renocar_brezen

PROFIL MOTORKY

Honda GL1800 GoldWing (2023)

Aktivní Profil uživatele

• 8
  • 9
  • 10
  • 9.8

Vloženo: 12.03.2025, Uskutečněno: 09.03.2025, Stav tachometru: 44001 km, Zhlédnuto: 323x

V neděli, hned následující den po návštěvě Motosalonu 2025, se s Jirkou Wágnerem společně vydáváme severním směrem a výlet si samozřejmě zpestřujeme připravenými zastávkami v podobě dalších nejrůznějších zajímavostí a památek.
Začínáme v Otradovicích nedaleko Brandýsa nad Labem, kde stojí Cimrmanův trafovýčep. Jedná se o bývalou trafostanici, ze které bylo vytvořeno samoobslužné občerstvení, které sem láká řadu turistů.
Naše cesta pokračuje do přírodního parku Klokočka v údolí potoka Rokytky. Název Klokočka je odvozen od mohutného klokoče, který zde kdysi rostl nad vyvěrajícím pramenem, jehož vodě se připisovaly léčivé účinky. Svůj neduh si tak údajně vyléčil i kterýsi člen z rodu Valdštejnů a z vděčnosti tu na své náklady nechala v letech 1724 až 1730 hraběnka Marie Markéta z Valdštejna postavit kapli sv. Stapina zasvěcenou též sv. Prokopovi. Pod kapli si dnes chodí do studánky Klokočka nabírat křišťálově čistou vodu lidé z celého okolí.
Před návštěvou dnes opravované kaple ještě stavíme u nedalekého památníku osvobození, který připomíná oběti obou světových válek.
V obci Dolní Krupá obdivujeme budovu bývalé fary. Tato zachovalá kulturní památka z roku 1785 sloužila duchovním do roku 1946. Od té doby měla několik dalších využití a nyní je objekt ve správě Muzea Mladoboleslavska. Pár metrů nad zmiňovanou farou stojí krásná polodřevěná zvonice.
Několik kilometrů za obcí necháváme stát naše stroje u silnice vedoucí do Bělé pod Bezdězem a pěšky dojdeme k loveckému zámečku Radechov, což je roubená budova v tyrolském stylu pocházející z poloviny 19. století. Původně se jednalo o lovecký zámeček Valdštejnů, kde pobývali i členové císařské rodiny. Po zestátnění začal sloužit jako myslivna. Areál naleznete na zalesněném vrchu v oblasti přírodní památky Velký Radechov, kde se vyskytuje několik druhů chráněných rostlin a živočichů.
Dalším bodem v našem předpřipraveném itineráři je zajímavost v podobě zaniklé železniční vlečky, která vedla mezi Mimoní a letištěm Hradčany. V místě, kde trať překonávala řeku Ploučnici, tu po ní zůstal stát ocelový železniční most, který je poutavou technickou památkou.
Dostáváme se do nejvzdálenějšího bodu našeho dnešního výjezdu, který se nachází v Hamru na Jezeře. Stojí tu u rybníka Papírník nádherná zrekonstruovaná chráněná technická památka ČR, kterou je budova původního mlýna na obilí postaveného v 80. letech 17. století, který byl později upraven na barokní papírnu.
Pár minut odtud pózujeme u památníku těžby uranu stojícího na místě těžební věže jámy č. 3 bývalého uranového dolu Hamr I. Pomník navrhli architekti liberecké designové skupiny Mjölk. Těžba zde byla zahájena v roce 1965 a první uran byl vytěžen v roce 1971. Důl tvořily celkem 4 jámy s 68 kilometry horizontálních důlních děl. V roce 1993 se těžit přestalo, důl byl konzervován a od roku 1995 probíhala jeho likvidace. V roce 2015 byl jako poslední z budov odstřelen 89 metrů vysoký komín a právě v místě bývalého vstupu do dolu byl postaven zmiňovaný pomník. V dohledu je vysílač na zhruba 25 kilometrů vzdáleném Ještědu.
Rychle ubíhající čas nás nutí k pomalému návratu směrem domů. Naše společná cesta končí až u Loun a dále již pokračujeme každý sám ke svému domovu. Já si zbylé kilometry ozvláštňuji zavítáním do mých oblíbených míst. Blejsknu si zámek Lužec, který tu ve stejnojmenné obci po zbourání původní tvrze nechala v roce 1794 postavit Marie Pachtová spolu s anglickým parkem. V roce 1852 došlo k přestavbě ve stylu romantismu, čímž došlo k vytvoření bohaté výzdoby štítů, vstupní dřevěné konstrukce se schodištěm nebo polygonální vížky. Po roce 1945 prostory využíval zemědělský podnik jako ubytovnu, později pak i jako sklad a budova postupně chátrala, což zastavili až současní majitelé postupnou rekonstrukcí.
Podobný osud má i zámek Mlýnce, který po roce 1733 nechal v barokním stylu postavit Václavem Kager ze Štampachu na místě původní tvrze. Roku 1883 byl přestavěn v pseudogotickém duchu a kolem budovy vznikl park. Dodnes se z tohoto období v interiérech zachovaly původní kazetové stropy.
Od požáru v roce 1967 tvoří zámek trojkřídlá jednopatrová budova s volně stojící polygonální věží. Na nádvoří jsou umístěná krytá schodiště a krytá pavlač a v současnosti je zámek v soukromém vlastnictví a veřejnosti není přístupný.
Kulturní památce v podobě jednolodního kostela sv. Markéty v obci Skytaly stále chybí kopule na její věži a to jí nejvíce odlišuje od podobných sakrálních staveb, které jsou téměř v každé obci. Ta skytalská tu byla postavena na místě původního farního kostela ze 14. století.
Silnici směřující na Valeč lemuje řada krásně opravených božích muk a kapliček, z nichž si fotím tu zasvěcenou Panně Marii těsně před Valčí.
O památkách a hlavně valečském zámku jsem se ve svých motodenících zmiňoval již mnohokrát, tak se tu nyní nebudu rozepisovat nijak podrobněji. Každopádně to tu mám strašně moc rád a často se sem vracím. Návštěvu Valče všem vřele doporučuji. V posledních letech se tu opravila řada historických domů a památek a celá obec doslova vzkvétá před očima. V minulosti rozpadající se kapličky zarostlé v hustých porostech byly vysvobozeny ze zajetí trní a včasný zásah člověka jim vrátil původní krásu a daným místům i nádech romantiky. Tato kdysi zapomenutá část naší vlasti opět ožívá a já z toho mám velkou radost. Poslední má fota z Valče jsou z dáli od Kalvárie focený zámek a kostel Nejsvětější Trojice. Kalvárie je zakončením zdejší křížové cesty a kromě kříže jí tvoří kopie soch Panny Marie, sv. Jana Evangelisty a Máří Magdalény. Originály těchto sousoší Ukřižování jsou připisovány Antonínu Braunovi, synovci Matyáše Bernarda Brauna.
Závěrečným snímkem je kostel Povýšení svatého Kříže v obci Chyše. Dříve byl znám pod názvem Zvěstování Panny Marie. Raně barokní basilikální stavbu z konce 17. století nechala spolu s rodinnou kryptou zbudovat tehdejší majitelka chyšského panství Anna Ludmila Michnová. Ve věži jsou zavěšeny dva vzácné zvony z let 1520 a 1572. Roku 1854 byla realizována generální oprava zchátralého objektu.
To byl tedy report z našeho nedělního výjezdu, který jsem si s celým víkendem nesoucím se v duchu motorek a cestování nesmírně užil, bylo to parádní!
Níže se můžete opět pokochat pár obrázky...

Hodnocení (2x):

Komentáře
deny-tp (4) napsal 17.03.2025 v 22:24

Dobrý,mohl bys dělat průvodce
Ve Stříbře jsem byl rok a půl na vojně. Kasárna už nejsou,do výrobny mléčných výrobků jsme lezli přez plot pro mléko.Do Vrbice jsme chodili na pivko.

Wurst 18.03.2025 v 10:57

Od těch dob se ve Stříbře a i obecně hóóódně změnilo... Každopádně člověk na ta vojenská léta rád vzpomíná a má s tím spojeno spoustu zážitků!

Radek2107 (66) napsal 17.03.2025 v 13:05

Ten památník v Hamru je dobrý tip, až zase nebudu vědět, kam jet na nějaký odpolední výlet

Wurst 18.03.2025 v 10:56

elvis78 (252) napsal 13.03.2025 v 15:05

Až pojedeš zase na sever, podívej se k Drápským světničkám na Mužský (463 m)-sopku, jsou z ní luxusni výhledy a je to pár kroků od silnice, hnedle kousek je Krásná vyhlídka

Wurst 14.03.2025 v 14:57

Dík za další tipy, uloženo v mapách...

Hyacint (60) napsal 12.03.2025 v 23:26

Zajímavá místa.

elvis78 (252) napsal 12.03.2025 v 21:25

Dolní Krupá je plná zajímavých staveb a na zajímavé silnici Pěkně fotky. Na Radechově je samota, ale je tam i krásný výhled, spali jsme tam několikrát a pak i jako řemeslníci Jsem rád , že ze se vám líbil

ndravec (49) napsal 12.03.2025 v 15:19

To už je ta kaplička na Klokočce zase v lešení ? Tak snad opraví i ten spodek ?!

Wurst 12.03.2025 v 15:26

No spodek je fakt tragický. Snad ta oprava neskončí jen tím postaveným lešením!

31081 (755) napsal 12.03.2025 v 12:40

Nejnovější záznamy v deníku
  • Výjezd do Podkrušnohoří

Neděle 16. března přináší slunečný den, který i přes chladnější počasí láká k výjezdu. Domlouvám se s Jirkou Novákem a vydáváme se společně prozkoumat několik zajímavých míst hlavně v okolí Sokolova. V obci Krásno nás

Vloženo: 18.03.2025
    Uskutečněno: 16.03.2025
    Tachometr: 44413km
    Komentářů: 8x
  • Motosalon Praha 2025

Rok se s rokem sešel a je tu další ročník výstavy motocyklů - Motocykl 2025. Tentokrát je hostitelem naše hlavní město Praha. V sobotu ráno vyrážím společně s Václavem a Martinou Šůchovými ze Stříbra a cestu do metropo

Vloženo: 10.03.2025
    Uskutečněno: 08.03.2025
    Tachometr: 43650km
    Komentářů: 1x
  • Podél Hracholusek

Další popracovní kolečko dělám ve čtvrtek, tentokrát si jako lokalitu vybírám vesničky podél Hracholuské přehrady. Nejprve stavím u zámku v Luhově, který prošel za poslední roky zdařilou rozsáhlou rekonstrukcí, jež mu

Vloženo: 07.03.2025
    Uskutečněno: 06.03.2025