4. etapa Dakaru: Velké sólo Rickyho Brabce

Čtvrtá etapa letošního Dakaru z Arequipy do Moquegua měřila 511 km, z toho 405 kilometrů byl měřený úsek. Způsobem start cíl ji vyhrál Američan Ricky Brabec (Monster Energy Honda), který ostatní motorkáře porazil rozdílem třídy a celkově se posunul ze sedmého místa do čela soutěže. Na druhého Pabla Quintanillu z Chile na tovární Husqvarně má náskok 2:19 min.  
 

Středeční třetí etapa byla pohřebištěm favoritů. Mnozí jezdci si připsali obří ztráty a vypadl nejen lídr průběžného hodnocení Španěl Joan Barreda (Monster Energy Honda), ale například i oba nosiči vody továrního týmu Yamaha Franco Caimi a Rodney Faggotter. Argentinci i Australanovi shodně explodovaly motory. Včerejší hrdina a vítěz etapy Xavier de Soultrait a jeho francouzský kolega Adrien Van Beveren se tak ve zbytku Dakaru budou muset obejít bez pomocníků. Smutek zavládl i českém týmu Moto Racing Group manažera Ervína Krajčoviče, kterému nedojel do cíle dosud skvěle se prezentující Španěl Joan Pedrero Garcia. „Joan Pedrero zůstává v dunách kolem 55. kilometru kvůli poruše motocyklu. Vypadá to na konec....,“ znělo poslední vyjádření týmu na jeho Facebooku.

Čtvrteční čtvrtá etapa Dakaru (první polovina maratonu) byla velkým sólem továrního jezdce Hondy Rickyho Brabce. Američan na prvním kontrolním bodu vedl o 1:29 min. před obhájcem loňského prvenství Matthiasem Walknerem a o 1:37 min. nad Rakušanovým týmovým kolegou u továrního týmu KTM, Australanem Toby Pricem. Na druhém kontrolním bodu se rozestupy zvětšily. Brabec už měl na Walknera 2:32 min, na Price 2:47 min. Čtvrté místo držel s odstupem 4 minut další tovární jezdec Hondy Kevin Benavides z Argentiny. Adrien Van Beveren a prozatímní lídr Dakaru Chilan Pablo Quintanilla (Husqvarna) už ztráceli přes pět minut. Včerejší vítěz Xavier de Soultrait tentokrát nebyl tak v pohodě a ztrácel minut osm.

Ricky Brabec měl zkrátka svůj den. Včera zabloudil a ztratil přes 20 minut, což ho odsunulo na sedmou příčku celkového pořadí se ztrátou 18:02 min., dnes si ale toto zaváhání 100procentně vynahradil. Po 200 km mu zhruba stačili jen Walkner (1:57 min) a Price (3:16 min.), ale dál ve startovním poli už to byl masakr. Van Beveren ztrácel 8 minut, Kevin Benavides 11, Xavier de Soultrait 12 minut a Pablo Quintanilla dokonce 13:27 min.

A Ricky Brabec si dál jel strojovým tempem a hlavně bez jakýchkoli chyb až do cíle, pro své druhé etapové vítězství v kariéře. Do místa, kde přespí jezdci bez svých týmů do pátečního startu druhé části maratonu, dorazil v čase 3 hodiny 40 minut 30 sekund. Zbytek startovního pole porazil rozdílem třídy: druhý Matthias Walkner (6:19 min), třetí Toby Price (+7:07), čtvrtý skončil i s lehkým pádem skvěle finišující Brit Sam Sunderland na tovární KTM (+11:35 min.). Dál Van Beveren (13:29 min.) a až čtrnáctý Pablo Quintanilla (+20:21 min.) a patnáctý Xavier de Soultrait (23:10). Stejně jako včera si parádně vedl slovenský jezdec Štefan Svitko (KTM). Celý den se držel na konci první desítky a do cíle dojel se ztrátou 14:10 min. na sedmé pozici. Ricky Brabec se dnešním heroickým výknem celkově posunul ze sedmého místa do čela soutěže. Na druhého Pabla Quintanillu má náskok 2:19 min. Nejrychlejší z Čechů byl opět Jan Brabec na Husqvarně týmu Big Shock Racing (26. pozice a ztráta 32:04 min.), ale před se dostal na 24. místo Američan Skyler Howes jezdící v týmu Ondřeje Klymčiwa.

Honza se ale v celkovém hodnocení oproti včerejšku o jednu příčku propadl na 25. místo, protože se před něj dostal skvělý jezdec Ross Branch, v Jižní Africe narozený reprezentant Botswany z BAS Dakar Teamu, zvaný Ferrari z Kalahari. Další a čeští a zpříznění jezdci: 31. Milan Engel (Moto Racing Group) + 37:14 min, 37. Ivan Jakeš (SR) KTM + 52:06 min., 56. Garrett Poucher (Klymčiw Racing) + 1:29,19 (9 minut penalizace), 90. Petr Vlček (Klymčiw Racing) + 2:50,59 (penalizace 46:00), 93. Gee Motzkin (Klymčiw Racing) + 2:56,55, 95. Gabriela Novotná (Indigo Racing)               + 3:05,28, 98. Jan Veselý (IVAR CS) + 3:14,28. Quady vyhrál už potřetí Argentinec Nicolas Cavigliasso, český jezdec Tomáš Kubiena z týmu Moto Racing Group chvilku etapu vedl, ale nakonec dojel osmý a celkově drží páté místo.

Všechny výsledky nejdete zde:

https://www.dakar.com/en/rankings

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 8 Kč od 4 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Rosička přispěla 2 Kč
JA-NE přispěl 2 Kč
pernik92 přispěl 2 Kč
JardaKTM přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist