Dakar, 9. etapa: Despres si i přes penalizaci vzal vedení zpět

Cyril Despres dokázal, že umí nejen diplomaticky vyjednávat s pořadateli, jak to předvedl po dojezdu 8. etapy, ale je také mimořádným jezdcem. Zcela suverénně totiž vyhrál 9. etapu Dakaru. I když byl později spolu s dalšími jezdci penalizován a etapové vítězství tak připadlo Helderu Rodriguesovi, vrátil se Francouz do čela průběžného pořadí.

Devátá etapa 34. ročníku Rallye Dakar zavedla jezdce z chilské Antofagosty do Iquique. Měřený úsek byl tentokrát rozdělený tzv. neutralizační zónou do dvou odlišných fází. Ze začátku etapy jezdci projížděli krásnými kaňony, později dostali možnost zabrodit si ve zvlášť jemném písku feš-feš. Oč byla druhá část dne jednodušší na jízdu, o to složitější byla na navigaci. Krajina, kterou startovní pole projíždělo, byla totiž bez jakýchkoliv orientačních bodů. Na závěr čekala účastníky sladká odměna: z minulého ročníku Dakaru už známý, téměř tříkilometrový prudký sjezd k Tichému oceánu do cíle etapy v Iquique. Průměr klesání činí 32 procent. Pasáž je tak samozřejmě nejvíc náročná na brzdy. Spojovací úsek etapy měřil pouhých devět kilometrů, ten měřený úsek i neutralizovanou zónou 556 kilometrů. 
Ještě dlouho do noci a před startem dnešní etapy se probírala kontroverzní situace z 8. dne. Připomeňme, že ke sporné situaci došlo hned na desátém kilometru, kde sedmička jezdců vjela do koryta řeky a zapadla do hlubokého bahna. Nejvíc postiženými byla dvojice Despres, Gonçalves, menší problémy (rychleji se z pasti dostali) ale měli i Rodrigues, Farrés Güell, Ullevalseter a Casteu. Pořadatelé mezi tyto jezdce započítali i samotného Comu, ačkoli ten sám potvrdil, že se kritickému úseku se šťastně vyhnul. Po dojezdu etapy nastal v bivaku chaos. Nejprve si začal stěžovat sám Despres, pak se do rozvášněné debaty pustili i další. „Mezi tím, co napsali kontroloři trati do své zprávy před dvěma dny, a tím, jak bahnité koryto řeky vypadalo dneska, byl nebetyčný rozdíl. Změny se nedostaly do road booku a já byl první, kdo do té pasti vletěl. Nebyla šance tomu nějak uniknout. Očekávám od organizátorů nějaké rozhodnutí. Když tam pár lidí uvízlo, vytyčili pořadatelé objížďku. Jinak by měli v tom bahně 200 vozidel na jedné velké hromadě. Takže nechápu, proč já a několik dalších kluků by za to muselo platit ztrátou a ostatní ne. My to jen tak být nenecháme,“ vyhrožoval Despres po dojezdu o cíle.
Výsledkem nakonec bylo, že organizátoři Despresovi a dalším podstatně snížili jejich ztrátu v etapových výsledcích. Na logickou otázku, podle jakého klíče postupovali, když každému jezdci ubrali jiný časový úsek, jeden z rozhodčích uvedl, že "dedukcí". Což vzbudilo další vášně. Rozhořčený byl i Coma, který tímto problematickým rozhodnutím ztratil nejvíc, ale nakonec se situace uklidnila. Despres tedy nakonec na Comu v celkovém hodnocení před 9. etapou ztrácel přijatelných 1:26 min. Lakonicky všechno komentoval Hélder Rodrigues. „Já jsem rád, že jsem udržel své třetí místo celkově, takže si na nic stěžovat nehodlám,“ řekl Portugalec, tovární jezdec Yamahy, který měl podle původních výsledků 8. etapy v průběžném pořadí Dakaru ztrátu na vedoucího Comu 51:37 min., ale po rozhodnutí jury už to činí jen 49:01 min. A co k bahenní lázni Desprese a spol. řekl Slovák Štefan Svitko? „Teraz sú trošku aférky, lebo Despres vpálil do blata a hodil držku.Čas ktorý tam stratil, mu odrátali cca 10 min a tak isto aj Goncalvesovi a Rodriguesovi. Despresa chápem, lebo tam vpálil ako druhý, ale tým dvom nemali uberať čas. Mali pozerať a dať si pozor. Ja som tiež videl jazdca že je zapadnutý, tak som zastal a poriadne som pozrel terén a až potom som prešiel po mieste kde bolo blata najmenej.“
Jak už bylo výše napsáno, Desprese jako by po jeho včerejší výhře u zeleného stolu polili živou vodou. Devátou etapu měl po celou dobu jasně pod kontrolou, vedl na všech mezičasech. Bylo jen otázkou, jaký náskok si do cíle na Comu přiveze. Nejčastější rozdíl na trati mezi dvěma kohouty u KTM byl dnes tři a půl minuty, v cíli to činilo 3:54 min. To znamená, že se Francouz opět vrátil do čela průběžného pořadí Dakaru, jeho náskok je po deváté etapě 2:28 min. Také o třetím místě v etapě dnes nebylo pochyb: téměř od startu si ho držel Španěl Joan Barreda Bort. Osmadvacetiletý jezdec je vůbec asi nejpříjemnějším překvapením letošního Dakaru. Když na start nenastoupil nedoléčený francouzský veterán David Frétigné, ujal se uvolněného místa jedničky u týmu Speedbrain by Husqvarna a neustále se drží v naprosté špičce soutěže. Barreda je bývalý motokrosař, který má na svém kontě i umístění v první desítce mistrovství světa MX. Je rovněž majitelem zlaté medaile ze Šestidenní 2007.
Francouzský jezdec továrního týmu Yamahy David Casteu byl dnes jediným, kdo měl z favoritů na trati problémy. Zůstal stát na 516. kilometru speciálu s vážnou poruchou motoru, snažil se poruchu opravit sám a nabíral čím dál větší ztrátu. Slovenskou zástavu stále vysoce nese Štefan Svitko (KTM), který dnes dojel sedmý. A díky ztrátě dosud celkově čtvrtého Casteua se v průběžné klasifikaci posunul o jedno výš – z osmého na sedmé. Po minulé etapě trojnásobný mistr Evropy v enduru hlásil: „8.etapa merala 722 km a z toho bolo 477 meraných. Celá etapa bola veľmi rýchla, ale asi najhoršie čo dnes bolo, tak 230 km som išiel za jazdcom, ktorý bol pomalší a strašne mi prášil. Nemohol som ho vôbec obehnúť až po 230 km sa mi to podarilo. Predný jazdci mi trocha ušli, ale išlo sa mi fajn a zajazdil som dobre. No nič, hlavne že som v cieli. Už ma čaká iba 6 etáp. Držte palce,“ vzkazoval Svitko. Český jezdec Jan Veselý z Czech Dakar Teamu dnes neoficiálně dorazil do cíle jako 84. Včera si pochvaloval, že snad už skončily jeho problémy s nekvalitním benzínem. „Čekal jsem, co se bude dít po natankování a kupodivu motor běžel jak hodinky až do cíle,“ uvedl Honza v bivaku. Mimochodem musel i vyměnit kola své yamahy (nahoře na menších snímcích). Ačkoli se jindy jiným kategoriím nevěnujeme, dnes to porušíme: Aleš Loprais v deváté etapě havaroval a se svou Tatrou skončil na střeše. Stalo se tak při přejezdu mezi dvěma měřenými úseky. Jeho vůz skončil na střeše. Na pomoc se české posádce už vydal doprovodný vůz. 
UPDATE: A zase je všechno jinak! U prvních tří jezdců dnešní etapy (ale i některých dalších, včetně Honzy Veselého) naskočila ve výsledkové listině na oficiálním serveru dakar. com patnáctiminutová penalizace. Příčinou by mohla být nepovolená výměna motoru. Podle toho se Svitko, který penalizovaný není, posunul dnes na etapové třetí místo. Celkově v čele se ale nic nezměnilo: vede Despres před Comou, Svitko si ale polepšil na pozici šestou!
 

Dakar, výsledky 9. etapy (po penalizaci):

1 3 RODRIGUES (PRT) YAMAHA 5:16:17
2 2 DESPRES (FRA) KTM + 3:16 (penalizace 15:00)
3 32 SVITKO (SVK) KTM + 4:35
4 10 VILADOMS (ESP) KTM + 5:58
5 15 VERHOEVEN (NLD) SHERCO + 7:02
6 1 COMA (ESP) KTM + 7:10 (15:00)
7 20 FARRES GUELL (ESP) KTM + 7:12
8 28 ZANOL (BRA) KTM + 10:41
9 23 BARREDA BORT (ESP) HUSQVARNA + 11:44 (15:00)
10 5 PEDRERO GARCIA (ESP) KTM + 15:24
52 149 CIPKA (SVK) BMW + 1:35:38
84 100 VESELÝ (CZE) YAMAHA + 2:25:08 (15:00)

Dakar, průběžně po 9. etapě (po dodatečných penalizacích):

1 2 DESPRES (FRA) KTM 4:45:17 (penalizace 15:00)
2 1 COMA (ESP) KTM + 2:28 (15:00)
3 3 RODRIGUES (PRT) YAMAHA + 44:19
4 10 VILADOMS (ESP) KTM + 1:13:43
5 20 FARRES GUELL (ESP) KTM +1:18:05
6 32 SVITKO (SVK) KTM + 1:18:33
7 7 GONCALVES (PRT) HUSQVARNA + 1:25:57 (21:00)
8 5 PEDRERO GARCIA (ESP) KTM + 1:37:13 (15:00)
9 6 ULLEVALSETER (NOR) KTM + 55:00 (55:00)
10 16 PAIN (FRA) YAMAHA + 1:57:20
65 149 CIPKA (SVK) BMW + 11:13:37 (4:00)
73 100 VESELÝ (CZE) YAMAHA + 12:41:51 (15:00) 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist