Cyril Despres na Dakaru poprvé v sedle Yamahy

Bude to mít těžší než kdy jindy. Pětinásobný vítěz Rally Dakar Francouz Cyril Despres zamíří do Jižní Ameriky k obhajobě svého loňského vítězství už ne jako člen továrního týmu Red Bull KTM, jak jsme roky byli zvyklí, ale nejtěžší závod světa absolvuje v sedle Yamahy.

Tým Yamaha Racing a Despres už samozřejmě měli od podepsání smlouvy možnost prověřit nový svazek v ostrých podmínkách. Na brazilské Rally Dos Sertoes se Despres a jeho Yamaha 450 ukázali v nejlepším světle a legendární jezdec tam skončil druhý. Dakar je ale Dakar, s mnohem delšími etapami než letos, pouští Atacama a solnou plání v Bolívii, to bude mnohem složitější výzva. Tým tří ladiček vyslal na start do argentinského Rosaria (5. ledna) Despresovi na pomoc partu zkušených harcovníků: dvaatřicetiletého Francouze Oliviera Paina a Michaela Metge (34) doplní nizozemský veterán, už sedmačtyřicetiletý Frans Verhoeven. Despres ladil na poslední chvíli formu v Maroku, kde natáčel také promo video a radil se s další dakarskou legendou, šestinásobným vítězem velkého pouštního dobrodružství Stéphanem Peterhanselem, který také ve svých letech vyhrával na Yamaze. Despres (39) také v Maroku odpověděl na pár otázek:
Půjde asi o rozhodující momenty vaši oslnivé kariéry. Po deseti letech u KTM jste přestoupil k Yamaze. Znamenala ta změna, že jste na Dakaru potřeboval další motivaci?
¨"Kdyby to bylo tak jednoduché a šlo jen o motivaci, tak zůstanu u KTM. Ale myslím, že není špatný nápad jednou za čas změnit tým. Pokud zůstávate dlouhou dobu na jednom místě, vystavujete se riziku, že se tam zaseknete, zůstanete trčet na místě a nejdete kupředu. Jednoduše řečeno: Chtěl jsem zkusit štěstí někde jinde. A když jsem přišel na návštěvu Yamahy v Paříži, něco mi tam docvaklo. Na chodbách tam mají skvělé fotky ze začátků Dakaru, můžete tam cítit ducha Jeana-Clauda Oliviera nebo Stéphane Peterhansela. Celé to místo na vás dýchá atmosférou rally a já hned pochopil, že u Yamahy budu obklopen lidmi, kteří sdílejí tu samou vášeň pro Dakar a závodění, jakou mám já. Právě teď mně doopravdy zajímá jediná věc: jestli opravdu dokážu vyhrát Dakar na jiném motocyklu."
Oproti jiným týmům, třeba KTM nebo Hondě, jste si vybrali pro dakarskou přípravu snazší program. Jeli jste jen málo velkých závodů. Bylo to pro Vaše sžívání se s novým motocyklem a týmem spolupracovníků lepší ukrývat se před zraky veřejnosti? Bude i tak Vaše příprava dostatečná? 
"Jako závodník rád upírám svou pozornost na každý jednotlivý detail. Na vyřešení všech problémů. Proto jsme hodně testovali mimo velké závody, kde jsme nebyli pod takovým drobnohledem a měli na všechno více času. Což jsem ale ostatně dělal i ty roky předtím. Jsem na takovou přípravu zvyklý, vyhovuje mi to a také to nese své ovoce. Taková příprava zvedá mou důvěru v dobrý výsledek na Dakaru. Pokud se někomu zdálo, že mám na Yamaze odježděno málo ostrých závodních kilometrů, jeho věc. Opravdový test stejně příjde až v lednu na samotném Dakaru."
Máte před sebou skutečnou výzvu: dobýt šesté vítězství a vyrovnat se tak Stéphanu Peterhanselovi …
"Můžete na to sem tam pomyslet, ale ne pořád. Rozhodující je na Dakaru zůstat v pohodě, soustředěný a klidný. Myslet na něco cokoli jiného než na trať a závod, je nebezpečné. Ale samozřejmě, nechci zklamat sebe a další lidi. Myslím, že mi to na Dakaru 2014 může jít dobře a pokud zvládnu vyhrát na jiné motorce hned napoprvé, bude to samozřejmě paráda."
Po Vašem prvním seznámením s Yamahou, cítil jste, že může směle soupeřit s motocykly KTM?
"Problémem je, že všichni naši soupeři letos vyvinuli nové motocykly, takže na toto téma nemohu stoprocentně odpovědět. Každopádně, Yamaha je velmi silná motorka, která svůj potencionál na posledním Dkaru ukazovala už od prvních kilometrů. Je menší a kompaktnější, než jiné motocykly, a proto se lépe ovládá. Jedna ze změn, které jsem s potěšením zaznamenal, že její akcelerace je mnohem více přímočařejší (lineární)." 
Vaši soupeři se pořád lepší a vyvíjejí. Kdysi jste pořád bojoval s Marcem Comou, ale ve hře jsou dnes další aspiranti na vítězství: Barrera, Goncalves a jiní.
"To ano, ale porovnejte to s cyklistikou: například někteří jezdci se soustředí na jediný závod… může to být Tour de France, mistrovství světa nebo třeba Paříž-Roubaix. Tak to já mám s Dakarem. V podstatě, není nás mnoho, kteří by dokázali na Dakaru předvést opakovaně skvělé výkony, rok az rokem. Myslím, že mým klíčem k úspěchu bude zkušenost. Já se nesrovnávám s jinými jezdci: oni se mohou zlepšovat a zrychlovat, jak chtějí, mě strach nenaženou."  

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (5x):



TOPlist