Čtvrtou etapu vyhrál Sunderland, po jeho penalizaci slaví vítězství Cornejo

Ve středu jeli jezdci motocyklů čtvrtou etapu Rally Dakar z přístavního města Neomi do 453 kilometry vzdáleného města Al-'Ula. Už to vypadalo, že svůj první triumf na Dakaru získá José Ignacio Cornejo (Honda), ale finále zvládl na jedničku Sam Sunderland (KTM), který si na konto připsal letos první etapové vítězství. Jen 11 sekund ztratil Cornejo, třetí byl Kevin Benavides. Z etapového vítězství se ale Brit neradoval dlouho, protože vyfasoval pětiminutovou penalizaci a rázem byl až osmý v pořadí. Slavit tak mohl José Ignacio Cornejo.

Jako první ve středu ráno vyrazili jezdci na dvou kolech. Celkem jich stálo na startu 128 a prvním jezdcem, který odstartoval byl lídr Ricky Brabec z Monster Energy Honda Team 2020. Jenže jezdci tovární Hondy to tentokrát nejelo tak jak by chtěl a etapu dokončil sedmý s třemi minutami ztráty. Po penalizacích, ale Brabec postoupil na pátou příčku a v průběžném hodnocení si udržel pozici lídra.

Závěr etapy zvládl nejlépe Sam Sunderland (Red Bull KTM Factory Team), jenž vyhrál čtvrtou etapu, ale pro Brita měl závěr nakonec hořkou příchuť. Jezdec tovární KTM dostal za překročení povolené rychlosti penalizaci pět minut a o vítězství přišel. Ve výsledkové tabulce je osmý v pořadí. Z premiérového vítězství na Rally Dakar se těší José Ignacio Cornejo (Monster Energy Honda Team), jenž se v průběžném hodnocení posunul na čtvrté místo.

José Ignacio Cornejo čtvrtou etapu komentoval slovy: „Za etapové vítězství jsem moc rád. Pravdou ale je, že se tak stalo díky Samově penalizaci. Ale i přesto jsem nesmírně rád za své první vítězství na Dakaru. Dnes to byla hodně náročná etapa, náročná po fyzické i mentální stránce. První část byla hodně rychlá a rozdíly mezi jezdci byly minimální. Po prvním tankování to bylo o navigaci a s vyjetými stopami po obou stranách. Nebylo snadné se v tom zorientovat, ale na přibližně 220 kilometru se mi podařilo dojet Rickyho a společně jsme si pomáhali až do druhého tankování. To byla hodně náročná část, která vedla přes velmi krásná místa. Jsem moc rád, že jsem si udržel chladnou hladu a snadno hledal tu správnou cestu.“

Příjemným překvapením čtvrté etapy je čtvrté místo Paula Gonçalvese (Hero) a šestá pozice Franca Caimiho (Yamaha), jenž byl ke své smůle později penalizován a zaznamenal propad na jedenácté místo. Výborný výkon předvedl také třetí Ross Branch (KTM), který do závodu vyrazil z hloubi pole, ale na vítěze ztratil jen něco přes minutu.

Na 270 kilometru měl menší nehodu Joan Barreda (Monster Energy Honda Team 2020), který tak nabral výraznou ztrátu na své soupeře a průběžnou čtvrtou příčku v soutěži po čtvrté etapě ztrácí. Španěl etapu dokončil s poškozenou Hondou a bolestmi žeber, takže je ve výsledkové listině třiadvacátý a na kontě přes 17 minut ztráty. Těžký den má za sebou také Rakušan Matthias Walkner (Red Bull KTM Factory Team), který do etapy startoval třetí, nicméně na 296 kilometru už ztrácel šestnáct minut.

Francouz Xavier de Soultrait (Monster Energy Yamaha Rally Team) měl v úterní třetí etapě v závěru pád, při němž si zranil zápěstí. Do čtvrté etapy nastoupil, ale po 300 kilometrech speciálky nakonec další pokračování vzdal. Yamaha tak hned v úvodu ztrácí druhého klíčového jezdce.

Výborně zajel Slovák Stefan Svitko (Slovnaft Rally Team), jemuž se podařilo umístit na dvanácté pozici s necelými osmi minutami ztráty na vítěze. Z českých závodníků zajel nejlépe devatenáctý Martin Michek (Orion - Moto Racing Group), Roman Krejčí (Ivar CS Team) je pětačtyřicátý, sedmačtyřicátý Petr Vlček (Klymčiw Racing), šedesátý Milan Engel (Orion - Moto Racing Group), který jel kolem 50 kilometrů jen po ráfku než se dostal do cíle speciálky a mohl v servisní zóně kolo vyměnit, a pětašedesátý Jan Brabec (Big Shock Racing). Ten po etapě uvedl: „Já mám svůj úkol jasný, jet v pohodě a držet navigaci. A to se mi zatím daří, ale je to brutal. Kdo letos Dakar dojede, ten vyhrál. Po devíti hodinách slézám z motorky. Nefungoval mi speedocup ani azimut, protože vypadl konektor. Hledal jsem body přes oči a nejelo se mi dneska dobře. Ale jsem zdravý v cíli. To je hlavní.“

Čtvrtou etapu v kategorii čtyřkolek vyhrál Ignacio Casale (Casale Racing) s náskokem přes jednu minutu na krajana z Chile Giovanniho Enrica (Enrico Racing Team). Přes tři minuty ztratil Francouz Simon Vitse (#JE PEUX 2020-BBR Mercier Racing). Těsně za první desítkou je na jedenácté pozici Zdeněk Tůma (BARTH Racing Team), který řešil během dne technické potíže, ale dokázal si pomoct a nakonec zaznamenat velmi dobré umístění. Po čtvrté etapě je Tůma průběžně devátý. Po dojezdu, etapu komentoval slovy: „Dnešek to bylo opravdu náročný. Asi pět kilometrů přes cílem jsem namotal v poušti nějakej drát a prorazil si obě zadní kola. Jedno šlo zalepit, druhé bohužel ne. Také nás dneska bude čekat výměna motoru. Už mu moc nevěřím, vyhazuje chladící vodu i olej a ty zvuky jsou dost zvláštní, takže už je myslím připravený na výměnu. Nicméně navigace byla dnes bez problémů a jízdu jsem si užil!"

Dakar Rally 2020

4.etapa - výsledky

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 8 Kč od 4 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Rosička přispěla 2 Kč
JardaKTM přispěl 2 Kč
DutchTT přispěl 2 Kč
MiroSz63 přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist