Díky svátečnímu pondělí na Den vzniku samostatného československého státu se nám nabízel další prodloužený víkend a s ním další skvělé zážitky z cest.
V sobotu toho víc nachodíme než najezdíme, jelikož si s Lucií dáme delší procházku po milovaném Sedmihoří. Jedou s námi Jirka s Jitkou a ti mi pak po zbylé volné dny dělají vždy společnost při mých výjezdech, přičemž v pondělí se k nám přidá ještě Pechy.
Neděle je pro mě takovým návratem do minulosti, protože se po více jak 25 letech vracím do míst, kde jsem sloužil základní vojenskou službu. Tím místem jsou Brdy, kde jsem v letech 1998 - 1999 na malém útvaru zvaném Amerika trávil rok svého života. Ze Strašic musíme vyrazit pěšky kolem zmíněného objektu a naším cílem je krásně zrekonstruovaný lovecký zámeček Tři Trubky, který stojí u soutoku Třítrubeckého a Padrťského potoka. V 80. letech 19. století jej nechal vystavět kníže Jeroným Colloredo-Mansfeld, jenž vlastnil tuto část Brd spolu s panstvími Dobříš a Zbiroh. Dnes je při zámku otevřená stálá vnitřní expozice zaměřená na unikátní přírodu i nejzajímavější turistické cíle zdejší vrchoviny. Nese název Dům přírody Brd. My absolvujeme velmi zajímavou prohlídku v přilehlé, též zrekonstruované, bývalé malé vodní elektrárně Tři Trubky, která v minulosti dodávala elektřinu zmíněnému zámečku.
Po prohlídce se vracíme k motorkám a já zůstávám do pondělí ve Strašicích u mého dlouholetého kamaráda. Jirka s Jíťou na mé doporučení zajedou ještě mrknout na pěchotní srub Jordán, který je v naší zemi proslavený díky natáčení jedné filmové scény do komedie Obecná škola.
Na sváteční pondělí 28. října máme v plánu výlet do Ašského výběžku, kam se já vracím přesně po roce. Nejprve stavíme u krásné roubené historické sýpky ze 17. století, která se nachází na okraji malé obce Kopanina. Podobných věžových špýcharů stávalo kdysi na Chebsku nepočítaně. Jsou dnes nejstaršími dochovanými stavbami selské lidové architektury v této oblasti a kdysi byly nepřehlédnutelným symbolem bohatství svého majitele. Do dnešních časů se dochovaly ale bohužel jen tři. Další byl přenesen do areálu Státní přírodní rezervace Soos u Františkových Lázní a poslední se nachází v etnografické expozici na nedalekém hradě Seeberg. Díky tomu se tyto špejchary stávají raritami a rozhodně byste je měli vidět.
Dále směřujeme k přírodní památce Vysoký kámen nad obcí Kámen v přírodním parku Leopoldovy Hamry. Jedná se o výrazný skalnatý hřeben a nejvyšší skalní útvar tu připomíná hradní zříceninu s upravenou vyhlídkou na vrcholu, která poskytuje daleký rozhled. Poskytuje, ale to nesmí být taková mlha, jakou jsme chytli my. Není vidět na krok, tak máme aspoň důvod se sem za nějaký čas vrátit a užít si ty výhledy. Zajdeme alespoň mrknout na nedaleké pietní místo v podobě kapličky Vysoký kámen, kde stávala původně kaple Božího těla.
Pokračujeme dále do Aše a cestou fotíme evangelický kostel v Hazlově pocházející z roku 1907.
Mlha je pryč a tak si můžeme konečně užívat krásné výhledy do podzimem zbarvené přírody z nejzápadnější rozhledny u nás, kterou je Háj u Aše. Patří mezi tzv. Bismarckovy rozhledny, kterých se dochovalo po světě 173. Před lety jsem tu už byl a čas na kráse této kamenné stavbě rozhodně nic neubral.
Za vymetené oblohy přijíždíme do obce Podhradí a logicky musíme zastavit u zříceniny nejzápadnějšího hradu na nynějším českém území, jímž je Neuberg založený na přelomu 12. a 13. století švábskými rytíři z Neubergu. Při něm stojící zříceniny Dolního a Horního zámku jsou pozůstatkem požáru z roku 1902.
Jak jsem již psal, je to přesně rok, co jsem tu byl tehdy ještě na mém CROSSTOUREROVI a objevoval tamní krásy a zapomenuté památky. Tou je například také zámek Kopaniny ve vedlejší vsi, který vlastnil rod Zedtwitzů a stojí v místě jejich bývalého hradu založeného před rokem 1537. Po požáru v roce 2003 byl ve velmi špatném stavu a od roku 2013 pracuje rodina Františka Hupky na jeho obnově. Zmíněný rod Zedtwitzů má svou hrobku ve vojenském újezdu Hradiště v Doupovských horách, kterou jsem před lety, i přes zákaz vjezdu do tohoto prostoru, také navštívil. Jedná se o jedinou původní dochovanou stavbu v tomto vojenském prostoru.
Poslední zastávka a omrknutí pozůstatků papírny pocházející z konce 18. století v obci Doubrava uzavře náš pondělní výlet. Také zde se za poslední rok nic zásadního nezměnilo a celá tato oblast se pomalu zmáhá a nabývá na kráse.
Domů se vracíme přes Cheb, kam nás Pechy zavede do jedné bezva restaurace, ve které nasytíme naše hladové krky a už téměř za šera přijíždíme do Stříbra. Mně chybí 46 kilometrů do těch dalších kulatin, tak si už sám dávám ještě malý okruh kolem Stříbra a za 20 minutek to tam padne, 40.000 letos najetých kilometrů na mém Goldiem!
Kolama dolů, kamarádi! Níže opět malá kochačka...
Armádní objekt Amerika
Cestou na Ameriku