KTM Enduro Cross Country Košťálov 2013 – Příjemné překvapení

Druhou destinací, z celkem šesti plánovaných zastávek seriálu závodů terénních motocyklů KTM Enduro Cross Country, se stala obec Košťálov. Její nadprůměrně dlouhá trať bývá některými diváky považovaná za poněkud méně atraktivní. Že tomu tak není, jasně dokázal uplynulý víkend.

Obec Košťálov se může hrdě hlásit mezi kolébky samotného cross country v celé České republice. První, takto orientovaný závod se zde uskutečnil již v roce 1997. Tenkrát ještě vedla trať částečně i přes zdejší kamenolom a znalcům tak mohla vzdáleně připomenout extrémní závod „Hare Scramble“ jezdící se v Rakousku. Letos, stejně jako už mnoho předchozích ročníků trať lom pouze obtáčela. To v případě slunečného, nebo prostě jen suchého počasí znamená pěkné svezení pro jezdce a slabší podívanou pro diváky. Když ale zaprší, tento poměr se zcela obrací. A letos zapršelo.
Sobota, den kdy se závodů pravidelně účastní nejvíce jezdců i diváků, nabídla ve svém dopoledním programu stodvacetiminutový závod jezdců s licencí. Ty na startu jako vždy doplnila početná řada veteránů a naopak letos slabě obsazená třída do 85 ccm.
Ihned po startu těch nejrychlejších, závodníků (třída Licence A), došlo v úvodní zatáčce k hromadnému pádu. #66, David Pabiška (pravidelný účastník Rally Dakar), patrně přecenil schopnosti své přední pneumatiky na po ránu ještě mokrém (travnatém) podkladu a společně s vážným adeptem na vítězství, #68 Lukášem Hádkem, se sesunul k zemi. A protože to byli právě tito dva, kteří spolu bojovali o první místo v první zatáčce (tzv. Holeshot), není divu, že se k nim v následném domino efektu připojili další tři jezdci: Oba dosavadní vítězi z minulé Chuchelny – Hušek (#55), Kudrnáč (#33) a konečnou pětici doplnil #154 Rudolf Kavský.
Incidentu naplno využili jejich soupeři. Talent ze Semil Fedorko sice svým pádem své kolegy následoval hned v zatáčce číslo dva, ostatní ale, v čele s dravým #44 Malečkem, #199 Císařem, a nebo #131 Křapkou, uháněli dál nabídnuté šanci.
Po dvou hodinách se ukázalo, jak se svými šancemi dokázali jednotlivý závodníci naložit. V malorážkách (do 85 ccm) potvrdil svou dominanci mladý Roman Vydra (#525) z AK Krakonoš Jilemnice, kdy vyhrál již svůj třetí ze zatím třech odjetých podniků. Pět a půl minuty po něm dojel do cíle druhý Jan Kupka (#605) z Motosport Lhotka a třetí, již s kolem ztráty na vítěze, Plíva Břetislav (#508) z Motorsport Chuchelna.
Ve veteránech zvítězil, a úvodnímu náporu #414 Jiřího Salače odolal Aleš Vondrák (#591) z Dr.K Racing Teamu. Zástupce AK Krakonoš Jilemnice, zmiňovaný Salač dokončil druhý, třetí se umístil Milan Kotrč (#760) jedoucí za Enduro klub Semily.
Kategorii jezdců s „béčkovou“ licencí celou dobu ovládali dva jezdci. Další zástupce Autoklubu Krakonoš Jilemnice, #502 Miroslav Škaloud a jeho konkurent a zároveň kamarád z Enduro klubu Semily, Milan Kottek (#477). Oba tito dva, primárně motokrosoví závodníci, se během závodu hned několikrát navzájem předjeli a jeli si tak vlastní závod v závodě. Nakonec byl v cíli o minutu a sedm vteřin dříve Škaloud, pódium doplnil #599 Radek Pabiška z SP MOTO.
Nejrychlejší třídu "áčkových" závodníků ovládl po fenomenální stíhací jízdě Petr Hušek (#55) z Motoklubu Chrastava. Společně s, v úvodu zmiňovaným Hádkem se prodral skrz celé startovní pole na druhé místo a v posledním kole předjel i samotného #68 Hádka (Motosport Bozkov). Na pódiu je pak doplnil celou dobu stabilně jedoucí Jaroslav Křapka (#131) z AK Krakonoš Jilemnice.
Odpoledne přineslo, kromě závodu všech kategorií hobby jezdců, také vydatný déšť. Především díky němu se pak dosavadní, pro některé přihlížející možná až slabší podívaná stala v leckterých úsecích tratě divokým rodeem.
Po dopoledni už leckdy dost hluboké koleje se odpoledne ještě víc prohloubily a mnoho jezdců se potýkalo s problémem uvíznutí motorky v drážce. Následovala pak nutná pomoc pořadatelů nebo diváků, motory vytočené do maximálních otáček, všude létající hlína od protáčejících se pneumatik a často i mraky páry vycházející z přehřátých motocyklů.
V třídě E1 si s tímto vším nejlépe poradil Jakub Marek (#68) z MR Financials. Na druhém místě, čtyři a půl minuty za ním dokončil Ondřej Havrda (#11) z Endura Český ráj a jen tři vteřiny po něm do cíle dojel i třetí Tomáš Korbelář (#89) závodící za RSV Max Racing.
Tradičně nejobsazenější třídu E2 ovládl svou agresivní, servítky si neberoucí jízdou Aleš Kučera (#108) z Motoklubu Vysoké nad Jizerou. Svých konečných pět kol dokázal na své Yamaze zajet o téměř dvě minuty rychleji, než druhý Michal Buriánek (#103) z Motorsport Chuchelna a o skoro šest minut rychleji než třetí Robert Vancl (#207) z Enduro Martinice.
Nejsilnější „é trojky“ si podmanil, stejně jako všechny dosavadní závody, Zdeněk Šourek (#303) z Enduro klubu Semily. Jediný on a až deset minut po něm finišující David Jirka (#347) z RMK Vrchlabí dokázal v časovém limitu odkroužit pět kol. Třetí v cíli, Pavel Bujárek (#327) z Endura Martinice pak již dokončil s kolem ztráty.


Nedělní závod – ve zkratce
Neděle nabídla pouze jeden závod jedoucí se dopoledne, mnohem řidší startovní pole, méně diváků, ale jinak stále solidní podívanou. V licencích A tentokrát dominoval Jaroslav Křapka, v „béčkách“ opět Škaloud následovaný Kottkem. Další výsledky viz níže.


Licence A
1. Jaroslav Křapka (#131) – AK Krakonoš Jilemnice
2. Petr Hušek (#55) – Motoklub Chrastava
3. Lukáš Hádek (#68) – Motosport Bozkov

Licence B
1. Miroslav Škaloud (#502) – AK Krakonoš Jilemnice
2. Milan Kottek (#477) – Enduro klub Semily
3. Radek Šikola (#501) – Motosport Lhotka

Veteráni
1. Aleš Vondrák (#591) – Dr.K Racing Team
2. Milan Kotrč (#760) – Enduro klub Semily
3. Ondřej Rathouský (#590) – Dr.K Racing Team

Do 85 ccm
1. Jan Kupka (#603) – Motosport Lhotka
2. Roman Vydra (#525) – AK Krakonoš Jilemnice
3. Břetislav Plíva (#508) – Motorsport Chuchelna

E1
1. Tomáš Korbelář (#89) – RSV MAX Racing
2. Ondřej Havrda (#11) – Enduro Český ráj
3. Jakub Marek (#68) – MR Financials

E2
1. Michal Buriánek(#103) – Motorsport Chuchelna
2. Aleš Kučera (#108) – Motoklub Vysoké n. Jizerou
3. Radim Pajer (#105) – Racing team Černý Důl

E3
1. Zdeněk Šourek (#303) – Enduro klub Semily
2. Roman Šebesta (#296) – 3R Racing
3. Pavel Bujárek (#327) – Enduro Martinice

V soutěži týmů se především díky výkonům Vydry, Škalouda a Salače dostal do čela Autoklub Krakonoš Jilemnice. Na jeho prozatímních 432 bodů ztrácí druhý Enduro klub Semily bodů sedmnáct. S 394 body je na třetím místě Motorsport Chuchelna. Příští podnik seriálu se pojede hned na začátku června v polské Olszyně.

Video

Informace o redaktorovi

Tomáš Zouhar - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist