Ve druhé polovině června má termín Erzberg rodeo 2022

Po prvních dvou závodech (Izrael – Minus 400 a Srbský Xross challenge) pokračuje mistrovství světa v hard enduru v polovině června 3. podnikem – rakouským Erzberg rodeem. Tenhle event je asi nejznámějším a také nejbližším z letošního kalendáře mistrovských závodů, který mohou čeští fanoušci letos navštívit. Lom ležící nad rakouským hornickým městečkem Eisenerz si teď díky obecně známým důvodům na dva roky od motocyklů odpočinul, o to více se diváci a snad i závodníci na tuhle extrémní záležitost těší.

V kostce – o čem to je: dvoudenní kvalifikace vydestiluje z cca 1500 přihlášených finálních pět stovek riderů, kteří se pokusí v neděli odpoledne zdolat v limitu 4 hodin extrémní trať tvořenou cca 25 checkpointy s dnes již ikonickými jmény jako Wasserleitung, Badewanne, Dynamite a s nejvíc nejmilovanějším fitnessem mezi balvany - Carl’s diner.

Pohled do startovní listiny i letos prozrazuje nemalou účast českých pilotů, krom nich samozřejmě uvidíme celou světovou špičku v čele s několikanásobným vítězem Grahamem Jarvisem a také českým top pilotem Davidem Cypriánem. Po loňské havárii na Romaniacs opět zkusí své enduro dovednosti hvězda alpského lyžování Marcel Hirscher. Zpestřením bude zcela jistě i start Pola Tarrese na dvouválcové Yamaze Tenere 700 – btw. jeden dvouválec už se do cíle dostal, ale to byla tehdy výrazně lehčí a mrštnější Aprilka RXV 450. Apropo – letos je poprvé celý nedělní závod kompletně No help – žádná lana, žádní pomocníci, jen závodník vs. kopec. Fér? Myslím, že ano.

Přiložené fotografie snad řeknou o závodu více než slova. Pokud by měl někdo potřebu celou taškařici shlédnout osobně, nechť zadá do navigace „Eisenerz“ , připraví si dobré trekové boty, oblečení do jakéhokoliv počasí (ono se dokáže v Alpách totálně změnit za krátkou chvílí a během závodu umí i sněžit) a vyrazí ve výše zmíněném termínu do Rakouska, nebude litovat. A ti lenivější pak mohou sledovat celý závod zdarma v přímém přenosu na Red Bull Tv.

Zde je kalendář celého mistrovství světa 2022:
1. Minus 400 – Izrael, 5/6/7. dubna
2. Xross – Srbsko, 18/19/20/21. května
3. Red Bull Erzbergrodeo – Rakousko, 16/17/18/19. června
4. Red Bull Abestone – Itálie, 9/10. července
5. Red Bull Romaniacs – Rumunsko, 26/27/28/29/30. července
6. Red Bull TKO – USA, 13/14. srpna
7. Red Bull Outliers – Kanada, 27/28. srpna
8. Hixpania Hard Enduro – Španělsko, 7/8/9. října

Náš tip

Časový harmonogram - rbe_schedule_2022.pdf

Informace o redaktorovi

Marek Vincík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist