Závody pro lidi z ulice: pojďte do toho taky!

Kapitoly článku

Offroad Maraton

V dosavadních tipech jsem zatím opomínal blátomilce, protože dvakrát jsme byli na asfaltu, a i když flattrack se také jezdí na nezpevněné trati, tak ortodoxní offrouďáky asi úplně neuspokojí. Pokud patříte právě mezi vyznavače terénu, vyjetých kolejí, tobogánů a skoků, nevěstě hlavu – máme tip i pro vás. Pokud rádi svoje síly porovnáváte s ostatními, tak určitě sami máte tipy na velké množství oficiálních i soutěží v enduru či cross country, stejně tak i na hromadu neoficiálních soutěží, ale v téhle kapitole se budu věnovat seriálu offroadmaratonů.

Tenhle seriál už dvě dekády pořádá agentura 24 Hours agency a kromě motorek se závodí i na čtyřkolkách a také s automobily. V sezóně se jede zpravidla osm dvouhodinových, či tříhodinových závodů, a pokud zůstaneme pouze u motocyklů, tak ty se dělí dále na kategorii "Mistr", kde startují závodníci vlastnící licenci na motokros či enduro, ostatní pak spadají do třídy „Pohár“. Každá z nich se dále dělí na kubatury E1 (do 200 2T a 250 4T), E2 (nad 200 2T a 250 4T), pro jezdce nad čtyřicet let je vypsána třída EVeterán (Mistr i Pohár s motocyklem o libovolném objemu). Pro mladé naděje jsou připraveny juniorské třídy jak na motocyklech, tak čtyřkolkách.

Offroadmaratony podmínky našich „nízkorozpočtových“ závodů plní z několika důvodů. Jednak tím, že jezdecká licence není pro tyto závody podmínkou, a odpadají tím určité finanční i administrativní povinnosti, a startovné ve výši 500,-Kč pro kategorii motocyklů je také ve velmi rozumné výši. Náklady na pořízení soutěžní nebo motokrosové mašiny jsou jasné – stačí se podívat do jakékoliv inzerce. Maratony ale jsou zajímavé i tím, že pokud nemyslíte na nejvyšší příčky, nemusíte mít obavy, že v případě, kdy dorazíte s deset či patnáct let starou mašinou, tak budete terčem posměchu svých soupeřů. Vyloučeny nejsou ani motocykly, které by na endurových či cross country závodech neměly šanci a k vidění jsou třeba velká endura AJP 630 PR7, KTM 690 R Enduro, mastodont KTM 950, či endurotrialka KTM Freeride. Účasti těchto strojů napomáhá i skutečnost, že tratě bývají do značné míry společné jak pro motorky, tak čtyřkolky i automobily, takže se na nich většinou nesetkáte s technicky náročnými pasážemi plnými kamení, kořenů či krkolomných výjezdů a tak tenhle seriál může být vhodný i pro začínající, nebo naopak již vysloužilé adepty offroudování. Nižší technická náročnost tratí může být některými ortodoxními enduristy vnímána jako nevýhoda těchto závodů, ale v žádném případě to neznamená, že by špičkoví jezdci tenhle seriál přehlíželi! Závody často berou jako skvělou přípravu i jezdci jiných seriálů, stejně jako dálkových soutěží a ve výsledkových listinách figurují například dakarák David Pabiška, endurový matador Lubomír Vojkůvka, nebo mistr Evropy v motokrosu Petr Bartoš.

Velká výhoda offroadmaratonů je v tom, že spolu s rozumnou finanční náročností můžete svoje síly porovnat právě s těmito špičkovými piloty, a nasát atmosféru dálkvých soutěží, kde se během jednoho dne na stejné trati utkají motorkáři, čtyřkolkáři i terénní auta. Pokud jsem u asfaltových závodů připomínal tu výhodu, kdy si svoje potřeby vyplníte v bezpečí uzavřených tratí, tak u terénních aktivit je další bonus v tom, že se v terénu svezete bez výčitek a obav z postihu za lítání v přírodě. Vždyť co si budeme nalhávat - občas žehráme na to, jak nás ekoteroristé při našich offroadových hrátkách pronásledují, ale často si za to můžeme svojí bezohlednosí sami...

Kalendář závodů pro sezónu 2019 (místa konání budou upřesněna)

  • 30. března (Šiklův Mlýn)
  • 27. dubna
  • 25. května
  • 22. - 23. června
  • 31. srpna - 1. září
  • 28. září
  • 19. října
  • 9. listopadu

Video: Offroad Maraton Ředhošť

Informace o redaktorovi

Martin Hakl - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 18 Kč od 12 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Myna přispěl 0.5 Kč
outdoor přispěl 0.5 Kč
Yukish přispěl 0.5 Kč
Marenekk přispěl 2 Kč
pp377 přispěl 2 Kč
CR500 přispěl 2 Kč
puod přispěl 2 Kč
lvpp přispěl 0.5 Kč
tomasNJ přispěl 2 Kč
marafzs600 přispěl 2 Kč
Destroyer přispěl 2 Kč
Davcoun přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist