PROFIL MOTORKY

• 9
  • 10
  • 9.7

Popis motorky

Neuvěřitelná a brutální síla. Jistý a chirurgický přesný podvozek. Dosahování nadzvukových rychlostí je tak snadné. Nic z toho ale bohužel Fichtl nenabízí. Komu by to ale vadilo?

Více fotografii

Motorka koupena od Petr

Vybíráno z těchto modelů (a proč jsem nekoupil):
Honda NR 750: Protože by stála o 90000 Euro více...

První dojmy - První dojmy? No byl to můj asi 3 nebo 4 fichtl, ovšem s pauzou po asi 30letech. U fichtla není důležitý první dojem. Ale jestli někam dojedete bez poruchy. Na dojmy je čas až po jízdě.

První dojmy – to je zase hnus fichtlovský… Ale to mám rád. Kdysi jsem měl asi 4 nebo 5 fichtlů, asi všechny typy – 20, 21, 23.

Moto koupeno od známého, který ho koupil s domem, kde byl pár let uskladněn.
Zajímavost – mám původní malý TP, kde je uveden pouze 1 majitel – soused mých rodičů. Ten ale zemřel před 40 lety, takže asi úplně po prvním majiteli nebude…

Už když jsem ho kupoval, viděl jsem, že tam bude spousta práce. Přesto, že jsem tento proces už párkrát absolvoval, stejně jsem byl překvapen, co všechno to ještě chce. A to jsem ještě nevěděl, co bude chtít.

Fichtl po cca 15 letech (překvapivě) nechtěl chytit na našlápnutí, ale jak už to tak bývá, po 5 metrech roztlačování okamžitě chytnul! Svítí, troubí, nějak i brzdí… Sedí číslo motoru s TP, sedí číslo na štítku s TP. Říkal jsem si, vezmu ho a pohraju si. Vzpomínka na mládí, nalezení vhodného šroubovacího programu na dlouhé zimní večery a co já vím, proč ještě.

Ačkoliv jsem ho původně domů chtěl odvézt v dodávce z důvodu chybějící STK, pojistky a jiných zákonných podmínek, tak asi díky nadšení, že ujel 50 metrů, tak jsem ho nakonec odvezl po ose a považte! On ten 1,5kilometru zvládnul bez poruchy! To byl slibný začátek.

Občas sem někdo, kdo píše recenzi na motorku, napíše „…Více nebudu psát, protože danou motorku stejně všichni znají…“ To si nemyslím, že je pravda, protože zrovna u Fichtlů ten příběh bývá sice velmi podobný, ale přesto je pokaždé jiný, protože…. Každý Fichtl je totiž „doje*aný“ jiným, zcela specifickým způsobem.
Koupil jsem ho v červnu 2022 a jako deadline pro dokončení renovace jsem si dal 31.12. Ale pro jistotu rok 2031, to abych nebyl pod tlakem.

Postupně jsem sem tam koupil nějaký chybějící díl, obrousil pár plechů, sedřel všudypřítomnou štětkovou barvu z dalších dílů a odhaloval další a další „doje*ávky“.

Protože se renovace Fichtla dlouho nějak nechtěla pohnout kupředu- z důvodu chybějícího místa v garáži, musel jsem dokonce zaparkovat XSR 900 na nějakou chvíli do obýváku (viz jedna z fotek), čehož si nečekaně všimla i moje manželka a je pravda, že úplně nadšená z toho nebyla. To jsem ale bral také coby test vztahu, jelikož pokud by náš vztah nebyl kvalitní, jistě by se mezitím odstěhovala. Nestalo se a tak beru, že je to mezi námi v pořádku.

Ten seznam dílů, které chtěly vyměnit, obrousit, narovnat, přeleštit, nalakovat, byl tak dlouhý, že jsem si připadal jako ten pán, co ve filmu „Na samotě u lesa“ vyjmenovával věci, které ještě musí koupit a udělat na domě.

Snažil jsem se Peklostroj nechat v tom stavu, jak asi kdysi jezdil, takže žádné imbusové šrouby, přesto jsem tam ponechal např. „tuningový, dobový“ držák předního blatníku nebo neoriginální zrcátko, protože jsem nabyl dojmu, že bude dobré tam něco ponechat z toho, co tam zanechali předchozí kutilové a že to občas byly pořádné prasárny.

Pokud jedu od přední části, co se všechno měnilo (a to pořád ještě nemám hotovo vše):

Celkový nový lak dvojbarevný lak, tedy vše odbrousit, odmastit, něco zatmelit a nalakovat základní barvou – někde bylo více barevných odstínů (asi se kutil nudil při natírání plotu).
Nová řídítka (stará byla trochu ohnutá, natřená na černo a s navařenou bambulí),
Nový šroub a matice řízení (starý nedosáhl na délku nových řídítek),
Nové šrouby páček (staré měly stržené závity),
Nový kryt řídítek,
Nové gumové průchodky, šrouby,
Jiná přední maska světlometu (stará byla různě pomačkaná, navařená, s vybroušenou dírou, takže jsem ji zahodil),
Rukojeť (stará naříznutá – nepochopíš proč…),
Ložiska řízení,
Nové silony ve vidlici a vše vyčištěno a promazáno (zajímavost – do každé vidlice patří po 2 kusech silonů – zde byly v každé vidli nalisovány 3 silony – zřejmě podle hesla: „Čím víc silonů, tím více Adidas!“,
Nové harmoniky vidlice (staré tam vůbec nebyly) a upevnění Motex páskami,
Vyčištění a vybroušení brzdy, promazání ložisek,
Nová guma filtru (stará totálně ztvrdlá),
Vyčištění chromů kol a špic,
Výměna duše kol,
Výměna hlavního podsedlového plechu (starý byl popraskaný, zmuchlaný na mnoha místech, nějaká 3,14ča tam pro zpevnění navařila 3mm plech do oblasti pod sedlo – zkrátka neopravitelný)
Doplnění chybějícího plastového/gumového podběhu pod velkým plechem.
Výměna těsnění v kohoutu benzínu (staré se rozpadlo a druhé netěsnilo,
Nový palivový filtr + hadice + spony,
Nová lanka plynu a zadní brzdy,
Stupačky spolujezdce – nové nášlapné gumy, odbroušení + nalakování stupaček,
Vyměněny silony zadní vidlice – staré už tam vůbec nebyly! Celá vidlice chodila na konci o cca 5cm do strany,
Zavaření prasklé výztuhy stojanu a nalakování,
Výměna gumy stupačky, výměna gumy startpáky,
Výměna sekundárního řetězu (starý už byl tak vytahaný, že ho snad šlo ohnout do kruhu i v příčném směru),

Překvapivě motor je ve skvělé kondici, slušně táhnul, řazení bez problému, spojka bez prokluzu.

Na jaře už mi zbývá jen doladit pár detailů, doplnit nezbytnou šachovnicovou samolepku pro podstatné zvýšení výkonu a tak se těším na nalití benzínu s olejem a první projížďku!

Snad neskončí v nejbližším křoví, jako skončila moje úplně první jízda na Pionýru od bráchy, když mi bylo 12 let a při otáčení na cestě se mi splašilo všech pochcípaných 2,5koní…

Zkusím proto ještě vygooglit, jestli se na Fichtla dá sehnat aftermarketová kontrola trakce, ABS, adaptivní tempomat a oboustranný quickshifter. Bez nich se totiž přece jezdit nedá.

Do té doby mám čas se rozmyslet, jestli Fichtla postavím na veteránské papíry nebo nechám otevřít dědické řízení a postavím ho na původní TP, když už je mám.
Jo. A abych nezapomněl! Ještě musím klasicky zapíchnout do paraboly šroubovák na pravidelný servis v průběhu každé vyjížďky! Pak to bude dokonalé!

P.S. Kdo jste můj dlouhý text dočetli až sem…. máte zjevně velkou trpělivost … a tu budete v budoucnu potřebovat pro renovaci vašeho příštího stroje.

Nejnovější komentáře

Targus
Targus napsal 15.01.26 v 20:19

No, tak jsem přece jen neodolal, abych ti tu nevynadal, že jsi zcela nevhodný motorkář, protože se nenamáháš namontovat na tohoto fichtla konektivitu.
Sice nevím, co to je, ale to je úúúplně jedno, protože to už má na motorce úúúplně každej!

Dan66
Dan66 napsal 11.01.26 v 22:57 10b.

Po přečtení recenze a shlédnutí výsledku opravy Pionýa se vůbec nedivím, že Tě manželka neopustila.

Honza-K
Honza-K napsal 11.01.26 v 19:04 10b.

Motorka hrozna, uplne je nesnasim, par jsem jich taky mel. Ale chvalim za trpělivost, hezkou praci a hlavne vtipne napsanou recenzi!

Neo
Neo napsal 10.01.26 v 21:21 10b.

krásně napsáno, díky

Mercurio
Mercurio napsal 10.01.26 v 14:48 10b.

Pobavils. Díky
Obdivuju všechny,kdo se v něčem starým vrtají. A vrtače v Jawách obzvláště!

Více komentářů