renocar_unor

• 9
  • 10
  • 10

Popis motorky

Takový lepší skútr, velikostně pro dva a výkonově stačí.

Více fotografii

Motorka koupena od FIRMA:K2 moto (Braník) - Byly nějaké zádrhele při dovybavování, předávání a fakturaci. Kde jsou ty deflektory? To plexi nedorazilo? Ten držák mobilu vám tam nedali?.. trochu zmatky, které by být nemusely, ale nakonec vše dobře dopadlo, motorka (skutr) je v pořádku a určitě jsme i dále přátelé :-)

Vybíráno z těchto modelů (a proč jsem nekoupil):
Honda Forza 350: Víc se mi líbil ADV motorkovější design
Honda NC750X: S DCT: Dražší, těžší, ne tak plynulá v zácpách

První dojmy - Líbí: Dobré motorkové vodění, šířka řídítek. Nelíbí: Ten topík opravdu mlátí přesně jak všichni popisují :-D

Motorku bych doporučil pro - Je to univerzál, který kromě supersportu může pro klidné jezdce fungovat jako cokoliv. Někdo v něm vidí skutr, někdo cestovní endurko, někdo prostě pohodovou malobjemovou motorku. Já skvělý dopravní prostředek, na kterém mohu jezdit do kanclu aniž bych měl odřené boty od řazení a nohavice od šmíru a navíc se ještě mohu potulovat krajinou a dokonce vzít holku a vyrazit do Itálie. Která motorka tohle všechno zastane? Za 160.000?? Pohoda .. :-)

Doplňky na motorce - Štítek PUIG - funguje dobře, příště ale zkusím GIVI, to je i o malinko širší, mohlo by za ním být větší ticho (za puigem ticho je, ale na vespě mám supervelké plexi a to je úplně jiná liga).

Prodloužený blatníček z Alíku jsem zase vyhodil, měl křivě udělané díry a lezl mi do tlumiče.

Všechny věci už o ADV napsány byly. Tady se nedozvíte nic nového, kromě jedné osobní cesty, proč jsem se vydal k tomuto skutru/motorce. Tuto recenzi píšu po najetí 7.000km, z toho cca 3.000 ve dvou.

Jezdím na vespě 300 a po pravdě, mám dojem, že už jsem na ní něco najel (70.000km) a to nejen kolem komína (Itálie, Holandsko, Norsko, Maďarsko, Island, Francie, Lucembursko ..)... vím tedy, co čekat od maloobjemového stroje, vím co od něj chci a vím, jak ho chci používat.

Důvod k pořízení byl jednoduchý, byť to bylo i tak složité. Paní domácí je ochotná se mnou jezdit na pozici háčka (čti batůžka), z čehož mám radost a vážím si toho. Zkusili jsme na vespě dojet kousek po republice, ale výlet Praha-Havířov a zpět byl .. jak to říct .. dost nepohodlný... tak dlouho jsem doma chodil, otravoval, až jsem se rozhoupal a v lednu JSME jí objednali. Tohle je důležitý moment, je to náš společný "projekt", chci jezdit ve dvou. (Zároveň nechci řadit, chci se proplétat pražskou dopravou, nechci zápasit s mnoha zbytečnými kily a po pravdě, už se i trochu bojím jezdit rychle, rychlosti do 120 km/hod mi na rozbití huby přijdou dostatečné, zvlášť když mám zodpovědnost i za někoho druhého). Takže kromě NC, Forzy byly ve hře ještě XMAX a TMAX. TMAX je na mě drahej, a ADV mě bere víc než yamaha.

Těžké bylo pořídit něco k vespě: tu máme vymazlenou, okolo hondy není taková komunita, každý kilometr na hondě znamená, že jsem nejel na vespě .. ale taky znamená, že jsem někde se svojí holkou, a to je pro mě důležitý. (Nakonec na vespě jezdíme dál, ale už tak maximálně na Slapy k vodě). A ADV má samozřejmě výrazně víc motorkový projev než vespa.

A teď technikálie: motor po zajetí příjemný, pohodový. je to 30 koní, z toho se na zadek neposadíte, ale hezky táhne někam ke 120, na 140 pak už pomaleji. Na předjetí osobáků ve šnůře to stačí, ale na nějaký prasárny to není.

Po dálnici je příjemných tak do 130, já ale jezdím spíš tak 120. Motorka je velmi stabilní, dobře drží stopu, není (proti vespě) moc náchylná na boční vítr, má dobrou stabilitu. Podvozek funguje dobře ve dvou, když jedu sám, je to uskákaná koza .. tedy .. není .. ale ve dvou je to plavnější. Brzdy taknějak normál, ani superostrý, ani průšvih. Spotřeba: často jezdíme dva a to fakt jedu pomalu, tak okolo stovky, a to jsme na 3.2 litru .. když jedu sám po dálnici, tak tak 3.6 .. prostě pohoda .. na nádrž tak ujedu přes 300km, 350 když moc neprasím a jednou se to sešlo a dalo to přes 400km.. (ano, tankoval jsem nahoře na kopcích, ale i tak působivé)

Úložný prostor: na skútr normál. Boční kufříky jsou moc fajn, ale nemají homologaci. Vím, že to nikdo neřeší, ale také vím, jak by to dopadlo, pokud bych tím nehomologovaným kufrem odřel auto někde v zácpě nebo nedej bože (přesněji Matko přírodo) tím někoho trefil. Viděl jsem u soudů příliš mnoho případů, kdy se pak jde přesně po dokumentaci, potvrzeních, datumech, povoleních, atestech atd atd.. Až budou nějaké ke koupi s homologací, tak je určitě pořizuji.

Stavitelné plexi: musí se kvůli tomu zastavit, nejde ovládat ani jednou rukou, ani není elektrické. Škoda. Pořídil jsem puig, je o pár cm vyšší a většinou ho mám v nejvyšší poloze. Příští zkusím to givi.

Display: jednoduchý, přehledný,

Nevýhody: rád bych si klidně připlatil za možnost zobrazovat tlak v pneumatikách, mít zrcátka s monitorem slepého úhlu a za zrcadlení mobilu na display. Fakt někoho zajímá hondí prostředí?

Motorka je takové meziměsto: po městě v uličkách je lepší vespa, za městem je na tom ADV o trochu lépe .. ne o moc, ale zase skoro ve všem (výkon, krouťák, spotřeba, přepravní kapacita, top speed .. ). A to že uveze dva lidi POHODLNĚ, to je prostě super. Do terénu to samozřejmě není, ale to asi nikdo neočekává .. pokud tedy terénem nemyslíte polňačku přes pole ke stohu, tak to jo, to projede.

Cestování: ano, většina mi budete tvrdit, že na cestování je GS nebo Afrika .. ale já jsem člověk, který na vespě sám objel Island .. mám posunutá měřítka .. podle mě je ADV na cestování naopak ideální stroj, není moc těžký, takže se s ním člověk nepere, je přitom dostatečně stabilní a jezdí dostatečně rychle na to, aby omezením v ujetých kilometrech nebyl výkon motorky, ale výdrž a únava jezdce.

Se ženou jsme na první výlet vyrazili na GG, pak do Belluna, Bassana, Rovereta, na Gardu a pak nějakýma kopečkama a přes Insbruck domů. Pohodlné, rychlé, dobrá ochrana před počasím . taková akorát. Cca 2.000km, batůžek spokojená a to to byla její první větší cesta.

Nejnovější komentáře

Pes69
Pes69 napsal 24.10.25 v 22:36

@Chmelař: a kde je ta slíbená kritika?? Myslím že cena v kategorii skutrů je odpovídající, z reálných konkurentů máš yamahu, piaggio a to je skoro všechno .. ostatní buď nedůvěryhodné nebo drahé ..
Zontes 368 má super parametry, ale nějak nechci stát první na barikádě a zkoušet, jestli to dovozce za dva roky nezabalí ..

a ano, za stejný peníze máš výkonnější motorku, to je jasný. Ale vím jak používám skutr (cca 10.000km/rok) a jak jsem používal motorku (2.000km/rok).

Chmelar
Chmelar napsal 24.10.25 v 21:57

tohle bude kritický komentář,mám ji ted půjčenou na Rhodosu,,,,,a vidím .že nějak ta cenovka neodpovídá kvalitě,,,,,i když je to z půjčovny .tak můžu říct ,že brzdy se zdají ,že koušou hned,ale přitom hned vadnou a musím do nich opravdu tlačit při dobrždování.dále pak jakási navyvážená vratkost a zavírání zatáček.To je trochu prostě nedotažené .Motor je v poho docela to frčí i ve dvou, ve městě hbitější než Yamaha X 300,,,,,jen pro srovnání.Ale celkově prostě takový nedomazlený, A to je škoda,... Vím že Peugeot 400 taky adventura je prostě dospělejší ne sice výkonově.Ale ve předu 17.tka ,ovládání,zpracování... o třídu jinde- bohužel i cenově.157.tis. vs 204Tis je dost.Ale když přemýšlíš dlouhodobě.?Chinu neznám,Tajwan taky ne ,,,,ale jsou tam prý kandidáti...Sym ADV 400.Zontes 368 G.A ještě drobnost,,,,,Honda Cl.500 za úplně stejný peníze ...paráda,ale není to skůtr,já vím

Pes69
Pes69 napsal 22.08.25 v 12:02

@ROBU: tak asi jde o to, na co to chceš --já hodně km najedu po Praze a okolí, na to je ADV určitě lepší než NC .. na druhou stranu, není na tom problém dojet na služebku na Slovensko nebo ve dvou na dovolenou na Gardu .. ale samozřejmě výkon je poloviční .. ale taky nižší váha, neřešíš řetěz, takové hodně na pohodu .. ale když se rozvášníš, tak po dálnici těch 130 taky jedeš ..ale samozřejmě na rychle přejetí Evropy to není ..

Robu
Robu napsal 22.08.25 v 11:01

Ja koupil minuly rok NC750 v automatu jsem spokojen, ale ted vic a vic se mi libi tato Hondicka ADV s kufrem. Odveze to vsechno, pohodlne sezeni, vypada pekne, bezklicove startovani, minimalni udrzba pri vymene 2 litru oleje rocne. S NC jsem byl poprve v servisu po 1000 kilometrech ve Zline a cena 5100Kc !!!

teneros
teneros napsal 01.08.25 v 22:09 10b.

Více komentářů