3. etapa Dakaru patřila Ricky Brabcovi, vede i celkově

Co den, to jiný lídr. Tak zatím vypadá vývoj v kategorii motocyklů na 42. ročníku Rally Dakar. Po Australanu Toby Priceovi a Britu Samu Sunderlandovi (oba KTM) se dostal do čela Američan Ricky Brabec (Monster Energy Honda), který dnes suverénně vyhrál třetí etapu.

Problémy včera a ještě i v noci na dnešek řešil bývalý skvělý dakarský závodník a dnes manažer českého týmu Klymčiw Racing. „Omlouvám se, že jsme se celý den neozvali. Máme už hotovo. Skyler jel dobře, během chvilky byl na třináctém, jedenáctém místě, nakonec na sedmým, pak začal padat na dvacátý, 25., třicátý, pak na čtyřicátý spolu se Svitkem. Já jsem si myslel, že zabloudili stejně jako Toby Price, který dnes otvíral trať. No nakonec přijel odpoledne, ptám se ho, co se stalo. Řekl, že se před ním vyboural tovární pilot Hondy, právě když ho předjžděl. Takže čekal dlouhou dobu na helikoptéru. Štefanovi (Svitkovi) už čas vrátili a Skylerovi ne, i když on zmáčknul tlačítko a zastavil první. Tak teď se to tady zkouším vyřešit, aby zítra Skyler nestartoval až někde vzadu. Oni mu ho vrátí, možná až zítra, ale on musí mít startovní pozici, jakou si zaslouží. Je tam, někde vepředu, Otázkou je, jestli to je jedenáctý místo, dvanáctý, já nevím. Ale každopádně dobrý,“ uvedl na videu Ondřej Klymčiw. Dnes ráno pak zanechal vzkaz, že ve třicetiminutových intervalech chodil za pořadatelem a domáhal se vrácení času pro Skylera Howese. Vrátili mu ho už dneska. Do třetí etapy rychlý Američen (startovní člíslo 59) vyjížděl jako šestnáctý se ztrátou 20:52 min. na vedoucího muž Dakaru Brita Sama Sunderlanda, který sedlá tovární KTM. Ve druhé etapě byl Skyler zařazen na jedenáctou pozici.

Ondra je spokojený i s dosavadními výkony dalších svých svěřenců. "Všichni si to užívají, Ryu (Korejec Myunggul Ryu) jede dobře, Garrett (Poucher) jede dobře, někde v padesátce, Anděl (Petr Vlček) musí trochu zatáhnout, ale jsou spokojený, takže cajk,“ dodal Ondřej Klymčiw. Úterní třetí etapa byla 489 kilometrů dlouhá smyčka okolo města Naúm, kam včera dakarský konvoj dorazil. Měřený úsek byl zatím nejdelší v rámci 42. ročníku - 404 km – a byl rozdělen neutralizační zónou.

Etapa začala dramaticky: Dakarský lídr Sam Sunderland, který otvíral trať, stejně jako včera Australan Toby Price téměř okamžitě zabloudil a nabral 10 minut ztráty. Do čela šel Američan Ricky Brabec na tovární Hondě a vybudoval si velký náskok. Na druhého Tobyho Price měl po 250 kilometech 4:30 min., třetí místo okupoval Argentinec Kevin Benavides na další tovární Hondě. Ještě předtím, už na třetím kilometru měřeného úseku, drsně havaroval tovární jezdec Yamahy Adrien De Beveren. Francouz sice zůstal při vědomí, ale stejně byl převezen do medical centra a později vrtulníkem transportován do nemocnice v Naúmu. Závod tak pro něj skončil. Pak vzdal Portugalec Paulo Goncalves. Ještě vloni velká hvězda Hondy letos přesedlala na indické Hero a dnes odstoupila  pro poruchu motoru. Do třetice všeho zlého: včerejší senzační vítěz Ross Branch z Botswany na 90. kilometru trefil zadním kolem kámen, havaroval a zle si pochroumal rameno. Statečně ale s velkou ztrátou v závodě pokračoval.

Spolu se Sunderlandem zabloudil hned zkraje etapy i druhý muž průběžného pořadí Chilan Pablo Quintanilla (Husqvarna). Postupně nabrali ztráty přes dvacet minut a bylo jasné, že se zase bude v cíli měnit celkové pořadí. V čele třetí etapy i po projetí neutralizační zóny uháněl Ricky Brabec. Američan měl po 350 kilometrech náskok 7:43 minuty na dalšího továrního jezdce Hondy Jose Corneja. O třetí místo se prali Francouz Xavier de Soultrait (Yamaha) a Toby Price, kteří za mladičkým Chilanem zaostávali jen několik sekund. Z tratě také přicházely povzbující zprávy, že Klymčiwův Američan Skyler Howes se prodral do první desítky. A nejlepší český jezdec Milan Engel (Orion – Moto Racing Group) nakukoval do TOP 20!

Ricky Brabec už si v závěru nenechal vítězství vzít a vyhrál s náskokem skoro deset minut na Corneja. Toby Price a Xavier de Soultrait se ve finiši totálně ztratli a předali třetí místo do rukou  dalšího továrního jezdce Hondy Španěla Joan Barredy. Japonský gigant tak měl tři jezdce v TOP 3. Nešťastný Sunderland ztratil skoro 40 minut, Quintanilla o něco méně, což silně ohrožuje jejich další dakarské ambice. Do čela průběžné klasifikace se dnešním fantastickým výkonem probojoval Ricky Brabec, který bude zítra vyjíždět do čtvrté etapy s náskokem necelých 5 minut na Argentince Kevina Benavidese (Honda). Záleží ale samozřejmě ještě na případných pozdějších penalizacích. 

V závěru musel ztratit i Skyler Howes, který se v cíli objevil na konci třetí desítky s takřka hodinovou ztrátou na vítěze Rickyho Brabce. Jeho místo ale zaujal další Američan ve službách Ondry Klymčiwa. Garrett Poucher je zaznamenán na parádní 15. příčce. Martin Michek (Orion – Moto Racing Group) je zatím v etapovém hodnocení 23., Jan Brabec (Big Shock Racing) 29. Tři příčky před ním se ve výsledkové listině nachází Slovák Ivan Jakeš. Jeho krajan Štefan Svitko se vyšvihl ma patnácté místo. Milan Engel drží 34. pozici. Vypadá to, že Tomáš Kubiena je prvním českým jezdcem, pro kterého předčasně Rally Dakar skončila. Třiačtyřicetiletého závodníka, který startoval v kategorii čtyřkolek, dnes zastavila porucha motoru. Jeho tým Orion – Moto Racing Group potvrdil, že mu praskla ojnice. Dneska do změn pořadí nezasáhly penalizace, jak to na Dakaru bývá, ale technika. Pořadatelé oznámili, že kvůli problémům, které ovlivnily GPS závodníků, sestaví novou výsledkovou tabulku na základě časů na way-pointu na 389. km. Podle tohoto pořadí odpadl například Barreda ze třetího místa na šesté a Toby Price se vyšplhal zpět na páté. První dva jezdci zůstali na svých místech, ale s menším rozdílem mezi sebou. Vydělali na tom také Skyler Howes, který je najednou devátý, a Engel, který si polepšil na 19. pozici. Nové výsledky získáte kliknutím na odkaz pod článkem. "Milan Engel poslední kontrolní bod hledal strašně dlouho a propadl se, nicméně jen proto, že byl pravděpodobně špatně zadaný od organizátorů. Takže uvidíme jak to bude s dnešní umístěním, ale celou etapu válčil kolem dvacítky!" píše na svém facebooku tým Orion - Moto Racing Group. "V poslední části rychlostky pořadatel neotevřel jeden kontrolní bod- proto takové zdržení jezdců‼️ Někdo hledal, někdo nehledal. Uvidíme, jestli budou nějaké korekce časů," přidal se Ondra Klymčiw.

Všechny výsledky zde

https://www.dakar.com/en/rankings

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 10 Kč od 5 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
JA-NE přispěl 2 Kč
Rosička přispěla 2 Kč
JardaKTM přispěl 2 Kč
Bad1 přispěl 2 Kč
DutchTT přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist