Engel se musel ve 2. etapě Dakaru vracet

Po krátkém prologu se do druhé etapy většina závodníku měla možnost vyspat o něco déle, než býva na dakarské rally zvykem. Bylo to především tím, že jako první se na start postavila kategorie automobilů a SxS, tedy včetně Olgy Roučkové, která se v úterý postavila na start své druhé etapy v životě v této kategorii za volantem svého Can-Amu.

Zatím si Ollie nevede vůbec špatně. Se svoji technikou se teprve seznamuje, ale díký svým zkušenostem z loňského Dakaru, kdy se stala první a zatím jedinou Češkou v historii, která dojela do cíle této slavné rally, se s náročným pískem pere statečně. K tomu jí pomáhá také její navigátor Daniel Zelenka. Z druhé etapy měl dobrý pocit, "S navigací jsme problém neměli, hledali jsme jen jeden WP. U toho jsme se trochu zapotili a museli jsme se vyhrabávat, ale to asi všichni takže jsme nebyli sami, jinak bychom měli mít všechny WP," dodal bezprostředně v cíli. Ollie v cíli zas až tak spokojená nebyla a v cíli až sebekritická. "Proti pondělku to bylo náročnější, delší. Nejsem ale vůbec spokojená s tím, jak jsem jela. Dan mě navigoval výborně, ale já jsem se tam prostě zahrabávala a jednou jsme se dokonce museli vykopávat dokonce i lopatou. Ale Maverick funguje perfektně a je neskutečné, jaké má limity, protože to jsme my dva, kdo limituje auto. Doufám, že zítra se zlepším". Každopádně v cíli z toho bylo 30. místo se ztrátou 3 hodiny 18 minut na prvního.

V kategorii motorek se za zkušeného jezdce dá považovat Milan Engel, který letos vstoupil už do svého pátého Dakaru v řadě, přestože mu je teprve 27 let. Celoroční přípravu nepodcenil, absolvoval několik dálkových závodů, včetně FIM Baja ve Španělsku. V první etapě, která měla 84 ostrých kilometrů, skončil na 34. místě a v druhé si chtěl polepšit. Od začátku to ale bylo jak na houpačce. Na WP1 začal až na 52. místě, jelikož se musel 10 kilometrů vracet, aby tento průjezdný bod projel. Pak se prokousal až na 31. pozici na WP7. Bohužel těsně před cílem přišla další chyba a v cíli z toho bylo 40. místo.

Jeho týmový kolega, zkušený Španěl Joan Pedrero, který si za 11 absolvovaných startů na tomto nejtěžším závodě světa vysloužil označení LEGEND, dojel po problémech devatenáctý. "Etapa to byla těžká. V písku byly vyjeté koleje od aut před námi. Na konci jsem už nemohl jet naplno, protože jsem musel šetřit benzín. Vyšlo to jen tak tak, několik pozic jsem ztratil, ale jsem tady, což je nejdůležitější. Je to dlouhý závod a já se moc těším na středeční reparát!"

K nejlepšímu se dostáváme na závěr. Jediným českým zástupcem v kategorii QUAD je českobudějovický Tomáš Kubiena v barvách Moto Racing Group. Možná ve startovním poli není nikdo jiný s větší motivací, než právě Kubiena. Poslední dva ročníky nedokončil díky technické závadě. Přitom etapy, které dokončil, naznačovaly, že se jedná o velmi rychlého jezdce. Dakar 2019 začal výborným třetím místěm v 1. etapě.  Druhou etapu tedy startoval celkem vpředu, avšak od začátku se časy pohyboval kolem šestého místa. V druhé polovině to vypadalo na zlepšení, ale mezi druhým a šestým místem se bojovalo skutečně o minuty a Kubiena z toho nakonec vyšel se šestým místem v cíli. "Nemůžu dýchat nosem díky rýmě, cestou jsem s tím měl dost problémy. Etapa to byla pěkná, krásné duny, ale těžký fesh fesh," řekl očividně unaven v cíli Kubiena. Ve středu závodníky čeká třetí etapa dlouhá 467 km, z toho 331 km měřených!

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 2 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Petr7474 přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist