Erzberg rodeo 2006

Již po dvanácté poskytla hora Erzbeg na čtyři dny útočiště jednomu z největších off-road závodů starého kontinentu. Majestátný velikán po sedm staletí opracovávaný nesčetnými generacemi horníků měl opět možnost přihlížet atraktivnímu klání, v němž stojí vedle sebe jezdci světové extratřídy motokrosu a endura s naprostými amatéry závodu, který je jedinečný svým umístěním, rozsahem i atmosférou.

Po své loňské premiéře i letos celé klání zahajoval čtvrteční závod tzv. Königsklasse – královské kategorie motocyklů s minimálně dvěma válci. Prestižní duel obou nasazených továrních týmů, jenž si činily nárok na příčky nejvyšší, tentokrát pro sebe rozhodli jezdci reprezentující oranžové stroje domácí značky KTM – vítězství si vybojoval Brit David Knight na stroji 950 Super Enduro, jeho stájový kolega Cyril Espres obsadil 3. místo. Mezi oba „oranžové“ se dokázal vklínit velmi rychlý seveřan Simo Kirssi reprezentující modrobílé barvy bavorského výrobce. Patrioty určitě potěší skutečnost, že i v této kategorii měly české barvy své zástupce – Stanislav Šachl se svou KTM LC8 obsadil 71.místo ze 115 účastníků, Milan Vachtl startující na Hondě Africa Twin skončil o 5 pozic níže .




Pátek a sobota patřily dvěma jízdám Erzbergrodeo Prologu. Na 17,5 km dlouhé trati vytýčené po terasách povrchového lomu, kterou o den dříve absolvovali piloti dvouválců, si nyní mohli vyzkoušet své schopnosti jezdci a jezdkyně všech strojů, které byly do závodu vpuštěny – tj. téměř 1 300 (!) jezdců pilotujících endura, skútry, silniční stroje (ve startovní listině by jste nalezli např. Hondu CB 750, Suzuki Katanu, nebo také KTM Super Duke) a čtyřkolky. Pravidla soutěže neumožňují trénink a každý jezdec má pouze dvě jízdy - páteční a sobotní – k předvedení svého umu. Lepší z časů se počítá, nejlepších 500 má pak nárok startovat v nedělním RED BULL HARE SCRAMBLE – 30ti kilometrovém maratonu brutálních výjezdů a krkolomných sjezdů, v němž se skutečně oddělí zrno od plev.


První den prologu oplatili modrobílí mattighofenským čtvrteční porážku – nejrychleji vylétl na vrchol „létající“ Fin Simo Kirssi se svou HP2, překvapivě následován domácím Wernerem Müllerem na papírově slabší jednoválcové KTM 525 EXC. Trojici nejúspěšnějších doplnil Francouz Cyril Despres na KTM 950 Super Enduro – vítěz dakarské rallye z roku 2005 se na kopec nad Eisenerzem vrátil po dvouleté pauze. Za čtvrtým Chrisem Pfeifferem a jeho modrobílou zbraní uzavírá elitní pětici čtvrteční vítěz David Knight na svém obvyklém pracovním náčiní - dvoudobé KTM 300 EXC. Večer pak všech více než 1500 závodníků a členů doprovodu se svými stroji absolvovalo jízdu Eisenerzem - tradiční poděkování jeho obyvatelům za pohostinství a podporu, jež se celému závodu od místních občanů dostává.


Sobotní poněkud „uplakané“ druhé kolo prologu patřilo opět modrobílým a Simo Kirssi se znovu zařadil na vrchol výsledkové listiny. Svůj čas ze čtvrteční rozjížďky by vzhledem k deštivému počasí už jen obtížně zlepšoval místní matador Müller a proto druhý muž celkové klasifikace tentokrát šetřil síly na nedělní finiš. Stejně jako předchozí den obsadil bronzovou pozici Cyril Despres, následovaný Chrisem Pfeifferem (BMW) a Davidem Knightem (KTM). Zajímavé jsou výsledky zámořských motokrosových a FMX specialistů – takový Jeremy McGrath ukázal, že i na konci své superkrosové kariéry patří k nejrychlejším off-road jezdcům planety, čehož budiž důkazem celková sedmá pozice. Jeho krajan a také jeden z nejlepších free-style motokrosařů současnosti Travis Pastrana dokončil při svém třetím účinkování na Erzbergském kopci jedenáctý. Tento den unikátního off-roadového svátku zakončila velká FMX show, v níž kromě zmiňovaného Travise a jeho Suzuki 250 předvedli své triky mimo jiné Ronnie Renner (USA), Andy Bell (CAN) nebo Mat Rebeaud (CH).




Red Bull Hare Scramble


Nedělní poledne uvítalo 500 nejrychlejších z Prologu u paty Erzbergského kopce, a jejich startérem nebyl nikdo jiný než ex-mistr světa MX a legenda tohoto sportu Heinz Kinigadner. Zde započala jejich – velmi decentně řečeno – nesnadná pouť 30 km dlouhou tratí s 15 kontrolními body, na jejíž absolvování mají vyměřeny přesně 4 hodiny. Zatímco předchozí dny se závodilo na trati vytýčené převážně po vrstevnici, dnes to bude o hodně přímočařejší – cesta povede hlavně do kopce! Závodníci jsou vypouštěni po 50ti členných skupinách, a asi není potřeba zdůrazňovat, že start v té první je nezanedbatelnou výhodou...:o) Těm nemnohým, kterým se povede dosáhnout vrcholu, je pořadí přiděleno dle dosaženého času, zbytek startovního pole je klasifikován podle počtu projetých check pointů. Trať Red Bull Hare Scramble neodpouští chyby a nezná slitování, jen ti nejlepší mohou dosáhnout cílové pásky…dech beroucí dlouhé výjezdy v nejtěžších podmínkách, které si lze představit, strmé sjezdy, mnoho náročných kamenitých sekcí – to vše dovolilo dosáhnout vrcholu pouhým 39 (!) jezdcům (pro zajímavost – loni jich bylo 20…:o)). Vítězem se stejně jako v předchozím roce stal s časem 1:17:23 David Knight, následován domácím Andreasem Lettenbichlerem (GasGas – 1:26:11) a Cyrilem Despresem (1:27:33), několikanásobný vítěz z předchozích let Pfeiffer dojel se svým GasGasem čtvrtý.




I my jsme mezi nejlepšími měli svého zástupce - Martin Gomboš na Husabergu dokončil v čase 3:49:39 jako čtyřiatřicátý! Pokud by tento výsledek připadal někomu jako nezajímavý, pak vězte, že jména jako Jimmy Lewis Nebo Jeremy McGrath skončila ve výsledkové listině o pouhých několik minut, resp. pozic výše – máš můj obdiv, Martine…




Chcete-li být příští rok také svědky nebo snad přímo účastníky této show, pak vězte, že to určitě není přehnaně nákladná „radost“ – startovné se pohybuje od 45 do 115 EUR, a samo městečko Eisenerz, u něhož se Erzberg rodeo koná, je vzdáleno cca 200 km od hraničního přechodu Dolní Dvořiště. Takže… za rok nashledanou!





Informace o redaktorovi

Jarda Ducháček - (Odebírat články autora)
Petr Szabó - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist