Comovi došel v Argentině benzín, vede Pizzolito

Vedoucí muž mistrovství světa dálkových rally Marc Coma (KTM) má zatím v Argentině, kde se jede čtvrtý díl seriálu, smůlu. Ve třetí etapě mu na trati došel benzín a Španěl hodně ztratil. Za těchto okolností vede soutěž Desafio Ruta 40 domácí jezdec Javier Pizzolito na tovární Hondě.

Seriál FIM World Cross Country Rally Championship 2013 má zatím odjety tři závody a všechny vyhrál obhájce titulu, tovární jezdec KTM Marc Coma ze Španělska. Čtvrtým podnikem je argentinská soutěž s názvem Desafio Ruta 40, jejíž průběh ale zatím hodně poznamenává počasí. V oblasti startu panovaly dlouhodobé a husté deště. Jezdci ještě stačili odjet část úvodního spojovacího úseku na start měřeného úseku, ale potom se pořadatelé rozhodli celou závodní část zrušit, protože nebyli schopni garantovat bezpečnost jezdců a jejich doprovodů. Všichni se tak už jen pomalu přesunuli do bivaku ke městu, kde měla na druhý den startovat etapa druhá. Ta vedla z města San Miguel de Tucuman do San Fernando del Valle de Catamarca a měřila 668 kilometrů. Speciálních měřených úseků v ní bylo 346,5 km. Počasí se ještě tak moc neumoudřilo, a to způsobilo další problémy, například start byl odložen o hodinu a 15 minut, protože v husté mlze nemohla vystartovat doprovodná helikoptéra. 
Etapa se stala kořistí Portugalce Heldera Rodriguese (HRC Honda), který trať absolvoval bez jediné velké chyby v čase 4 hodiny 54 minut a 49 sekund. Na druhého v cíli Marca Comu dokázal najet 2:40 minuty. Také třetí jezdec v cíli seděl na Hondě, ale v týmu Speedbrain. Šlo o Portugalce Paula Goncalvese, který na vítěze ztrácel 3 minuty a 4 sekundy. „Jsem velmi šťastný. Byla to dlouhá a technická etapa s horskými přejezdy a klikatícími se cestičkami. Moje Honda CRF450 Rally se v takovém terénu cítila jako ryba ve vodě. Tak skvělý výsledek mě potěšil i kvůli celému našemu týmu, který velmi tvrdě pracoval,“ uvedl v cíli Helder Rodrigues, kterého zezadu jistil jeho týmový kolega, Argentinec Javier Pizzolito. 
Ten dojel sedmý a tvrdil, že zrovna horské silnice mu příliš nevyhovují. Těšil se na písek a duny a spoustu složité navigace, které měly přijít hned další den. Jezdci továrního týmu KTM tvrdili, že tato etapa byla spíš na rozehřátí a v nebezpečných horských průsmycích příliš neriskovali. Coma uvedl, že jel velmi uvolněně a přesně tak rychle, jak potřeboval. Podotkl také, že v první části měřeného úselku se neskutečně prášilo, což ztěžovalo orientaci. Američan Kurt Casseli, který se představil v barvách továrního týmu KTM v závodě mistrovství světa poprvé, dojel do cíle jako pátý, těsně za známým Chilanem a dalším jezdcem KTM Chalekem Lopezem.
Třetí etapa byla ještě delší než předchozí. Měřila 713.29 km a vedla ze San Fernando del valle de Catamarca do Belénu. Měřeného úseku si jezdci užili v délce 466.17 km. Své druhé etapové vítězství na Desafio Ruta 40 slavil tým HRC Honda, tentokrát se ale na nejvyšší stupínek prosadil Pizzolito. Bylo to jeho první vítězství v závodě mistrovství světa a Argentinec se dokonce dostal do čela soutěže. V převážně měkkém, písčitém terénu dosáhl času 6 hodin 1minuta 41 sekund a v cíli měl pohodlný náskok na druhého Lopeze přes pět minut. Obrovskou smůli měl Coma, kterému tři kilometry před místem, kde se dalo dotankovat, došel benzín. Kdyby se u něj nezastavil Casseli a nedal mu tolik šťávy, aby dojel k pumpě, byla by jeho ztráta ještě vyšší. Tak dojel Coma do cíle jako osmý s odstupem 18:34 min. a celkově klesl na sedmé místo. "Nevím, co se přesně stalo. Budeme to ještě muset s techniky analyzovat. Okolo 300. km mi najednou klesl tlak paliva. Je to škoda, protože jsem v té chvíli právě předjel Rodriguese a mohl jsem udělat skvělý výsledek. S takovou ztrátou už samozřejmě nemůžu myslet na celkové vítězství, ale budu dál bojovat o každý bod," uvedl Coma.   

Výsledky z Argentiny

2. etapa  

1. Rodrigues (Team HRC Honda) 4:57:29 hod
2. Coma (KTM) + 2:40 min 
3. Goncalves (Speedbrain Honda) + 3:04
4. Lopez ( KTM) + 4:38
5. Caselli (KTM) + 4:46
6. David Casteau (Yamaha) + 5:17
7. Pizzolito (Team HRC Honda) + 6:23 

3. etapa  

1. Pizzolito (Team HRC) 6:01,41 hod
2. Lopez (KTM) + 5:46 min.
3. Goncalves (Speedbrain) + 7:10
4. Casteau (Yamaha) +10:37
5. Rodrigues (Team HRC) +11:32

Průběžně po 3. etapě:

1. Pizzolito (Team HRC)
2. Goncalves (Speedbrain) +3:51 min.
3. Lopez (KTM) +4:01
4. Rodrigues (Team HRC Honda) +6:09
5. Casteau (Yamaha) + 10:31
6. Caselli (KTM) +11:23
7. Coma (KTM) + 14:51

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist