Dakar 2017: Na cestě do bivaku

Přes Rakousko, Francii nebo dokonce Španělsko odlétali na 38. ročník Rallye Dakar do Jižní Ameriky čeští a slovenští jezdci spolu se svými týmy. Nejobtížnější závod světa začíná prologem už 2. ledna 2017 v Paraguayi.

Svízelnou dopravu do místa konání Dakaru 2017 měl český tým Moto Racing Group (MRG) s motorkáři Milanem Engelem, Jacopem Ceruttim a quadistou Tomášem Kubienou. Kvůli technice museli zrušit let z Vídně do Madridu. Když se dostali do náhradního letadla a přistáli v hlavním městě Španělska, uletěl jim spoj do Buenos Aires. „Dvanáct hodin po odjezdu z Prahy jsme nyni konečně v Madridu na palubě letadla směřujícího do Buenos Aires. Zítra ráno vyzvedáváme techniku a jedeme asi 1200 kilometrů na start Rally Dakar v Asuncionu,“ napsali členové výpravy MRG na Facebook. Později se naštěstí ozvali znovu: „Už jsme komplet a na letišti v Argentině se nám dostalo krásného přivítání,“ ozval se nakonec tým MRG. To motorkář Ondřej Klymčiw jenom vzkázal: "Ozvu se večer z bivaku!" 

Dalšího českého účastníka Dakaru Lukáše Kvapila čeká premiérový start v soutěži motocyklistů. Vojenský policista už rovněž do dějiště slavné rallye odletěl. Kvůli Dakaru si bere dovolenou. V přípravě strávil stovky hodin v posilovně i na veslařském trenažéru, chodil na lekce thajského boxu, jezdil na koni a chodil na fyzioterapii. „Už se nemůžu dočkat. Vždyť jsem v létě o start na Dakaru kvůli těžké nehodě málem přišel,“ uvedl před odletem Kvapil, který pojede na Husqvarně.

Každý jinou cestu do Jižní Ameriky zvolili oba známí Slováci, kteří zase budou na Dakaru prohánět celou světovou špičku. Naposledy druhý v konečném hodnocení Štefan Svitko (KTM), který už dokonce vyhrál i etapu, cestoval z Prahy, Ivan Jakeš s týmem letěl z Vídně. Třiačtyřicetiletý Jakeš má podle vlastních slov výbornou formu a pro lednové etapy získal silného pomocníka do zázemí. Je jím bývalý francouzský závodník David Frétigné, který Dakar několikrát absolvoval a v roce 2009 dokonce dojel do cíle třetí. „David s námi jede jako konzultant. Řekl mi, že pomůže s čím bude třeba. Já mám natrénováno, jsem připraven a hodně se těším. Už aby to začalo,“ přeje si Jakeš, který minule Dakar nedokončil kvůli zranění.

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist