Dakar 2013 se musí obejít bez Marca Comy

Trojnásobný vítěz Rallye Dakar Španěl Marc Coma se nadcházejícího ročníku nezúčastní. Dvaatřicetiletý tovární jezdec KTM se nestihl zotavit po zranění ramene, které si vykloubil při nehodě na říjnové Marocké rallye. Rakouská továrna místo něj posílá do Jižní Ameriky Američana Kurta Caselliho.

V dakarské rallye triumfoval Coma v letech 2006, 2009 a 2011, letos byl druhý. Jeho souboje s týmovým kolegou Francouzem Cyrilem Despresem vždy patřily k největším ozdobám a tahákům posledních ročníků soutěže. Také v jubilejním 35. ročníku Rallye Dakar, která odstartuje už 5. ledna v peruánské Limě, patřili oba k neoddiskutovatelným favoritům na vítězství. O Comově odstoupení z Dakaru 2013 rozhodl smolný moment ve třetí etapě Marocké rallye, když Katalánec najel do hustého a hlubokého písku, přepadl přes řídítka a bolestivě si vykloubil levé rameno. Musel být převezen do nemocnice v Errachidii a následně k operaci do Španělska. V Africe pak triumfoval právě Despres.
„Marc je jedním s našich klíčových jezdců a spolu s kolegou Cyrilem Despresem dali KTM sedm dakarských vítězství (rakouská značka vyhrála Dakar v soutěži motocyklů v posledních jedenácti ročnících bez jediného přerušení). Ačkoli jsme zklamáni tím, že nebude schopen jet, jeho zdraví, stejně jako zdraví dalších našich továrních jezdců, je to nejdůležitější. Pokud není stoprocentně fit, je lepší, aby následující ročník Dakaru vynechal. Jsem ale přesvědčený o tom, že se na startu v Limě objeví a alespoň popřeje svým kolegům hodně štěstí do tohoto těžkého podniku,” uvedl manažer továrního týmu KTM Alex Doringer.
„Pracovali jsme spolu s lékaři a fyzioterapeuty velmi tvrdě až do poslední chvíle, ale musíme být realističtí. Jeden ze svalů v mém rameni mi stále dělá problémy a cítím tam nedostatek pohyblivosti. Je mi líto, že svým odstoupením trochu podkopu vítězný projekt KTM pro Dakar 2013, ale opravdu nebyla jiná alternativa,“ uvedl očividně zklamaný Marc Coma na narychlo svolané tiskové konferenci v Barceloně. Španěl se nyní chce zkoncentrovat na plné obnovení zdraví a fyzické připravenosti, aby se mohl zúčastnit celého seriálu vytrvalostního mistrovství světa 2013 (do něj se Dakar nezapočítává), a těší se na Dakar 2014. S KTM má platnou smlouvu až do konce právě toho roku.
Doringer také uvedl, že KTM neponechala nic náhodě a zaregistrovala pro Dakar 2013 náhradníka a na toto místo nyní akreditovala Američana Kurta Caselliho. „Pojede na motocyklu KTM 450 Rally, který byl připravován pro Marca Comu. Chceme, aby Kurt jel bez jakéholi tlaku na svou osobu, osvojil si tamní atmosféru a získával zkušenosti,” dodal Doringer. Caselli je možná nejlepším endurovým jezdcem v USA současnosti a je aktuálním mistrem seriálu AMA National Hare and Hound. Vyhrál spoustu náročných závodů, zazářil na Šestidenní a skončil druhý v letošním podniku Baja 1000. KTM mu sem tam dává šanci v endurovém mistrovství světa, kde vždy zaujal svým dravým stylem a skvělými výsledky. Několikrát dojel i na bednu. „Jet Dakar bylo vždy jedním z cílů mé kariéry. A k tomu by nikdy nemohlo dojít bez neustálé podpory KTM. Závodit v největším offroadovém podniku na světě v sedle nejlepšího motocyklu je opravdovým požehnáním. Není to jenom velký milník mé kariéry, ale celého mého života,” vyjádřil vděčnost Kurt Caselli.


Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (5x):



TOPlist