Dobře, není to motorka, je to asi spíš kolo. Ale to vlastně taky ne! Je to moped, na kterém se šlape i po rovině…
Motorka koupena od FIRMA:MMB (Mladá Boleslav III)
První dojmy - Je to jednoduchý, až nečekaně pohodlný a díky hmotnosti 35 kg taky docela hezky stabilní. Stačí dát košík na zadní nosič a bude to taky sakra praktický. Jediný co to limituje, je legislativní omezeni elektrické přípomoci na rychlosti 25 km/h. Pak to je jak náraz do zdi a člověk najednou šlape “za svý”. To budu muset obejít a bude to velká paráda…
Motorku bych doporučil pro - Pro lidi, co se nepotřebují honit s pumpičkářema po kopcích, ale chtějí jen něco stylového do práce nebo do Jednoty pro rohlíky.
Ty “bantámky” toho odfiltrují vážně hodně, takže mě ani nemrzí, že to nemá zadní tlumící jednotku, popř. jednotky. Vepředu jsou teleskopy s nastavením předpětí pružiny, takže si vlastně není na co stěžovat. Sedlo není žádný sportovní verpánek, tudíž vás po půl hodině nebude vaše nádobíčko proklínat až do pátého kolene, jelikož jste mu právě nadělili profil připomínající spíše pivní podtácek, než kouzelné fazole… Sedíte si na tom vzpřímeně a uvolněně, až si říkám, proč se takových postrků nedělá vic? Sakra, teď jsem se nějak rozvášnil, tak to moje písemné jódlování včas utnu, jelikož stejně dostanu bídu za to, že sem seru kolo. Ale je to stylovka jak kkt od Yamahy, tak si trhněte přehazovačkou, protože tohle má místo ní v zadním náboji převodovku!

Jako zuřivej zastánce elektromoto si sice nepřipadám, nicméně mě to tvoje elektrické vozítko zaujalo natolik, že jsem se o něm pokusil zjistit něco víc

Nicméně Yamaha je ohledně rozdílů ve specifikaci obou typů Boosteru tajemná jako hrad v Karpatech, takže jsem nejspíš mylně předpokládal, že co se týká přístupu ohledně typu motoru a baterie vzhledem k maximálce, bude to optimalizované podobně jako u elektrokola (mopedu) Fantic Issimo 25 (45), ze kterých Yamaha konstrukčně vychází.
Zde totiž:
Verze 25km/h, motor Bafang M500, krouťák 95Nm, výkon 250-450W, stoupání 12%, baterie má 36V a 630Wh.
Verze 45km/h, motor Bafang M600, krouťák 120Nm, výkon 350-550W, stoupání 15%, baterie má 43V a 600Wh.
Pokud je pravda co píšeš a Yamaha používá pro Booster i Booster Easy stejný (slabší) motor a baterii, tak to je verze 45km/h dle mého názoru totálně nepoužitelná jelikož:
Motor Yamaha PW S2 má krouťák pouze 75Nm, výkon pouze 250-350?W, stoupání 10%? a baterii 36V a 600Wh.
Jestli tohle Yamaha dává do šlapacího mopedu s maximálkou 45km/h, tak to bude z prominutím líná lemra a k ničemu, jelikož to do kopce chcípne a dojede to na baterii téměř nikam
Ale třeba se mýlím, rád bych, nechám se dovzdělat pokud zjistíš něco jiného. Ale obávám se, že Yamaha v současné době nemá silnější motor než 85Nm, tudíž tam dává motor z elektrokol a tohle chce nabídnout elektromopedistům?
Jinak jsem samozřejmě rád, že existují i takováto elektrovozítka a dají se na to dokoupit fajn doplňky jak od Yamahy tak od Fanticu. Ale pokud jedna z těchto značek chce konkurovat například Mopedixu, je to v současné době pouze Fantic Issimo 45!
e-Kája>Na zuřivého zastáncem emobility mne trochu překvapují tvé “mezery ve vzdělání”. Varianta Booster/Booster Easy mají prakticky identický motor, rovněž i akumulátor. To, proč je Booster registrovaný jako L1e je právě kvůli tomu limitu 25 km/h. Ne proto, že by zde byl Booster výkonnější. Oplatkou za to (za těch vynaložených 15k navíc) má povinnost registrace, musíš na něm mít helmu, platit povinné ručení a nesmí na cyklostezky. V praxi to je tak, že majitel Boosteru odšroubuje držák SPZ a používá ho jako klasické elektrokolo.
Pak tu je Booster Easy, který je limitovaný přípomocí motoru do 25 km/h. Po překročení tohoto limitu jede dál, ale pouze “na šlapky”. Pokud má člověk natrénováno, může jet klidne 50 km/h. Což se z kopce běžně děje. Dává tedy ten legislativně nařízený limit smysl? Za mě nedává… Řešením je to prostě obejít, protože je to hovadina. Není to legální a každý, kdo něco takového udělá musí počítat s případnou odpovědností. Ale do kopce a z kopce to rychleji nepojede, pojede to rychleji jen na rovných úsecích. Rozhodně se tím nepřetěžuje motor, to je blbost, ten motor je na to stavěný. Zcela určitě bude v rychlosti 35 km/h na rovince motor resp. akumulátor zatížen méně, než když ho budu trápit v rychlosti 15 km/h do kopce se stoupáním 12%. Podotýkám, že v obou případech se to neobejde bez pálení lidského sádla, tedy razantního dupaní do pedálů.
Za mě je v poměru cena/výkon výhodnější varianta Easy. A teď jsem se rozohnil tedy rozepsal tak, že nakonec tu recenzi snad udělám!
Yamaha Booster Easy je elektrokolo s maximální podporou do 25km/h. Pokud ti to přijde málo, měl sis koupit elektromoped Yamaha Booster s maximákou 45km/h, zadním světlem, zrcátkem a registrační značkou pro mopedy. Elektromotor je v každé verzi tohoto stroje na první pohled odlišný, takže větší výkon z toho svého elektrokola nevyždímeš, aniž bys ho nepřetěžoval. Navíc odblokování maximálky je nelegální a budeš v průšvihu v případě kontroly nebo nehody. Jestli ti 25km/h nevyhovuje, vrátil bych to dealerovi a připlatil si 12 tisíc za rychlejší a výkonnější verzi. Podle mě to bude mít kromě silnějšího elektromotoru taky větší kapacitu nebo voltáž baterie.
Mercurio>Já divný věci rád!
Cením tě na 10 za odvahu to sem dát.
Ale jinak je to fakt divně vypadající věc...