorce, o startu na několika šestidenních a o rozhodnutí vyzkoušet si rally soutěž Dakar. Poprvé do soutěže vystartoval roku 2010 a podle jeho slov ho soutěž totálně uchvátila. Také proto nezůstalo pouze u jednoho startu, ale na Dakar se vrátil ještě mnohokrát. V rozhovoru vypráví, jaké to bylo závodit v Jižní Americe, kde nešlo přehlédnout obrovský zájem místních obyvatel. Stěhování soutěže do Saudské Arábie přinesla hodně změn i úplně jiný profil etap a také o tom rozhovor něco napoví.

Honza startoval jak na rally speciálu, tak na výrazně upraveném sériovém soutěžním enduru a popisuje, jak velký je rozdíl v závodní technice a srovnává podmínky továrních týmu a jezdců v privátních týmech s omezeným rozpočtem. Řeč dojde také na pravidla a velký přínos v podobě rozdávání roadbooků bezprostředně před startem etapy. Poslechněte si, jaké to je závodit pod křídly týmu, který se o motorku i jezdce stará v porovnání s kategorií malle moto, kde je jezdec na všechno úplně sám, ovšem má mnohem blíže k myšlence původní Dakaru v Africe.

Přečtěte si také:

Rozhovor s Honzou Veselým
Různé trable na Dakaru
 

Informace o redaktorovi

Vláďa Novotný - (Odebírat články autora)
Honza Zajíček - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist