KTM ECC Jilemnice 2013 – Krakonoš jezdí enduro!

V kouzelné garáži patrona našich nejvyšších hor musí parkovat nějaká ta endurová kráska. Požehnaný počet jezdců i diváků. Jezdecky skoro dokonalá trať a navíc téměř perfektní počasí, které vládlo po celou dobu posledního závodu seriálu KTM Enduro Cross Country. Zatím vším snad opravdu musel mít prsty samotný „Rübezahl“.

Pátý ročník „Memoriálu Oldy Nývlta“ se stal více než důstojnou tečkou za pátou sezonou severočeského seriálu volných závodu terénních motocyklů KTM ECC. V sobotu vůbec nejvyšší jezdecká účast ze všech letošních podniků (190 závodníků), členitá a kvalitně připravená trať a nadprůměrná divácká kulisa. To byly a jsou hlavní atributy posledního kola kolotoče KTM ECC 2013. A že to byl kolotoč pořádně zamotaný, dokazují výsledky jednotlivých tříd. O jejich konečném vzhledu totiž často rozhodoval až právě tento poslední závod.

Závod, jehož jedno kolo zvládli ti nejlepší pod dvacet minut. Kolo, na kterém jak divák tak jezdec našel místa náročná technicky (motanice na letos dost se rozbíjejících se strništích), fyzicky (po roční přestávce opět otevřen extrémně blátivý úsek trati) ale i psychicky (vědomí, že ta motorka se sama neumyje jezdci taky moc nepřidá ;) Zkrátka a dobře, vedle závodu ve Vysokém tu máme dalšího adepta (adeptku) na titul nejlepší ECC podnik letošního roku. A jak to všechno nakonec dopadlo?

Hobby třídy

E1 - Markův hattrick nestačil

Doslova senzací sezony se s „jágrčíslem“ 68 stal letos poprvé ve třídě E1 startující Jakub Marek. Tento mladý talent dal o sobě velmi nahlas vědět už na jaře v Košťálově, kde získal své premiérové vítězství. Pak přišlo sice pár ne zcela stoprocentních výsledků, na závěr roku to už ale nebyl nikdo jiný, než právě Jakub, který okupoval pozici tu vůbec nejvyšší. Jeho hattrick vítězství, z nichž ani jedno mu rozhodně jeho soupeři nedali zadarmo (v sobotní Jilemnici náskok na druhého pouhých šest vteřin), ale ve výsledku na celkové vítězství nestačil. Stejně jako celkově třetímu #89 Tomáši Korbelářovi, který dominoval především v úvodu sezony, mu konečné vítězství v é jedničkách „vyfouknul“ #11 Ondra Havrda. Ikdyž ani jednou nevyhrál, jeho stabilní výkony a hned šest druhých míst mu zajistili v součtu 226 bodů a celkové první místo ve třídě.

E2 – Dominance zelených

Napříč celým ECC nejnabitější třída E2 (v Jilemnici v sobotu rovných 50 jezdců na startu) dávala už v průběhu roku jasně najevo, kdo bude, respektive budou těmi, na závěr sezony nejvíce dekorovanými. Motoklub z Vysokého nad Jizerou, pořadatelé skvělého závodu ve Vysokém a jejich vyložená specializace na tuto kubaturu, přinesla své ovoce. V první desítce hned pět jejich zástupců, z toho dva na bedně. Třetí #112 Josef Nosek a celkový vítěz #106 Nosek Jan. Mezi těmito dvěma pak na druhém místě vklíněný #103 Michal Buriánek z Motorsportu Chuchelna. Jilemnickou zajímavostí „é dvojek“ je, že například právě Buriánek dokončil v sobotu až jako sedmnáctý, zatímco v neděli byl druhý. Honza Nosek v sobotu Jilemnici dokonce vůbec nejel. V neděli ji ale vyhrál.

E3 – Šourek a ti ostatní

Pod rouškou dokonalé sezony v podání #303 Zdeňka Šourka (vyhrál všechny závody, jasné celkové vítězství) hořela o pár pozic níž snad vůbec největší bitva celého seriálu. Před Jilemnicí průběžně čtvrtý, o to víc ale ctižádostivý #301 Petr Kopecký měl na poslední závodní víkend jasný úkol. Přeskočit na třetím místě oscilujícího #279 Studničku Václava. V sobotu se mu tento plán podařilo splnit vlastně dokonale, vždyť kromě prvního Šourka na Petra nikdo neměl. V neděli ovšem Petrovo snažení přibrzdilo bezzubé řetězové kolečko. Petr tak dojel čtvrtý a Studnička jej celkově „pojel“ o pouhé tři body! Druhý celkově skončil #327 Pavel Bujárek.

Malorážky – do 85 ccm

Kategorii, v níž dojet do cíle znamenalo v mnoha případech i dojet na stupních vítězů, poznamenal v půlce sezony výpadek do té doby lídra, zástupce AK Krakonoš Jilemnice, #525 Romana Vydry. Ten šel v sobotu v Bozkově v prvním kole přes řídítka a zlomil si ruku (na Jilemnici měl být ready, ale při tréninku si pro jistotu zranil ruku druhou). Po nabídnutém vítězství ve třídě tak nakonec nejmocněji prahnul #508 Břéťa Plíva. Pouhé jedno vítězství a spousta umístění na bedně mu dohromady zajistily titul. Vicemistrem třídy se stal #603 Honza Kupka, druhý vicemistr: #515 Daniel Kičina.

Licenční třídy

Ačkoli se předem mohlo zdát, že celkové výsledky licenčních kategorií budou vůči výsledkům posledního závodu imunní, pravdou byl spíše opak. Řady těch nejlepších (tzv. „áček“) v sobotu v Jilemnici výrazně potrápil člen letošního národního juniorského družstva na šestidenní, #2 Patrik Markvart. Jeho o téměř tři minuty dřívější dojezd do cíle oproti druhému #131 Jardovi Křapkovi (navíc Křapka na KTM 300, Markvart na KTM 125) překvapením ani moc nebyl. Naopak nedělní druhé místo #90 Davida Mühlfaita v tytéž kategorii, když vezmeme v úvahu, jak moc rekreačně David tento sport poslední dobou bere, za překvapení považovat šlo (za ním #55 Hušek, #5 Hádek – oba účastníci letošní šestidenní). Celkově vyhrál #199 Tomáš Císař, před Křapkou a třetím Huškem.

Ve třídě o řád „pomalejší“, v Licencích B, potvrdil v sobotu druhým a v neděli prvním místem svou letošní celkovou dominanci domácí #502 Míra Škaloud. Jeho kamarád a na trati velký soupeř #477 Milan Kottek dokončil Jilemnici přesně obráceně, v celkových výsledcích se pak mezi tyto dva ještě vklínil výkonnostně přes sezonu nedostatečně vyrovnaný #599 Radek Pabiška.

Veteráni

Třída veteránů se měla po třídě E3 stát druhou kategorií s tzv. „dokonalým“ jezdcem. Naneštěstí pro adepta na toto označení, #591 Aleše Vondráka, druhý závodní den v Jilemnici si bývalý výborný soutěžák #716 Radek Havlíček usmyslel, že napraví nezdar z předešlého dne a pokusí se na druhý pokus překonat smůlu. A překonal. Vyhrál. Druhý celkově skončil v sobotu v Jilemnici třetí domácí #414 Jiří Salač, třetí místo celkově připadlo #760 Milanu Kotrčovi.

Soutěž týmů patřila hned od druhého závodu zástupcům z Jilemnice (AK Krakonoš Jilemnice) a jejich domácí podnik to jen a jen potvrdil. Na jejich 1259 bodů nikdo neměl. Nejblíže se s 1125 body dokázal pomocí svých dílčích výsledků přiblížit Enduro klub Semily. Tomu zase v posledních závodech tvrdě dýchali na záda zástupci z Vysokého (Motoklub Vysoké nad Jizerou), ti se nakonec zastavili na čísle 1040 bodů.

Pátý, celkově poněkud vlhčí a blátivější ročník seriálu ECC je za námi. Lídři celého organizačního týmu paní Markéta Skrbková a pan Jaroslav Bachman ze svých pozic se ctí odcházejí. Je na čase, aby to po nich přebrali další. A podle zákulisních informací ti další už jsou na světě! Více info na slavnostním vyhlašování celkových výsledků 9. Listopadu v Chuchelně. Tak třeba zase za rok.

Celkové výsledky - ZDE

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist