KTM ECC Vysoké nad Jizerou – Srdcová záležitost

Předposlední závod seriálu KTM Enduro Cross Country už zná své vítěze. Chtělo by se říct, že zná i své poražené, ale na to se v tomhle „cupu“ ani moc nehraje.

Každý, kdo stanul na startu a vyrazil vstříc trati, která (jako každý rok) byla všechno, jen ne nudná a lehká, si zaslouží od ostatních respekt. Stejně jako samotní pořadatelé. Proč? Čtěte dále …
Začněme čísly. Do devátého závodu, v šestém ze sedmi hostitelských měst a obcí, se od sedmé ráno začalo shlukovat dohromady 171 závodníků (včetně dvou závodnic), rozdělených jako vždy do devíti kategorií (včetně dvou dětských tříd). Na ty čekala trať, jejíž objetí trvalo těm nejlepším lehce přes dvanáct minut. Okruh vedoucí skrz místní lesy a křoviska, ale také přes tamní louky, pole a bahniska, byl už loni mnohými považován za vůbec nejlepší trať celého seriálu. Letos, kdy se Vysoké stejně jako loni dočkalo nádherného slunečného počasí (na rozdíl od většiny předchozích KTM ECC závodů), se pak toto všechno jen a jen potvrdilo.
Po několika ranních rozjížďkách těch nejmenších ve třídách do 50 a 65 ccm se dopoledne připravili ke své plnohodnotné dvouhodinové „rundě“ všichni hobby jezdci. V jednotlivých třídách E1, E2 a E3 se dohromady představilo 89 závodníků (z toho jen 42 v „é dvojkách“). Papírově nejslabší E1 slibovaly boj o celkové prvenství mezi prozatimním lídrem #11 Ondrou Havrdou, stabilně jedoucím #89 Tomášem Korbelářem (výsledkově doplácí na svou neúčast v polské Olszyně) a poslední dobou rapidně zrychlujícím #68 Kubou Markem. Od nejsilněji obsazené třídy dvoutaktních čtvrtlitrů a čtyřtaktních skoro půllitrů (do 450 ccm) zase očekávali mnohé samotní pořadatelé z Vysokého. Vždyť v první pětce průběžného pořadí třídy nalezneme hned tři jejich zástupce. Na čele se hřejícího #106 Honzu Noska, třetího #108 Aleše Kučeru (pro letošek již „out“ díky zranění ramene, náhradu hledejme v jeho kolegovi, ze zranění čerstvě zotaveném #138 Ondrovi Josífkovi) a čtvrtého #112 Josefa Noska. V královské třídě E3 měl za úkol pokusit se o téměř nemožné a „pojet“ letos dosud neporaženého #303 Zdeňka Šourka aktuálně ve formě jedoucí #263 Jan Slavík (opět zástupce domácího Motoklubu Vysoké nad Jizerou).
Těsně před jedenáctou pak už nic nebránilo tomu, aby se z úst hlavního pana startéra ozvala snad jeho vůbec nejklasičtější hláška „Tak natočíme kluci“ a přesně v jedenáct pak „kluci“ nejen natočili, ale i odstartovali.

„Závody ve Vysokém byly parádní. Počasí vyšlo na jedničku a celkově se sešly skvělé podmínky pro závodění. Na pěkně rychlé trati byla spousta pořadatelů, kteří okamžitě reagovali na situaci, přeznačovali trať podle potřeby a ochotně tahali z bláta všechny, kteří to potřebovali. Škoda jen, že z původně myšlenýho dvojáku u depa se díky hlubokejm kolejím na nájezdu, kde jsem drhnul stupačkama, stal spíš retardér,“ uvedl po po závodě celkově čtvrtý muž třídy E3 - #301 Petr Kopecký (onboard záběry z něj k vidění ve videu pod článkem).
A slova Petra, který zde dokončil jako šestý, potvrzovali i jiní. Trať i přes slunečné počasí neprášila, příliš se nerozbíjela a úseky, co se staly pro bláto po několika kolech neprůjezdné, pořadatelé v rychlosti uzavírali. Přesto právě tyto části tratě se stanou těmi, na které nejeden, ať už závodník nebo divák, nezapomene. Bažiny, které dělaly vrásky na čele „riderům“ a naopak úsměv na tváři všem fotografům, ani letos nezklamaly. Motorky se v nich daly utopit skoro dokonale a i přes různé styly jejich překonávání nakonec ani jeden z nich nefungoval stoprocentně. A že těch stylů bylo. Od profesionálního přístupu pohopsávání na zadní části motorky, který volil nakonec v E2 zvítězivší Honza Nosek, přes ne moc profi, ale za to účinný styl „babi vede kolo“(viz. Ondra Josífek nebo Petr Kopecký, překonání úseku v poloběhu vedle motorky) po agresivní, ale ne příliš účinný styl „letu plavmo“ nakonec v E1 sedmého #22 Zdeňka Šimůnka (viz video dole).
V obou slabších třídách zuřily bitvy na ostří nože až do konce. V E1 po celou dobu závodu vedoucí Jakub Marek odolával náporu od nevzdáleného druhého Tomáše Korbeláře. Mladší bratr Honzy, #2 David Nosek, zase sváděl lítý boj o pozici v „Top Five“ s #8 Jirkou Láskou (a nebýt jeho crashe na dvojáku, určitě by se mu to podařilo). Nakonec tyto dva (v pořadí 6., 5.) dělily ani ne dvě vteřiny. Vítězem se zaslouženě stal Jakub Marek. Druhý nedlouho po něm dojel Korbelář, třetí stále průběžnou první příčku držící Jirka Havrda.

Bratrovražedný souboj vysockých jezdců ve třídě E2 - Nosek vs. Josífek, dotáhl do cíle (jak už víme) jako první Honza Nosek. Ondra dojel tři čtvrtě minuty po něm. O další zhruba minutu později dojel Josef Nosek. Jasný hattrick pro domácí tým.

Kategorii E3 dominoval Zdeněk Šourek. Ani druhý #347 Jirka David, natož zmiňovaný Slavík na něj nestačili. Vždyť oběma Zdeněk nadělil kolo.

Odpolední závod


Druhá sobotní runda patřila všem jezdcům s licencí, veteránům a často úplně těm největším „bláznům“ (v tom dobrém slova smyslu) – 85-kám. Nesmíme zapomenout dodat, že k #191 Zuzce Nováčkové, která se představila již na předchozím ECC podniku v Ohrazenicích, se ve Vysokém přidala i druhá zástupkyně něžného pohlaví českého endura, #332 Míša Polívková (obě startovaly v rámci třídy Licence B).

V nejrychlejší třídě Licence A si po startu přebral vedení #199 Tomáš Císař. Vítěz zatím posledního závodu a nový průběžný lídr třídy byl evidentně při chuti a druhému #131 Jardovi Křapkovi, kterému se ve Vysokém pravidelně daří, začal hned od začátku lehce ujíždět. V „béčkách“ byl překvapením v prvních zatáčkách až na chvostu jedoucí lídr třídy #502 Mirek Škaloud. Zároveň byla radost pohledět, jak se obě dvě výše zmiňované závodnice statečně perou nejen s tratí, ale i se svými konkurenty. Veterány od začátku ovládal letos neporazitelný #591 Aleš Vondrák.
„Závody ve Vysokém se mi hrozně moc líbily, moc mě to bavilo. Škoda, že na skoku byly už vyjeté drážky, takže se moc neskákalo, ale jinak paráda. Krásné počasí a rychlá trať s pohotovými a ochotnými pořadateli. Všude kde bylo potřeba někdo byl a byl ochotný pomoci. Jen mě mrzí, že závod nebyl ještě delší. Ke konci sem začal stahovat Škaliho ;),“ hodnotil závod třetí v pořadí a nově i třetí průběžně #614 Jirka Kužel, zástupce třídy Licence B.

Na druhém místě zakončil svoji úvodní stíhačku Míra Škaloud. Jak sám řekl, tentokrát na vítěze, #599 Radka Pabišku neměl. Zuzka Nováčková dokončila v první dvacítce na devatenáctém místě, její kolegyně Míša Polívková jako dvaadvacátá.
Veterány ovládl Vondrák před duem z vedoucího týmu AK Krakonoš Jilemnice, #740 Mírou Hančem a #414 Jirkou Salačem. 85-ky si nejvíce povodil #603 Jan Kupka, před #611 Robertem Friedrichem a průběžným lídrem #508 Břéťou Plívou.

Vrchol odpoledne, třída Licence A, přinesla během průběhu závodu mnoho zvratů. #93 Martin Volný, asi vůbec největší český specialista na extrémní enduro, se musel odporoučet z trati poté, co ho zradil „haltr“ u jedné z pneumatik (chvíli byl i druhý). Lídr – Tomáš Císař sebou během vytyčených 120 minut nejednou a nemálo praštil o zem a dojel „až“ jako čtvrtý. Z podobných důvodů ze závodu odstoupil například jinak velmi rychlý motokrosař #85 Tomáš Zuzánek (z důvodů abnormální padavosti) a naopak z důvodů abnormální „žravosti“ motorky dojel „až“ jako sedmý Zuzánkův týmový kolega #96 Honza Fedorko (tým Enduro klub Semily). Konečným výsledkům tak nakonec přeci jen dominoval stabilně jedoucí (kromě pár výjimečných okamžiků stabilně jedoucí, viz video) Jaroslav Křapka. Druhý dokončil #18 Nikola Pěnička, třetí Křapkův kolega #15 Matěj Hanuš.
V týmech nadále vévodí AK Krakonoš Jilemnice. K jeho 1023 bodům má nejblíže druhý Enduro klub Semily (925 bodů), na jehož záda pomalu ale jistě začíná dýchat zvlášť v posledních podnicích úspěšný Motoklub Vysoké nad Jizerou (879 bodů).

Poslední závod se pojede 26. – 27. 10. v domovině Krakonoše, v Jilemnici!


KTM ECC Vysoké nad Jizerou 2013 – Srdcová záležitost


Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
Tomáš Zouhar - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist