Dakar: 1. etapa pro Sunderlanda, Klymčiw 32.

Den D konečně nastal, v sobotu se v peruánské Limě přes 500 účastníků jubilejního 40. ročníku Rally Dakar vydalo po představení na slavnostní startovací rampě na trasu první etapy. Měřený úsek úvodního dějství byl dlouhý pouze 31 kilometrů a nejlepším časem se v katogorii čtyřkolkářů prezentoval Chilan Ignacio Casale na Yamaze. Nejlepší z Čechů Tomáš Kubïena skončil na výborné deváté pozici. Nejrychlejší mezi motorkáři byl obhájce loňského vítězství Brit Sam Sunderland (KTM). Z Čechů se nejvýše prosadil Ondřej Klymčiw (Husqvarna) na 32. místo.

Slavnostní zahájení bylo velkolepé. stejně jako zájem fanoušků. Peru se vrací mezi pořádající země Dakaru po pěti letech a má ve startovních listinách všech kategorií celkem 25 jezdců. Po slavnostním úvodu začali první jezdci sjíždět ze startovací rampy v 8:00 tamního času, to jest 14:00 času našeho. Z Limy vyjeli závodníci všech kategorií po pobřeží Tichého oceánu. Od samého začátku se ponořili do pouštních dun a písku, který bude hlavním tématem prvních pěti etap. Celková délka první etapy byla 272 kilometrů, měřený úsek dlouhý pouhých 31 kilometrů jezdce čekal až nedaleko cílového města Pisco. Etapa končila sjezdem k pobřežnímu jezeru. Tento krátký úsek měl otestovat připravenost strojů na písek a také zkušenosti závodníků s pohybem na dunách rozličných velikostí. Ale hlavně podle klasifikace jezdců určit pořadí na startu nedělní druhé etapy.

Na trať nakonec vyjelo ve všech kategoriích 523 účastníků, z toho 11 žen, benjamínkem Rally Dakar 2018 se stal teprve devatenáctiletý argentinský motorkář Juan Agustín Rojo, jedoucí na KTM. 123 závodníků na Dakaru debutuje, naopak 51 jich jede už desátý ročník nebo více. Motocyklů a quadů byll registrováno 188. Jako první vystartoval do dnešního sprinterského měřeného úseku mezi motorkáři sedmačtyřicetilý Francouz Bruno Scheurer (KTM) následován Nizozemcem Guillaume Martensem na stroji stejné značky. Z Čechů hned po sobě oba nováčci Jan Brabec (Big SHOCK Racing) a Gabriela Novotná z týmu Ondry Klymčiwa, oba na Husqvarnách. Čtyřkolkářům otevíral trať Argentinec Martin Sarquiz (CAN-AM), jako sedmnáctá vyrazila do dun Olga Roučková (Yamaha) z českého týmu Moto Racing Group. Odjíždělo se tedy od konce startovních listin, ti nejlepší nakonec. Jako úplně poslední z motorkářů obhájce loňského prvenství, Brit Sam Sunderland na tovární KTM. 

První etapu mezi čtyřkolkáři, kteří byli v cíli nejdříve ze všech kategorií, vyhrál časem 27:32 min. Chilan Ignacio Casale s minutovým náskokem na obhájce loňského vítězství Rusa Sergeje Karjakina. Třetí skončil Francouz Sébastien Souday s odstupem  2:24 min.. Všichni tři sedlali Yamahy. Potěšil český jezdec týmu Moto Racing Group Tomáš Kubiena 9. místem (+ 5:00 min.). Předběžně 39, pozici zaznamenal veterán Josef Macháček (Yamaha) z týmu BARTH Racing. Jeho ztráta činí 7:38 min (plus penalizace). Zdeněk Tůma (BARTH Racing) skončil 40. a Olga Roučková (Moto Racing Group) je registrována na 45. pozici. Vítěz v cíli vypověděl, že se hlavně soustředil na bezchybnou navigaci. O jednotlivé etapové úspěchy mu prý nejde, i když potěší. Chce se zaměřit hlavně na každodenní spolehlivé výkony, aby byl co nejvýše v konečném pořadí v argentinské Cordobě. A Josef Macháček v cíli jen pronesl: "Bohužel, dneska to nebude o výsledku - dostal jsem dvacet minut penalizace. Neprojel jsem totiž jeden bod. Etapa to byla velice zrádná, cestou mě píchla vosa. Podél tratě je šílené množství diváků, může jích být klidně přes 500 tisíc."

V cíli kategorie motorkářů dlouho držel nejlepší čas 22:48 min. Argentinec Kevin Benavides na tovární Hondě, pak se přes něj ale přelili další jezdci. Úvodní etapa se stala kořistí obhájce loňského prvenství Sama Sunderlanda. Tovární jezdec KTM zaznamenal čas 20:56 min. Se ztrátou 32 sekund dojel druhý Francouz a velký specialista na písek Adrien Van Beveren (Yamaha) a na třetím místě skončil dvojnásobný mistr světa dálkových soutěží Chilan Pablo Quintanilla (Husqvarna). Slovenský rychlík Štefan Svitko (KTM) začal 21. pozicí. Z Čechů byl podle očekávání nejrychlejší Ondřej Klymčiw (Husqvarna), který si zajistil 32. pozici. Činil se i David Pabiška (KTM – BARTH Racing), který se prezentoval 37. časem. Milan Engel (KTM – Moto Racing Group) skončil 46. Petr Vlček (Husqvarna - Klymčiw Racing) figuruje na 65. příčce. Dakarský nováček Jan Brabec (Husqvarna - Big SHOCK Racing) při svém debutu obsadil 97. pozici. Rudolf Lhotský (KTM - BARTH Racing)  byl dlouho zaznamenán na 57. příčce, pak se ale ve výsledkové listině propadl do druhé stovky. Skvěle se uvedla při své premiéře Gabriela Novotná, která je v pořadí motorkářů 83., hned za krajanem Janem Veselým.  Oficiální pořadí a ohlasy všech českých jezdců přineseme v dalších článcích.

Kompletní výsledky zde:

https://www.dakar.com/en/rankings/stage-1/Bike?type=ce

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 1 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
pp377 přispěl 0.5 Kč
davidsoon10 přispěl 0.5 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist