renocar_unor

PROFIL MOTORKY

Moto Morini Granpasso 1200 (2008)

Aktivní Profil uživatele

• 9
  • 10
  • 10

Popis motorky

Po tom zklamání z R1200S, pravej opak, je tak ošklivá až je krásná a funguje i se mnou neskutečně dobře.

Více fotografii

Motorka koupena od Benemoto.cz - Dobrá domluva, jak kolem motorky, tak na prvotním servisu. Po dlouhý době koupě z bazaru, ale tady za mě úplně na pohodu. Byla ještě zima, takže jsme se domluvili, že mi tam ještě nazujou nový bačkory, udělají přední vidle, protože jedna rosila, vymění olej a filtr a všechno za mě úplně v pohodě, takže tam bych klidně koupil znovu.

První dojmy - Myslím, že tohle má na svědomí taky brácha. Hele, tak jsem Ti asi našel něco, na čem nebudeš ležet. Vyrazili jsme, taky byla ještě zima, ale projet se dalo... Vrátil jsem se vysmátej a než se vrátil on, byla složená záloha.

Motorku bych doporučil pro - Pro někoho, koho baví sedět jako na hajzlu, v totálním pohodlí a přesto chce jezdit hodně svižně... Kdo upřednostní váhu, ovladatelnost a super analogovou funkčnost před konektivitou a systémama, co mu budou zachraňovat prdel.

Před R1200S mi padlo do oka Corsaro. Dneska už vím, že bych na něm taky trpěl a proč to dělat, když je tady tenhle stroj pro kurýra s orgány... Ale nebejt bráchy, asi bych o něj nezakopnul, protože jich taky není zrovna moc. Poslal mi odkaz, samozřejmě zůstaly obavy z dostupnosti dílů, spolehlivosti, ale asi poprvé v životě jsem si řekl doprdele, motorka se přece nekupuje rozumem. Začnu asi klenotem, kolem kterýho to celý stojí, byť na první pohled mě zaujaly komponenty, z kterejch a jak je to postavený. A tím je úžasnej V2 Bialbero o objemu 1187ccm s výkonem 118 koní a krouťákem cca 103Nm. Je to výraznej podčtverec, přesto je radost za něj vzít a proti boxeru má mnohem radostnější projev i v menších otáčkách. Přesto bych neřekl, že je nějak agresivní, jede kurva dobře, to jo, ale ani tady v roce 2008 nenajdete ABS, nebo kontrolu trakce a přesto to není problém. Asi bych se chtěl projet na plnotučným Corsaru, čistě jen proto abych věděl, jestli má smysl ten motor shánět, protože tenhle stroj mi asi nějakej pátek zůstane. Převodovka bude dost možná stejná, s pekelně dlouhou jedničkou, což samo o sobě brzdí nějaký velký terénní ambice, který jsem neměl ani já a myslím že ani výrobce. Spíš mi to připomíná přerostlý supermoto, nebo superbike na chůdách. Suchá váha dle místního katalogu pod 200... Vepředu 50 Marzocchi, vzadu Ohlins, spojka i brzda ovládaný dvěma radiálníma pumpama Brembo. Vpředu 19, vzadu 17. Bezvadně účinný a dávkovatelný brzdy. Spojka nejde zrovna jedním prstem, ale ty pružiny přecejen musejí mít trochu síly, aby přenesly tu radost. Což taky není na nějaký hraní si na ofrout. Zepředu vypadá, jakoby rodiče byli sourozenci, zobák, kolem 2 čočky... Zboku už je to o poznání lepší. Bezvadně pohodlný sedlo, krásně tvarovaná kyvka a slepice na karteru. Mimochodem, mám rád období starýho Říma a Itálii obecně a i když nemám páru, jestli je ten pták odkazem na Legie, vypadá s MM v pařátech famózně. Co bych vypíchnul, všechno. Jako celek to neskutečně ladí, motor má dost páry i pro jízdu ve dvou a podvozek to dá, aniž by došlo k nějakýmu výraznýmu omezení zábavy. Byla to vždycky taková moje romantická představa, ale zaprvé jsem se nechtěl omezovat a zadruhý všechny potenciální předchozí baťůžky se bály, takže jsem to zkusil až loni a super. Je pecka vymetat ty ne úplně ideální silnice druhý a třetí třídy rychlostí blesku a přesností skalpelu.
Co se týká vrtochů, no, je to italka, ne že ne... První jsou blinkry. Často začnou blikat až po odbočení, na letošek chci zkusit ledky, uvidíme. Vyhřívaný hefty, nehřejou a rozsvěcí kontrolku motoru, stačí vypnout a znovu nastartovat a dobrý. Zatím jsem to neřešil, jezdím vesměs když je teplo. Protože už schvalovací proces poznamenala nějaká vyjebaná euronorma, celkem to topí, za čímž čuchám chudou směs a možná se pokusím sehnat někoho, kdo by to trochu poladil, ne kvůli výkonu, ale protože se mi to na Xmotu osvědčilo. V létě se po zastavení na semaforu téměř okamžitě spouštěla sahara a po chvíli začal kapat čůrek z expanzky. Příčinou byl pravděpodobně ventilek ve víčku chladiče, kterej už neudržel potřebnej tlak a chladící kapalina tak začala bublat a šla přes ezpanzku ven. K novýmu víčku jsem pořídil i chladící kapalinu Evans s bodem varu 180 a proplach, abych jí nekontaminoval původní. Což stálo třikrát víc než víčko. (Origo za cca 650 a přišlo za cca 14 dnů) Pak jsem se jal měnit filtry, abych narazil na to, že vzduchovej už se defakto nedělá a vzal jsem teda v MR43 "sportovní" náhradu za asi 3000. Výhoda je, že se nepatlá jako KN, takže stačí vysát. Motorku jsem kupoval s cca 25kkm na tacho. Věřte nevěřte, já podle stavu celkem věřil a původní filtry, olejovej doufám ne, ale vzduch a palivo, spolu s řetězovkou to skoro potvrdily. Mimochodem, kvůli palivovýmu musí dolů nádrž a je součástí toho elementu s čerpadlem. Ke cti konstruktérů bych řekl, že se na tom dobře dělá a ani ta nádrž dolů není žádný velký peklo. Už jsem jí měl dole víckrát, protože začaly kapat příruby od termostatu k válcům, možná ta nová hitech kapalina rozpustila nějaký úsady... Výměna okroužků a za dva dny znova. Kdybyste to někdo dělal, dejte rovnou nový všechny pásky a pořádně je utáhněte, bylo to podle všeho v tom. Loni dostala komplet destičky. Letos od Ježíška řetězovku a samozřejmě olej s filtrem, což mě čeká co nevidět. Protože to vypadá, že jaro se neodvratně blíží... A už se těším, až zabrblá. Vejfuk je originální a má i tak parádní zvuk... Ale já na to mám možná staromilskej pohled. Je slyšet, zní hezky, přesto snad úplně nutně nevysírá všechny kolem. Protože si soudruzi z Číny krom samolepek vypůjčili i tenhle skvělej motor a postavili kolem něj krásnou motorku, Moto Morini žije, ale jak je jejich dobrým zvykem, dostala cca 60kg navíc, takže vypadá pěkně, ale kdo řeší i jiný věci než vzhled... Dlouho jsem z ničeho nebyl takhle unešenej, pekelně rychlej a přitom pohodlnej stroj. Díly nejsou k mání všechny, ani nejsou na počkání, ale ta radost když za to člověk vezme... Stroj na pozitivní emoce...
Co možná stojí za zmínku jsou dost nelogický ceny dílů... Jako první jsem objednával náhradní klíč, cca 500, pohoda, pak to víčko chladiče, zhruba 650, taky dobrý, těsnění pod ventildelky taky nestály svět, střelím od boku, 1200 za obě. A protože ventildekly drží 8 šroubků na takovou darebnou hvězdičku a tu nejmíň dostupnou se mi podařilo strhnout, přihodil jsem k tomu 8 novejch aniž bych se staral... No a to bylo snad 250 kus... Plexi stávalo přes 300E a není dostupný, takže budu muset zkusit ten italskej klub, bo to popraskaný nevypadá úplně hezky. Nicméně to jen na okraj, stojí to za každou kačku. Ochutnávka zvuku s origo vejfukem https://youtube.com...?is=UhT9lhs-8PoxLU3R

Nejnovější komentáře

Matpro
Matpro napsal 12.04.26 v 18:01 10b.

Ještě se tě zeptám jak se na tom jezdí po rozmlácenejch silnicích, někde sem myslím četl, že je to dost tvrdý?
Jinak ty kufry a nosiče se dají koupit přímo na stránkách hepco becker v sekci moje moto

milonovo
milonovo napsal 12.04.26 v 16:48

Je to placený, taky jsem to zatím vzdal, ale teď když jsi to připomněl... Zkusím to. Prej je tam frajer, co objednal u Givi přední plexi a má teda nový, co už taky nikde není. Třeba mě to motivuje k aspoň částečnýmu studiu italštiny jinak ebay.it, subito.it, tuším, že jsem ty kufry i s lešením někde zahlídnul.

Matpro
Matpro napsal 12.04.26 v 16:05

Ahoj, moc pěkná mašinka, taky o ní přemýšlím , na Bazoši je teď jedna za 99t, ta vypadá v pohodě.
Jinak co jsem koukal, v mr34 nějaký díly maj.
Kufry s nosiči asi jen Hepco Becker, ale stojej docela ranec.
Budu rád za další informace a postřehy.
Jo a neskoušel někdo ten italskej granpasso club?mě se tam nějak nepodařilo zaregistrovat

milonovo
milonovo napsal 10.04.26 v 09:40

Na tu jsem koukal taky, taky z ní mají lidi strach a nestojí tolik, ale bude to podobný dobrodrůžo Já mám tyhle jednorožce rád...

koki888
koki888 napsal 10.04.26 v 09:15 10b.

10 za krásny stroj, 10 za srdce na správnom mieste a 10 za odvahu. Inak stroj som mal v merku už dlho nakoniec som skončil u Tre1130 ale ktohovie ako druhý do rodiny by zapasoval.

Více komentářů