KTM Enduro přivítal Bozkov

I když obecně platí, že štěstěna přeje na třetí pokus, seriál dvouhodinových závodů terénních motocyklů, takzvané KTM Enduro Cross Country, si na požehnání této vrtkavé paní musel počkat až na svůj v pořadí čtvrtý podnik, který byl na programu poslední srpnový víkend.

Po výletu za hranice k našim severním sousedům (jak to tam vypadalo si můžete přečíst ZDE), který dovršil pomyslný hattrick závodů vyloženě bahenních, se všichni příznivci tohoto sportu vrátili zpět do kraje, který je tomuto sportu nejzaslíbenější. Kraj Liberecký, obec Bozkov (známá mimo jiné svými dolomitovými jeskyněmi) a naštěstí konečně také počasí, které závodům sluší mnohem víc, tudíž sluníčko a příjemné teplo, přivítaly všechny, kteří se na „bramborové“ kolo seriálu vydali.

Pořadatel závodu, motoklub Motosport Bozkov (nemalá část jeho členů se již chystá na blížící se mezinárodní šestidenní do Sardinie), připravil pro závodníky velice rychlou trať. Především v první polovině okruhu (který ti nejlepší objeli za méně jak čtrnáct minut) se vyskytovaly dlouhé rovinaté úseky, na nichž těm, kterým nescházela odvaha, ukazovaly tachometry hodnoty daleko převyšující sto kilometrovou rychlost. Že ale Bozkov není tratí jen pro „paliče“, jasně dokazovaly úseky vedoucí po blízkých remízcích, v nichž se na druhou stranu trať až nečekaně klikatila a zvlášť těm méně zdatným cestu do cíle často i dost zkomplikovala.
V sobotu, která vždy bývá jezdecky nabitější, se na start dopoledního závodu sjelo celkem 96 hobby jezdců. Ti byli klasicky rozděleni do třech tříd (E1, E2, E3). V nejslabších „é jedničkách“ byl očekáván dramatický souboj o celkové vedení. Průběžně vedoucí #11 Ondra Havrda sice v čele nějaký ten náskok měl (přitom ještě ani jednou nevyhrál), ale rozhodně to nebyl náskok, který by smečka hned pěti v tabulce následujících jezdců (minimální bodový rozdíl mezi těmito), nebyla schopná stáhnout. Navíc, jak se později ukázalo, mnoho závodníků postihly během závodu technické problémy a ani na pády končící zraněním nebyl Bozkov (bohužel) skoupý, takže jistého neměl až do cíle nikdo nic.

Ve třídě E2 byla očekávána pokračující dominance vedoucího dua – #108 Aleš Kučera/ #106 Honza Nosek jedoucí za Motoklub Vysoké nad Jizerou. V E3 zase bylo zajímavé sledovat, zdali doposud neporažený (nutno říct že ještě loni licenční) #303 Zdeněk Šourek konečně najde někoho, který jeho „šňůru“ vítězství přetrhne.
Odpoledne přišel na řadu závod závodníků s licencemi, které jako obvykle doplnila početná skupina veteránů a třída do 85 ccm. Vedle klasických to „ECC jmen“, jako je „áčka“ průběžně vedoucí #55 Petr Hušek nebo #5 Jiří a #68 Lukáš Hádkovi , byla na startu k vidění jména známá i z mistrovství Evropy v enduru (podnik v Janovicích ZDE ) jako je #2 Patrik Markvart nebo #137 Lukáš Kučera (nutno podotknout, že ani jeden z těchto dvou cíl závodu neviděl).

Třída veteránů zase slibovala souboj mezi doposud neporaženým #591 Alešem Vondrákem a ředitelem samotného závodu #702 Milanem Kurfiřtem. V pětaosmdesátkách se i přes o něco větší konkurenci oproti minulým závodům očekával další triumf jasného lídra #525 Romana Vydry.

A jak to tedy všechno nakonec dopadlo? V sobotu, kdy se i přes veškerou snahu pořadatelů značně prášilo, ve třídě E1 jednoznačně zvítězil #8 Jiří Láska. Jirka naplno využil své první pozice z první zatáčky. Nikdo mu neprášil, on si vybudoval rozhodující náskok už v samotném úvodu a dál již svou pozici pouze kontroloval. V neděli pak, zjevně „namlsaný“ pocitem výhry, si to samé zopakoval.

Ondřej Havrda jel po oba dny stylem, na jaký jsme u něho zvyklí. Nikam se příliš netlačil, jel si „to své“ a nakonec z toho bylo v sobotu třetí a v neděli dokonce druhé místo, což ve výsledku v pohodě stačí na udržení vedoucí příčky. Bednu pak svým druhým místem v sobotu doplnil #68 Jakub Marek, v neděli to byl třetí příčkou #80 Petr Havrda.

V nejnabitější třídě E2 si v sobotu všechny „povodil“ s číslem 868 Marek Votoček. Aleš Kučera dokončil na druhém místě, třetí byl lídr loňských ročníků #101 Adam Erlebach. Neděle přinesla změnu. Votoček dojel až jako šestý, Erlebach vůbec nestartoval a Kučera havaroval a zranil si rameno již v prvním kole na jedné z nejrychlejších rovinek celého okruhu. Vítězem se tak stal #103 Michal Buriánek, druhé místo bral #119 Roman Chaloupecký a třetí skončil #175 Roman Hák. Dodejme, že svým nedělním triumfem se Buriánek dostal na dostřel první dvojici „Vysočáků“ v průběžném pořadí, neboť Honza Nosek dojel v Bozkově na devátém, resp. pátém místě.

Ve třídě E3, ve které jasně dominují dvoutaktní stroje, nedošlo po oba dva dny k žádným překvapením. Z vítězství se dvakrát za sebou radoval Zdeněk Šourek, druhý v sobotu dojel #347 Jirka David a třetí #375 Ladislav Belda. Neděle pak kromě technické závady na stroji do té doby průběžně třetího #301 Petra Kopeckého, přinesla na druhou příčku #281 Martina Boudíka a na třetí #263 Honzu Slavíka. Průběžně je druhý nejvěrnější účastník závodů KTM ECC (dostal za to i diplom), #279 Vašek Studnička a třetí #327 Pavel Bujárek.
V licencích se kromě již známého odstoupení obou našich „evropských“ stálic (Kučera špatně dotankoval, respektive nenatankoval a došel mu benzín) očekávala tvrdá bitva mezi domácími bratry Hádky, průběžně vedoucím Huškem a #90 Davidem Mühlfaitem (vítěz zatím posledního závodu). Dále lídr soutěže týmů, Autoklub Krakonoš Jilemnice, vkládal velké naděje do svého svěřence #131 Jaroslava Křapky (také letos už vyhrál) a počítat se muselo i s expertem na extrémní enduro #199 Tomášem Císařem.

V sobotu si i přes hendikep slabší motorky dojel pro vítězství Jirka Hádek. Jeho bratr Lukáš dojel první den hned za ním, v neděli mu ovšem prasknul výfuk a musel odstoupit. Hušek dojel v sobotu třetí, v neděli pak čtvrtý (stále si drží vedoucí pozici v průběžném hodnocení). Mühlfait zvolil tempo výletníka a spokojil se v sobotu s jedenáctou příčkou (prachu bylo skutečně dost a David nechtěl riskovat zranění, primární je pro něj mistrovství republiky v enduru). Vítězem nedělního klání se stal #12 Jakub Špaček, hned za ním dojel Jirka Hádek a bednu toho dne doplnil Tomáš Císař. Křapka v sobotu dojel šestý. V neděli to vypadlo daleko lépe. Bral holeshot a i přes propad v druhém kole se držel na pěkné třetí pozici, bohužel ale, prasklý řetěz vystavil jeho snažení stopku (nakonec hodnocený jako devátý).
Z dalších kategorií vypíchněme jen to nejdůležitější. Vydra si v 85-kách zlomil v sobotu v prvním kole ruku a do bojů o titul tak již nezasáhne. Veterány oba dva dny s přehledem vyhrál Aleš Vondrák a Licence B vyhrál v sobotu # 502 Škaloud před #614 Kuželem a #599 Pabiškou. V neděli si Škaloud s Pabiškou pozice prohodili a třetí dokončil #477 Kottek.

V soutěží týmů vede i nadále Autoklub Krakonoš Jilemnice (781 bodů), před Enduro klubem Semily (-53 bodů) a Motorsportem Chuchelna (- 130 bodů).

Další závod se pojede 21. září 2013 v Ohrazenicích u Turnova.

Informace o redaktorovi

Tomáš Zouhar - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist