Barreda bloudil, po 3. etapě vede Sunderland

Tovární jezdec KTM Sam Sunderland vrací úder! Obhájce loňského dakarského vítězství byl v neděli na trati docela nevýrazný, ale dnes si spravil chuť, když vyhrál třetí etapu 40. ročníku Rally Dakar s náskokem tří minut na Argentince Kevina Benavidese (Honda). Probojoval se tak zpět do vedení kategorie motorkářů.

Třetí etapa měřila celkově 501 kilometrů, z toho měřený úsek byl dlouhý 295 km. Vedla z Pisca do San Juan de Marcony. Motocykly a čtyřkolky se letos poprvé oddělily od zbytku závodníků. Úkolem jezdců bylo neztratit se během trasy vedoucí mimo běžné cesty přes pouště a kaňony. S velkými ambicemi vyjel do pondělní etapy český motorkář Jan Brabec, který je velkým a velmi příjemným překvapením letošního  Dakaru. Do nedělní druhé etapy startoval ze 141. místa, kvůli dvouhodinové penalizaci, kterou v první etapě vyfasoval za vynechaný kontrolní bod. A díky svému obrovskému sportovnímu nasazení prosvištěl startovním polem až na výbornou 33. etapovou pozici, která mu zajistila celkové 91. místo. V poušti přitom došlo k celkem nečekané úpravě výstroje.

„Šel jsem lehce na držku a zlomil si při tom kšilt. Což mi následně pomohlo v rychlých úsecích, protože mě kšilt už netahal nahoru. Mám s sebou ještě jeden náhradní, ale už mi nebude ladit k přilbě,“ hlásí Jan Brabec, který po náročné etapě dorazil do bivaku ve skvělé náladě a plný energie: „Já jsem spokojený. Jelo se mi výborně. Chytil jsem všechny body. Duny jsem prosurfoval, jak na prkně. A boží bylo, když jsme se vynořili u oceánu. Ten pohled byl tak krásný, že jsem měl chuť zastavit a udělat si selfíčko,“ dodává Brabčák. Ve druhé etapě už Jan Brabec také neměl nejmenší problém s navigací. Náročnější pro něj bylo vyhnout se všem nerovnostem na trati. „Protože jsem startoval zezadu, jel jsem hodně v prachu a bylo potřeba dávat bacha na kameny. Nejnáročnější to bylo, když přišlo poledne a nebyly vidět hrany dun,“ popisuje Brabec.

Celou třetí etapu dnes ovlivnilo zabloudění tří jezdců, kteří vyjeli na trať měřeného úseku jako první, druhý a třetí. Vítěz včerejší etapy Španěl Joan Barreda (Honda), Rakušan Matthias Walkner (KTM) a Francouz Adrien Van Beveren (Yamaha) se beznadějně ztratili v poušti a na 150. kilometru už měli ztráty od šesti do devíti minut. To byl signál pro další favority. Nejprve vedl vítěz Dakaru z roku 2016 Australan Toby Price (KTM), pak dvojnásobný mistr světa dálkových soutěží Chilan Pablo Quintanilla (Husqvarna) a nakonec, ale zato až do cíle, loňský triumfátor a vítěz letošní první etapy Brit Sam Sunderland.

Tovární jezdec KTM přijel do cíle s náskokem tří minut na skvěle finišujícího Argentince Kevina Benavidese (Honda). Quintanilla v závěru trochu zvolnil a dostali se před něj Price a Američan Ricky Brabec (Honda). Barreda nakonec nabral neuvěřitelných 27 minut a samozřejmě přišel o své průběžné vedení. To Walkner se ještě probral a stačil finišovat dvanáctý. Do čela průběžné klasifikace se probojoval Sunderland, který má na druhého Benavidese náskok 4:38 min. Třetí je Quintanilla se ztrátou na Sunderlanda rovných pět minut. Barreda se propadl na konec druhé desítky tabulky motorkářů. Když jde na Dakaru do tuhého, vždy z toho vytěží skvělý Slovák Štefan Svitko. Jezdec týmu Slovnaft Rally Team dnes hnal svou KTM do cíle tak, že skončil v etapě na sedmém místě se ztrátou šesti minut. V průběžném hodnocení mu přes minutovou penalizace patří už 14. příčka.

Nejrychlejší český motorkát Ondřej Klymčiw (Husqvarna) dnes bohužel po havárii na Dakaru skončil (píšeme na jiném místě). Nejvíce se dařilo Milanu Engelovi z týmu Moto Racing Group a právě Janu Brabcovi, kterým patří v předběžných výsledcích 36. respektive 39. místo. "Dnes se mi to dost líbilo, chytil jsem dobré tempo a měl jsem štěstí na lidi, kteří přede mnou navigovali. V tu správnou dobu jsem se jich chytil a jenom jsem si kontroloval navigaci. Dneska jsem asi dvakrát spadl, motorka potřebuje očistit a seřídit, jdou z ní nějaký divný zvuky ," uvedl v cíli Engel, který na trati viděl ležet bezvládného Klymčiwa. "Byl tam dneska špatnej pohled na Ondru Klymčiwa, protože tam ležel a asi spadnul ve velké rychlosti. Tak to bylo nepříjemný." V soutěži quadů vyhrál třetí etapu po sobě Chilan Ignazio Casale, Josef Macháček (BARTH Racing) skončí dnes zřejmě šestnáctý. Zatím skvěle jedoucí Tomáš Kubiena (Moto Racing Group) bojoval s poruchou motoru a nad jeho další účastí na Dakaru visí otazníky. 

Hlasy a umístění českých jezdců přineseme v dalších článcích. Výsledky 3. etapy a průběžné pořadí naleznete zde:

https://www.dakar.com/en/rankings

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist