Honda rozebírá další selhání na Dakaru

Ani na další pokus se továrnímu týmu Hondy nepodařilo zlomit už 15 let trvající nadvládu KTM na Rallye Dakar. Ačkoli měl HRC Team k dispozici kompletní zázemí a hned pět jezdců, včetně favorizovaných Joana Barredy a Paula Goncalvese, odjel z Jižní Ameriky opět s prázdnou, když triumf si připsal suverénní Australan Toby Price právě na motocyklu KTM.

Team HRC teď analyzuje všechna dostupná data a vyvozuje příčiny nezdaru, aby se mohl zanedlouho soustředit na přípravu na seriál mistrovství světa dálkových rallye, ale hlavně na Dakar 2017. Honda se oficiálně vrátila v plné parádě na Dakar před čtyřmi roky. Ačkoli na právě ukončeném 38. ročníku měla skvělý první týden a Španěl Barreda s Portugalcem Goncalvesem se prakticky střídali v průběžném vedení soutěže, Dakar pro HRC opět skončil sérií podivných incidentů, proražených chladičů, přehřívajících se motorů a smůly.

Nejlepšího výsledku Hondy tak paradoxně dosáhl muž mimo oficiální struktury. Domácí nováček Kevin Benavides jedoucí s podporou argentinského dovozce Hondy vybojoval po nadšených výkonech v cíli skvělé čtvrté místo za Pricem, Slovákem Štefanem Svitkem (KTM) a Chilanem Pablem Quintanillou (Husqvarna).

"Team HRC měl před startem jediný cíl, a to Dakar 2016 vyhrát. To jsme samozřejmě nesplnili, když naši hlavní jezdci Joan Barreda a Paulo Goncalves nedojeli do cíle," uvedl manažer týmu Wolfgang Fischer. „To nám dává do nové sezony mnoho úkolů, které musíme splnit, abychom  neúspěch v roce 2017 neopakovali. Přesto jsme zaznamenali pár dílčích úspěchů a v týmu panovala výborná bojová nálada. Do poloviny jsme Dakar vedli a hlavně jsem spokojený s vývojem, jaký předvedli naši mladí jezdci. Vůbec se dá říci, že letošní Dakar byl rokem nováčků. V první patnáctce konečného pořadí máme mnoho nových tváří, my jsme šťastní hlavně z výkonů argentinského talentu Kevina Benavidese a jeho čtvrté pozice. Také se nám moc líbil náš zelenáč Ricky Brabec – Američan, který to dotáhl do první desítky. Daleko od Top 10 nebyl ani Adrien Metge jedoucí v satelitním týmu," dodal Fischer.

Přesto Barreda a Goncalves opět ukázali na Dakaru zuby. Portugalec vyhrál dvě etapy, Španěl prolog a další etapu, pak však ho o vítězství připravila penalizace za překročení rychlostního limitu mimo měřeného úseku. Další jezdci na strojích Honda CRF450 Rally měli jiné cíle, než vyhrávat etapy. A tak například Ital Paolo Ceci nezištně pomáhal na trati jak opravujícímu Barredovi, kterého dokonce táhl do cíle na laně, tak později zraněnému Gonçalvesovi. Již zmíněný Kaliforňan Ricky Brabec má za sebou slibný debut, když se sice pomalu rozjížděl, ale v cíli v argentinském Rosariu z toho bylo deváté místo. Mimo to v jedné etapě skončil druhý. Francouz Adrien Metge (neplést si se zkušenějším bratrem Michaelem), rovněž nováček na Dakaru, skončil celkově jedenáctý. Jean Azevedo a Javier Pizzolito museli oba odstoupit po vážných havárích.

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist