Dakar 2016: Seznam továren rozšířila Husqvarna

Továrna Husqvarna už dlouho avizovala snahy zúčastnit se závodu Rally Dakar a na začátku příštího roku se její sen stane realitou. Vedení definitivně potvrdilo, že team Husqvarna Factory Racing Rally odstartuje 3. ledna 2016 do nejtěžšího závodu světa v silném složení Pablo Quintanilla, Ruben Faria a Pela Renet.

Nejzkušenějším z tohoto tria jezdců je Portugalec Ruben Faria, bývalý nosič vody hvězd Marca Comy a Cyrila Desprese u KTM, který pojede už desátý Dakar. Husqvarna od něj čeká útok na Top 3 a také, že své rady bude předávat oběma méně zkušeným kolegům. Na vývoji motocyklu Husqvarna FR 450 pro Dakar strávil nejvíc času. V rámci přípravy získal skvělé čtvrté místo na říjnové Marocké rallye. "Tým má úplně novou strukturu, ale cíle jsou vysoké. Opravdu na Dakar odjíždím s tím, že budu bojovat o podium. Mým plánem je jet až do odpočinkového dne na nějaké výhodné přední pozici a potom, ve druhém týdnu, začnu útočit. Rozhodně se fyzicky cítím lépe než vloni. Máme velice silný tým a věřím, že si budeme umět navzájem pomáhat," uvedl Faria. Jezdci na Husqvarnách na Dakaru startovali i v minulosti, ale výhradně jako soukromníci. Naposledy například Portugalci Victor Oliveira a Pedro Bianchi Prada nebo Španěl Oriol Escale. Parádní Husky se rovněž připravovaly v německé úpravě Speedbrain (malý snímek nahoře). Jak jsme již dříve informovali, Dakar 2016 pojede s tovární podporou Husqvarny také český závodník Ondřej Klymčiw.  

Francouz Pierre-Alexandre Renet jde ve stopách svých krajanů Johnnyho Auberta a Antoine Mea, kteří si rovněž jako enduroví mistři světa troufli na ještě vyšší výzvu. Renet má tituly dva, oba ze třídy E2 a na Husqvarně, takže přechod na jiný motocykl téže značky nebude snad tak obtížný. Nicméně na Dakaru bude nováčkem. Nové zkušenosti by měl zúročit i ve své příští kariéře, protože od roku 2016 už pojede výhradně závody cross-country. "Od okamžiku, kdy jsem se rozhodl zaměřit na rally racing, nemohu se dočkat, až se postavím na start Dakaru. Přemýšlel jsem o tom už pár let, ale až nyní mi dala Husqvarna tu příležitost a výborné podmínky. Mám smlouvu na tři roky, takže první rok na Dakaru na mne nebude vyvíjen žádný velký tlak,” věří Renet.

Chilan Pablo Quintanilla už na Dakaru zazářil, na svém kontě má z posledního ročníku jedno etapové vítězství a čtvrté místo celkově. V letošním mistrovství světa dálkových soutěží bojoval až do konce o titul a přišel o něj až v posledním podniku ve prospěch Rakušana Matthiase Walknera a jeho KTM. Někteří odborníci ho už nyní pasovali do role černého koně Dakaru, který začíná už za tři týdny. "Je pro mne velkou ctí posílit tovární tým Husqvarny. Už teď mám skvělé vztahy s mechaniky a týmovými kolegy. Naposledy jsem odjel velmi dobrý Dakar, nyní chci ještě výš. Je to moje čtvrté pouštní dobrodružství a mám dostatek zkušeností. Cítím se opravdu silný a věřím, že má tvrdá práce z přípravy se zúročí. Už se nemohu dočkat.”


 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist