Dakar 2013 odstartuje v Peru

Rally Dakar vkročí do svého jubilejního 35. ročníku novinkou – poprvé v historii vyrazí účastníci dálkové soutěže z Peru. Závodníci poté zamíří do Argentiny a cíl Dakaru 2013 bude v Chile. Závod se uskuteční mezi 5. a 20. lednem s jedním dnem na odpočinek v argentinském městě San Miguel de Tucumán.

Dakarská rallye, která původně mířila z francouzské metropole Paříže přes africkou poušť Sahara až do senegalského hlavního města Dakaru, se v Jižní Americe pojede už popáté po sobě. Z afrického kontinentu se přesunula z bezpečnostních důvodů, jezdcům a jejich doprovodům hrozily útoky ozbrojených band. Všechny dosavadní rally v Jižní Americe startovaly v Argentině, teď se to změní. Pořadatelé si od začátku závodu u Tichého oceánu v Peru hodně slibují. „Peru, Argentina a Chile, které prozkoumáme na cestě ze severu na jih, nabídnou příští rok Dakaru nový úhel útoku na pobřeží Tichého oceánu, ale i duny pouště Atacama a andské pohoří,“ uvedl ředitel závodu Etienne Lavigne. Rallye Dakar 2013 začne 5. ledna v hlavním městě Peru Limě, kde letos závod skončil. Vyvrcholí 20. ledna v chilském Santiagu, volný den bude mít v San Miguel de Tucuman v Argentině.
Jezdci tak poprvé v historii nebudou mít čas na nějaké rozkoukávání, protože hned úvodní etapa nabídne pořádný kus pouště a nekonečné písečné přesypy. Další novinkou bude cílové město rally – chilské hlavní město Santiago de Chile, kde kolonu soutěžících motoristů slavného Dakaru ještě nikdy neviděli. Registrace přihlášek pro všechny kategorie Dakaru 2013 (motocykly, quady, auta a kamiony) se otevře 15. května a dá se předpokládat, že zájem soutěžících z celého světa bude opět přinejmenším dvojnásobný, než bezpečné závodění jezdců na trati dovolí. Uvidíme, kolik se tentokrát přihlásí českých jezdců na motocyklech: Letos  Dakar absolvoval a do cíle dojel jediný - a to v šesté desítce celkového pořadí - Jan Veselý na yamaze v barvách Czech Dakar Teamu. Připomeňme ještě, že letošní vítězsví bude v lednu obhajovat Francouz Cyril Despres, který po dramatické bitvě porazil svého největšího konkurenta a kolegu u továrního týmu KTM Španěla Marca Comu.    
 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist