Dakar 2009 - 9/10/11

Obrovské písečné duny pouště Atacama připravily závodníkům terén, který předčil i Saharu z loňských ročníků. Organizátoři zkracují trasy, ale i tak se jezdí až dlouho do noci. Dnešní jedenáctá etapa byla zrušena úplně a místo ní bude jen přejezd do místa dalšího bivaku, který ovšem bude bez asistenčních vozidel, protože etapa byla plánovaná jako maratónská, tzn každý sám za sebe a bez zázemí týmu.

Etapa 9: La Serena - Copiapo

Dnešní etapa patřila k nejnáročnějším, závodníci se zakousli do pouště Atacama a organizátoři speciálku nakonec ještě o 20 km těch nejhorších dun s nestabilními písky zkrátili. Na pomyslných stupních vítězů se dnes na nejvyšší příčku postavil soukromý jezdec Franz Verhoeven na KTM. Druhý dojel Fretigne na tovární Yamaze, který dnes konečně mohl těžit z výhod menší a lehčí motorky, třetí domácí jezdec Lopez. Hodně diskuzí přineslo odstoupení Jonaha Streeta z USA, který kvůli zranění ruky nenastoupil na start a odletěl domů. Zraněný palec pravé ruky nezabránil ve startu Martinovi Mackovi, který i přesto dojel na velmi slušném 25. místě a drží si první příčku v kategorii Marathon. Hned za ním dojel do cíle Ivan Jakeš, který se v posledních etapách pořádně rozjezdil a v startovním poli se stále posouvá dopředu. V quadech si vítězství opět odvezl Josef Macháček, již po čtvrté! Jan Froněk dojel jako 47., David Pabiška jako 58.



Na začátku se v popředí drželi tři favorité Coma, Despres, Fretigne, pak ale sjeli z trasy a blouděním ztratili dost času. Vítězem byl Jordi Viladoms, týmová dvojka Marka Comy, jezdci ovšem dojížděli celou noc. Martin Macek měl v posledním úseku potíže a dorazil do cíle jako 44. Pořadí ale zatím není finální, v posledním úseku prý byl špatně zadaný průjezdní kontrolní bod a bloudili všichni. Prý byl podaný oficiální protest a je možné, že etapa bude neutralizovaná po CP5. To by znamenalo pro Martina posun v tabulce, protože tam jel tuším na 21. pozici. Josefu Macháčkovi dnes o malý kousek uniklo první místo v etapě, celkově je stále bezpečně první. Ivo Jakeš dojel 19., David Pabiška 52. a Jan Froněk 66.
476km dlouhý pouštní speciál, dnes ukázal svou tvář. Počáteční pokora a očekávání náročné rychlostní zkoušky doplněné „volnou“ navigací se zčásti naplnila. Na 160km měl dnes těžkou nehodu 48letý španělský motocyklista se startovním číslem 198, Cristobal Guerrero. Momentálně leží v kritickém stavu ve zdejší nemocnici. Ranní start byl dnes vzhledem k silnému větru a mlze o dvě a půl hodiny odložen, protože nemohli vyletět helikoptéry. To samé počasí bude ale dle předpovědi panovat i zítra ráno a proto nechce pořadatel nic riskovat a proto byla zítřejší rychlostní zkouška zrušena a pojede se jen 460 km přejezd přes Andy do argentinské Fiambala, kde bude maratónská etapa, tedy bivak bez přístupu asistenčních vozidel.

David Pabiška
„Vcelku se mi dnes zdálo, že etapa nebyla tak těžká jak se předem zdálo. Jelo se mi docela dobře, ale po cca 30km mi začalo slzet nateklé oko a musel jsem celou zkoušku absolvovat na jedno oko. Nechci se na to ale vymlouvat, dojel jsem dle neoficiálních výsledků na 51 místě a jsem spokojený. Jedu již opravdu na jistotu, ale nikoliv výletním tempem, protože pokud začne závodník příliš zpomalovat, tak z toho mohou být docela krkolomné pády právě z nerychlosti. Chci aby to mělo energii. Motorka drží, doufám že až do cíle J, a větších problémů není. Profil dnešní trati byl pěkný, akorát ten konec byl dost strašidelný, velké členité duny prorostlé trávou, jezdilo se po hřebenech duch, musel jsem jet buď na šikmo nebo kolmo, pokud to podklouzlo, tak jsem byl hned na zemi. V této poslední části jsem upadl asi pětkrát. Na konci jsme měli ještě navigační problém, kdy jsem společně s dalšími závodníky musel objet horu, abych protnul waypoint a poté jsme celou horu sjeli 300m sjezdu, který byl impozantní.“

Josef Macháček
„Oproti tomu co se předpokládalo, že to bude etapa velice těžká poušť Atacama, tak se nepotvrdily ani teploty, ráno byla zima, mlha a jemně mrholilo. Když jsme odstartovali, tak to bylo přejíždění z jednou těžkého místa na druhé, mezi kterými byl tak 30km rozestup, což mi stačilo na to, abych zregeneroval síly a připravil se na další pasáž kamenů, trávy nebo koryt. Posledních 70 km dun byla překrásná pasáž pro čtyřkolky. Hlídal jsem si svého soupeře, poté jsem píchnul gumu, on mi trochu odjel, už jsem si myslel, že ho nedojedu, ale v dunách jsme se zase potkali. Poté se dokonce držel mé stopy, protože byl konec navigačně složitý.“

Ivan Jakeš
„Dneska se mi jelo docela dobře, až na ten palec co mě ze včerejší etapy bolí, takže jsem nemohl jet skutečně tak, jak jsem si představoval. Jsem ale sám ze sebe mile překvapen, jak se mi dobře jelo.Byl těžký písek, tvrdé pisty, bez žádného pádu, navigačně bez chyby, skutečně moje nejlepší etapa. Fyzicky bez problémů, motorka super a doufám, že to vydrží.“

Etapa 11: Copiapo - Fiambala

Dnešní rychlostní úsek byl kvůli předpovědi počasí zrušen a jezdci se přesouvají po asistenčních trasách do Fiambaly. Důvodem zrušení závodní části je fakt, že kvůli přejezdu pohoří Andy a překročení hranic mezi Chile a Argentinou nelze posunout start. Bohužel tím také padla hlavní pointa tzv. „maratonské etapy“, při které jezdci nocují v provizorním bivaku bez asistence podpůrných týmů a doprovodných vozidel - každý má pouze svoji bednu s výbavou a s opravami si musí vystačit sám.
Místo zpráv z etapy přinášíme alespoň několik nádherných fotek z pouště.

Informace o redaktorovi

Filip Tichý - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist