Abu Dhabí: Pouštní déšť svědčil Quintanillovi

Druhá etapa přinesla změnu ve vedení Abu Dhabi Desert Challenge, druhého podniku letošního mistrovství světa dálkových soutěží. Vyhrál ji Chilan Pablo Quintanilla na tovární Husqvarně, dosavadní lídr Australan Toby Price (KTM) mírně ztratil a propadl se na třetí místo průběžné klasifikace.

Kdo nezažil, ten neuvěří. Účastníci závodu Abu Dhabi Desert Challenge ve druhé etapě netrpěli pod pálícím sluncem a ve vedru. V poušti jim totiž zapršelo! Jezdci vyjížděli z bivalu už v šest ráno a čekalo je dalších 278 kilometrů v písečných dunách. Zatažená obloha, mlha a vlhký písek asi připomněly Pablovi Quintanillovi (Husqvarna) jeho chilskou domovinu. Třetí muž letošního Dakaru totiž zajel druhou etapu fantasticky, vyhrál speciál o 2:17 min. před Britem Samem Sunderlandem (KTM) a ujal se vedení v soutěži. Dosavadní lídr, Australan Toby Price na tovární KTM, totiž zapsal ztrátu na vítěze 3:57 min. a propadl se na průběžné třetí místo za svého týmového kolegu Sunderlanda. „278 kilometrů v písku, to byla pořádná nálož. Ale pro mne to byla dobrá etapa. Měl jsme ideální třetí startovní pozici, udal jsme si dobré tempo a po dotankování jsme dojel Tobyho i Sama. Byla to velká zábava, písek byl hrozně jemný a dokonce trochu zapršelo!” uvedl v cíli spokojený Quintanilla.

Oproti první etapě si polepšil francouzský endurový mistr světa Pela Renet (Husqvarna), tentokrát skončil čtvrtý a posunul se na osmou příčku celkově. Hned za ním dorazila so cíle Španělka Laia Sanz (KTM), ta je průběžně o jednu příčku před Renetem. Velkou smůlu měl dosud čtvrtý Portugalec Helder Rodrigues, který se po pár kilometrech jízdy vrátil do bivaku s technickou poruchou své tovární Yamahy. Ztratil tak celou etapu, ale s velkou ztrátou bude dál v závodě pokračovat. V soutěži quadů měl technické problémy dosud vedoucí Polák Rafal Sonik (Honda), stejně jako starý známý z Dakaru Ignacia Casaleho, etapa se tak stala kořistí Nizozemce Keese Koolena.

Sam Sunderland: „Věděl jsem, že Toby pojede od rána z první pozice naplno, tak jsem opravdu zabral, abych ho dohnal. Podařilo se mi to na sedmdesátém kilometru, pak už jsem mohl trochu relaxovat. Ale pak se ukázal Pablo a závodilo se odznova. Nakonec mi přední kolo vjelo do písečné pasti a já ztratil několik cenných sekund.”
Toby Price: „Byl to dlouhý a mimořádně těžký speciál. Otevíral jsem trasu a oba mi největší soupeři mne dorazili, tím bylo všechno dané, dál jsme jeli spolu. Ale jsme šťastný. Byl to další super den a já získal další nové zkušenosti."

Pořadí po 2. etapě:

1. Pablo Quintanilla (CHL) Husqvarna 450 Rally Factory 7:43.28
2. Sam Sunderland (GBR) KTM 450 Rally Factory 7:45.11
3. Toby Price (AUS) KTM 450 Rally Factory 7:46.16
4. Mohammed Al Balooshi (ARE) KTM 450 Rally Replica 8:11.11
5. Txomin Arana Cobeaga (ESP) Husqvarna 450 Rally Replica  8:11.43
6. Jakub Piatek (POL) KTM 450 Rally Replica 8:16.07
7. Laia Sanz (ESP) KTM 450 Rally Factory 8:16.59
8. Pierre Alexandre Renet (FRA) Husqvarna 450 Rally Factory 8:17.38
9. David McBride (GBR) KTM 450 Rally Replica 8:20.52
10. Jose Ignacio Cornejo Florimo (CHL) 8:36.25

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist